Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

midd

Var hos dyrlegen og fant ut at rotten min hadde midd. Siden jeg har fem rotter sa de at alle burde bahnsles for det over to ganger. Dette vil koste meg så mye som fire tusen kroner! Er det verdt det? Vil jeg for alltid bli kvitt midden eller sitter de i bur, klær, leiliget osv? Kan katter, hunder og mennesker få den samme midden? Vil den bare komme igjen og igjen?  
Hvor ille vil rottene ha det om jeg ikke behandler dem? Det er en masse penger for en fattig student!  

Skrevet av : Monica Iselin Evang, 18.01.2001.

Heidi svarer:

Hei Monica  
 
Midd vil kunne forårsake kløe og hudirritasjon hos alle rottene dine - ergo: Veterinærutgiftene kan stadig bli høyere, hvis du vil holde dyra dine i normal frisk tilstand.  
 
En vanlig og solid midd-kur vil ta knekken på disse parasittene hos rottene dine, i tillegg vil veterinæren gi deg veiledning om hva som bør vaskes/desinfiseres i tilknytning til buret - slik at ny smitte unngås. En midd eller 2 kan overleve, men disse vil etter all sannsynlighet dø ut av seg selv - dette fordi rottene dine har en viss motstandskraft mot parasitter. Det er kun store infeksjonsdoser av midd som gjør et dyr sykt OG som smitter ned hele nærmiljøt.  
 
Ja, slik som situasjonen er idag - vil midd-smitten holde seg i "besetningen" din. Når du forlater rotteburet vil du sannsynligvis ha midd på hender, i klær og kanskje i håret. Hvis du er på besøk hos andre med dyr, så vil midden kunne spre seg. Du er da en "vektor" - noe som bærer smitte med seg.  
 
Alt etter hvilken midd-variant dette er, så kan den smitte til andre kjæledyr i nærmiljøet ditt - garantert til andre gnagere.  
 
Midd er ikke direkte farlig i seg selv, men det gjør det utrivelig å være rotte. Midden graver ganger i huden og lever av hudceller (og i noen tilfeller lymfe), og rottas hud og immunforsvar vil naturligvis jobbe på overtid for å forsøke å bekjempe "snylterne". Ergo: Dyret har en konstant og til tider plagsom hudinfeksjon som kan gå utover allmenntilstand, trivsel og immunsystemet. Hudparasitter gjør det direkte utrivelig å kose med dyra sine. Noen mennesker kan også reagere allergisk på midd - de kan få utslett og hissig kløe, dermed anbefaler man alltid å utradere hudparasitter hos kjæledyr så mye som mulig.  
Midd hos kjæledyr kan utløse allergi hos mennesker.  
 
Ja, det koster å ha kjæledyr.  
Det koster enda mer når man har mange kjæledyr, og ikke minst når man kjøper disse inn på forskjellig tidspunkt og fra forskjellige dyrebutikker/oppdrettere. Det er derfor mange oppdrettere alltid tar med dyr til helsesjekk før salg - eller - at mange seriøse dyreeiere (f.eks. de med akvarium) velger å ha en liten karantenestasjon først - før de introduserer nye dyr inn i flokken hjemme. En syk fisk kan få katastrofale følger for et akvarium - hele gjengen kan dø eller et 400 liters akvarium kan trenge masse medisin i vannet og diverse ny-investeringer for å få gjengen " på beina igjen"...  
 
Dessverre er kostnadene en del av ansvaret man tar på seg når man velger å være dyreeier. En viktig faktor å sjekke opp først - slik at man kanskje investerer i en dyreforsikring, for å slippe unna sviende regninger.  
 
Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter