Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

mer informasjon

Hei igjen!  
Takk for kjempegode råd til den "vanskelige rotta" mi. Zorro har de to siste dagene fulgt med på daglige gjøremål, med utsyn fra skulderen min.Han gjør ikke mine til å bite lengre!!!!!Han har fått nytt bur, mye større enn det lille han hadde da vi fikk han og en del "leker".Tror og han har "bodd seg til" og trives! MEN da jeg var i dyrebutikken endte jeg ikke bare opp med utstyr til Zorro, men også en enslig liten dvergpappegøye som så så alene og forlatt ut.....Han er en livlig liten krabat som virker kontaktsøkende og veldig nysgjerrig,men hver gang jeg setter fingeren bort til buret "hakker"han-veldig.Da virker han skikkelig sint.Er det dvergpappegøyers vis? Jeg har søkt etter stoff om dvergpappegøyer,men finner ingenting. Bare om "vanlige"pappegøyer. Er det stor forskjell? Hadde ønsket meg mye mer innformasjon om akkurat dvergpappegøyer. Kan jo ta en tur på biblioteket...men du har kanskje litt å bidra med? Smic, som han heter , er altså 3-4 mnd og jeg har hatt han i to uker. Vet at man må være tolmodig med å temme dyr, men vil jeg få han til å slutte å "hakke" slik?  
Takk igjen for tidligere hjelp!!

Skrevet av : Ive Østbye, 15.01.2001.

Heidi svarer:

Hei Ive!  
 
Flott at Zorro har fått større bur og har bodd seg til trivsel og bedre manerer. Jeg er også helt overbevist om at litt streng oppdragelse hjelper på også. Grensesetting og trygge rutiner er viktig for at dyr skal ha det bra! :)  
 
Når det gjelder dvergpapegøyen din - så er det MASSE stoff ute og flyr på bl.a. internett - søk på "Lovebirds". Dette er det engelske navnet på dvergpapegøyer. Dessverre, dvergpapegøyer har et noe mer biskt temperament enn undulater. Fuglen din har ganske nylig kommet i hus, og da er den redd, usikker og veldig oppsatt på å forsvare territoriet sitt.  
 
Gi beskjed med streng og rolig stemme at du ikke tolererer frenetisk hakking... Blås forsiktig på fuglen for å få den til å vike unna fingeren din. Når han sitter pent og kikker på det som skjer - så gir du ros.  
 
Prøv også å holde fingeren lavere enn fuglen. Det skulle hjelpe litt på selvtilliten hans - og fingeren din blir ikke noe angreps-objekt.  
 
Jobb med å venne fuglen til hånden din - putt hånden inn i buret, f.eks. med en godbit - la han titte på hånden i 5 minutter, og hvis ingen ting skjer - gi ham ros og trekk hånden ut. Da blir dette en positiv introduksjon.  
 
En annen lur ide er å sette fast en eple- eller gulrotbit med ståltråd eller egen "snack"-klype til fugl (finnes i dyrebutikken). Da blir fuglens gnagebehov stimulert på mat, og dermed blir finger'n din mindre interessant! :)  
 
Husk; Buret er fuglens "hus" - vi er bare på besøk med fingeren eller hånden, og bør opptre rolig og med respekt for dyret.  
 
Husk 2; Fugler pleier å kunne rømme fra fare ved å fly - når fugler holdes i små bur - og synes ting er skummelt, da kan de ikke fly unna (agere defensivt). Istedenfor tyr de til siste utvei (antageligvis fordi de er forvirret og frustrerte) å attackere det som virker skummelt.  
 
Lykke til - gleder meg til å høre fra deg igjen, her på Dyrenett! Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter