Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Kastrering av marsvin

Hei, og takk for tidligere svar vedr. marsvinet vårt, Marve, som har tendens til å spise avføringen sin. Vi jobber med dette problemet, og synes det har avtatt litt. Nå er Marve ca. 8 mndr, og er egentlig en vilter krabat som elsker å vere ute av buret og ha selskap med oss. Da hopper og spretter han, klarer faktisk bl.a å hoppe fra setet i sofaen og opp på sofaryggen. Men et problem er at han har en tendens til å bite, og det litt hardt, når han blir for ivrig. Vi er klar over at vi ikke bør det, men kan det hjelpe å kastrere han, vil han bli roligere da? Det er jo litt koselig at han er så leken, men samtidig er en jo litt redd for at spesielt barn skal bli bitt under leken. Er det vanlig å kastere hannmarsvin? Vi ønsker ikke å anskaffe flere marsvin og drive med oppdrett f.eks. I tillegg: Vi bor i Sogn og Fjordane fylke. Vet du hva som er nærmeste smådyrklinikk for oss? Takker hjertelig for hjelpen!

Skrevet av : Annelise Skårhaug, 09.12.2000.

Heidi svarer:

Hei igjen, Annelise!  
 
Hyggelig å få vite mer om Marve :)  
 
Nei, det er ikke vanlig å kastrere marsvin, men en kastrasjon av hannmarsvin skulle være ganske enkelt - så jeg tror det fint kan la seg gjøre hvis veterinæren får litt tid på seg til å forberede prosedyren.  
Ved å slå opp i Gule Sider i telefonkatalogen, så finner dere ut hvor den nærmeste smådyrklinikken er. Mange stordyrsveterinærer har hjemmekontor for smådyr 1-3 kvelder i uka, så mitt tips er å ringe den veterinæren som bor nærmest dere og spørre vedkommende om råd/beskjed om hvor nærmeste smådyrsklinikk ligger.  
 
Ja, kastrering kan hjelpe på maskuline aggressiv eller markerende oppførsel hos et hanndyr, men da KUN hvis bitingen skyldes hannlige kjønnshormoner og ikke noe annet som er mer adferdsbetinget. Derfor bør man alltid forsøke å trene bort en uvane før man går til det skrittet å foreta et kirurgisk inngrep. Inngrep innebærer alltid en viss form for risiko, så denne løsningen er sjelden den vi foreslår som nr. 1.  
 
Først og fremst synes jeg dere skulle kikke litt nærmere på når Marve biter. Biter han når noen holder ham for lenge, holder ham for hardt/feil, når han spreller og vil ned eller rett og slett når barna vil at han skal gå en vei - mens han selv vil gå en annen. Ofte har biting fra ungdyr sammenheng med "viljestrid" mellom dyret og den som håndterer det, og når den som "leker" med dyret er et lite barn - ja - da kan barnet bli bitt.  
 
Jeg tror ikke helt Marve forstår hva han gjør - eller at han biter for å være slem - han bare protesterer, høyst sannsynlig.  
Kanskje barna i familien deres kan lære litt mer om marsvin, om at de trenger tid for seg selv, at de bor i huler når de er ville osv. osv. og kanskje de forstår at korte og fine koseøkter er bedre enn lange og trettende hyggestunder som kan ende med bråk. Det er viktig at når Marve vil springe å gjøre noe annet eller gjemme seg - så må han få lov til dette, ellers blir han lett utrygg og oppfører seg dumt.  
Prøv også å gi Marve en solid porsjon grov kjeft hvis han truer med å bite. Da er det rett tilbake i buret og nix kos på et par timer. Ved neste kose-økt, som bør være kort - så gir dere Marve masse ros mens han er blid og positiv og spretten - og så AVSLUTTER dere koseøkten fortest mulig og lar Marve få gå på tur på egenhånd. Da vil han huske dette til neste gang, at når han er grei får han ros.  
 
Lykke til og God Jul - hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter