Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

biter

Har fått en "vanskelig" rotte av noen venner som ikke tør å ha den lenger p.g.a at den har bitt skikkelig. Rotta har stått mye i et enerom uten spesielt mye stell og oppmerksomhet. Hva kan jeg gjøre for å gi den det bedre og få slutt på "glefsing" og biting?

Skrevet av : Ive Østbye, 29.12.2000.

Heidi svarer:

Hei Ive!  
 
Først og fremst - ta deg god tid!  
 
Hvis denne rotta har vært oversett og mye alene, så vil FOR mye dull, kos og oppmerksomhet kunne skremme den og føre til mer problem-adferd. Begynn med å venne rotta til sine nye omgivelser på samme måte som man gjør med en rotte-baby som nettopp er hentet fra dyrebutikken, snakk til den - masse!, la den snuse på deg gjennom sprinklene, gi den en gøyalt navn og en gulrotbit å gnage på i belønning når den kommer joggende for å få oppmerksomhet (en gulrot-gnafs er nok som "belønning" - da vil den fremdeles ha appetitt på den egentlige maten sin...)  
 
Godteri som belønning til et dyr som biter er heller ikke helt smart i lengden, men for å opprette en bånd og "bli venner" - er sunt dyresnadder genialt. Apropos "riktig snadder".  
Jeg vil anbefale deg å låne en bok om rotter, enten av kjente - på biblioteket ELLER kjøpe deg en i en dyrebutikk/bokhandel.  
På denne måten får du mer kunnskap om DITT kjæledyr, du vil bli mindre usikker på vanlige problemstillinger OG du vil lære nyttige ting :) En god dyreeier KAN mye!  
 
Så over til bite-avvenningskurs.  
 
Triks 1; La ikke fingrene dine være eksponert den første tiden når rotte-gutten ikke helt er sikker på deg - og omvendt.  
 
Rotter kan - til nød - løftes i halen*, hvis forsiktig og kjapt - hele ideen er da at du fort setter rotta ned igjen på mykt underlag (DITT EGET FANG), f.eks. med en genser oppå!  
Da vil rotta føle seg varm og trygg (rotte-rede) og den vil sannsynligvis akseptere å bli strøket over ryggen, klødd på hodet og bak ørene. Behold et forsiktig grep om halen slik at du kan bremse rotta fra å stikke av.  
* Alternativ løfteteknikk; Hold forsiktig i halen og skyv kjapt en stiv pappbit under rottebeina. Løft opp og over i fanget ditt.  
 
RIKTIG LØFTETEKNIKK PÅ ROTTER: Det er å la dem selv gå opp i hånden din, og så støtte under brystkasse og bak når man løfter dem opp i været - MEN - dette er ikke lurt hvis rotta/dyret er "grinete/nervøs". Fingrene dine kan fort få bittmerker.  
En veltilpasset tam rotte vil sannsynligvis glad jogge oppover armen din - på genser'n - og opp på skulderen din, når du senker hånden ned. Dette er veldig koselig :)  
 
Triks 2; Hold kose-øktene korte og positive. Det er viktig å avslutte mens alt er bra (fryd & gammen), da vil rotte-gutten gjerne ha mer av samme kosen neste gang!  
 
Triks 3;  
Unngå at rotta stikker av løs i rommet/huset og gjemmer seg. Da blir det masse stress med fanging, jaging og styr. Da blir en rotte lett sur og biter oftere! ;(  
Når rotta er trygg, rolig og tam og finner seg i å bli løftet opp, stoppet, klappet og evt. lyder navnet sitt - da er det greit at den får endel tid i "det fri"...  
 
Triks 4; Alltid sist og alltid først - ha høye mål om å temme rotta di, men forvent IKKE at det skal skje over natten. Vær tålmodig! Dyr har også behov for litt "privat rotte-liv", så sørg for at buret blir en trivelig plass å være. Sett inn friske pinner av selje eller rogn hver uke. Disse kan fint gnages i fille-biter. Hvis du fester fast en gulrot/eplebit i en metall- eller plastklype (dyreutstyrsbutikk, se evt. i fugle-hyllene), så vil rotte-gutten din ha mye å beskjeftige seg med i timene fremover. Da får han ikke tid til å være ensom og sur.  
 
PS! Hva med å sette på radioen for ham når du er ute? :)  
 
Lykke til - hører gjerne fra deg igjen, Ive!  
 
Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter