Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Adferdsendring

Endret seg fra å være snill og rolig til å være fullstendig vill når hun er ute av buret. Hun (vi tror i hvert fall det er en hun)spinner rundt bena våre og også oppetter bena våre, med halen ekstra høyt hevet. Hun slipper bæsj rundt seg hele tiden, og har også flere ganger trampet hardt i gulvet samt "fnyst" litt en gang når hun spinner rundt oss. Det er blitt såpass ille at våre barn er blitt engstelige for å slipper henne ut av buret. Hun biter ikke, men det er skremmende likevel. Denne adferden har vart i ca. 1 uke nå, og vi lurer veldig på hva som har skjedd og om det vil vedvare ?

Skrevet av : Cathrine Gulbrandsen, 25.12.2000.

Heidi svarer:

Hei Cathrine  
 
Hm - dette høres litt merkelig ut.  
 
Dette kan være adferd som har både med kjønnsmodning og dominans å gjøre, men kan også ha sammenheng med evt. smerte/sykdom.  
 
Når en kanin begynner å nærme seg et halvt år, er den straks kjønnsmoden. Den kan da begynne å få mer bestemt og tøff adferd.  
Hvis kaninen deres faktisk er en hann og IKKE en hunn, så kan adferden tyde på at den ønsker å markere seg som litt tøff (ved å trampe i bakken markerer flere hanndyr dominans) og den kan også "ri" på puter/leketøy/buksebein o.l. for å øve seg på parring. Noen hanndyr markerer også med avføring, men dette er ikke helt vanlig hos kanin...  
 
Hvis det er dette som er tilfelle, bør dere ta en ny runde med oppdragelse på kaninen deres. Bruk streng stemme og skyv den bestemt ned når den hopper opp på barna. La den gjerne rase fra seg i en gang med gulvbelegg - der den kan hoppe frem og tilbake i full fart for å få ut "litt krutt", samtidig som man lett kan feie opp "visitkortene". Så tar dere noen korte koseøkter - når kaninen er rolig og litt mer avstresset og avslutter kosingen før kaninen blir oppkavet igjen. La gjerne kaninen ta en jogge-tur i gangen etter kosingen også.  
 
Sannsynligvis roer dette seg ned, når puberteten er overstått! :)  
 
Sannsynlighet nummer 2 er sykdom. Da kan det dreie seg om smerter i muskler, ledd eller bein - eller det kan være sterk og irriterende kløe som følge av hudparasitter. Som dere vet er kaniner fåmælte dyr, slik at de har vanskelig for å uttrykke smerte - dermed kan stress være eneste uttrykksform.  
Her råder jeg dere til å bestille en time hos en smådyrsveterinær. Vedkommende kan utelukke smerter ved å foreta en generell undersøkelse av dyret, OG veterinæren kan undersøke kaninen deres mhp. å finne ut hva slags kjønn den egentlig er.  
 
Dere kan også drøfte korrigerende oppdragelse med veterinæren.  
 
Fortell barna at kaninen har det litt vanskelig om dagen og at hele familien må hjelpe den til å bli litt mindre frustrert.  
 
Godt Nyttår og lykke til med korrigerende oppdragelse og besøk hos dyrlegen! Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter