Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Alder, rennende øye

hei Heidi. jeg har en kanin på 6 år. jeg vet hun begynner og bli gammel, men forløpig spiser hun helt normalt men jeg har merket at hun har begynt og sove mer. mamma tror det er fordi hun er gammel, men det jeg vil vite er når det er på tide og avlive henne? jeg ønsker ikke og bli kvitt henne men jeg er så glad i henne og vil gjøre alt jeg kan for henne, men jeg vil ikke at hun skal lide, for hun fortjener og ha det godt. kan en helseskjekk hos dyrlegen fortelle om hun har det bra. det virker som hun har det bra men kaniner kan jo ikke akkurat si fra. hun har også et øye som renner veldig. det har det gjort lenge. vi har vært hos dyrlegen 3 ganger og spylt tårekanalen men det hjelper ikke. hva kan vi gjøre? kan det ha noe med at hun er gammel? er det veldig plagsomt for henne og ha et øye som renner.  
 
 
jeg skal kanskje overta en kanin av en venn, hun er 6 mnd. tror du hun og den andre kaninen min kan vende seg til hverandre eller vil det bli slåss kamp. det er to hunner. hadde vært kjempe fint hvis du kunne gi meg svar på email.  
 
anette

Skrevet av : anette sloreby, 07.01.2001.

Heidi svarer:

Hei Anette!  
 
Beklager, Dyrenett har ikke kapasitet til å svare alle på e-mail i tillegg til å legge saken ut på nettet. Med direkte-e-mail forsvinner noe av hensikten med Dyrenett; nemlig at folk kan dele tidligere spørsmål og svar for å lære mer om dyr!  
 
Men, over til spørsmål nummer 1:  
 
Ja, kaninen din begynner å bli gammel. En veterinær vil ikke anbefale avlivning hvis ikke kaninen din "lider" på noe hvis - ergo: hvis den går normalt, har normal avføring, spiser normalt og ikke er slapp eller utilpass på andre måter - så skulle den fint kunne leve lenger :)  
En helsesjekk hos veterinær er absolutt å anbefale. Der vil de kunne fortelle deg om det er noe galt med kaninen din, kanskje anbefale fór som er lettfordøyelig for en gammel kropp OG ta seg av rutinemessig tann- og/eller klo-klipp.  
 
Hvis kaninen din har et øye som renner, så kan dette skyldes en infeksjon eller en kronisk irritasjon. Dyr kan få infeksjoner på øyet av bakterier, sopp eller virus - og som regel behandles dette med en salve eller øyedråper med antibiotika. Har dere prøvd dette tidligere? Skylling med sterilt saltvann er også en ide, men det skjønner jeg har vært prøvd allerede.  
Gamle dyr har ofte svakere immunforsvar en unge og sterke dyr - derfor må kaninen din kanskje ha "medisin-hjelp" for å bli fort frisk. Hvis det ligger et øyehår eller en pels-bit inne på øyet, eller en polypp på innsiden av øyelokket - så kan også dette forårsake langvarig irritasjon. Dette må dyrlegen se på - evt. korrigere. Håper dette ordner seg slik at den "gamle kanin-damen" kan ha en bra pensjonisttilværelse.  
 
Hm - det å plassere en ung og en gammel kanin sammen i ett bur kan by på litt problemer. Ikke minst fordi gamlemor trenger å ta ting litt med ro og være i fred av og til, MEN - hun kan også bli muntret opp av selskap. Saken kan slå begge veier...  
Gi kaninene god tid på å bli kjent - lån et ekstrabur av venner og plasser dem tett inntil hverandre. Så kan man la baby-kaninen få komme på besøk, først noen timer og så lenger og lenger tid av gangen. Følg med og se hvordan de kommer overens!  
Hvis det er tegn til real mistrivsel eller slåssing - så må kaninene bo i hvert sitt bur.  
 
PS! Ungkaninen trenger sikkert mye mer jogge-tid utenfor buret enn den gamle. Dette kan være en fin måte å tilby gamle-mor en times tid med "fritid" på - når disse to dyra bor sammen.  
 
Lykke til - fortell hvordan dette går! :)))))  
 
Hilsen Heidi hos Dyrenett

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter