Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Sår som klør

Jeg har en hetterotte som er ca 8 mnd gml, han fikk et plastik-hus (sånn med dør, vindu og avtagbart tak) da jeg kjøpte ham. Nå har han vokst seg STOR og feit og begynte å gnage rundt vinduet og døra for å få bedre plass til å komme seg inn og ut på. Men han gnagde sånn at det ble helt taggete! Og de taggene laget sår på skuldrene hans. Han klør så klart på disse sårene sine, og jeg lurer på om jeg skal ta ham til dyrlegen? Han lager ikke noen nye lyder, og det er ingenting som tyder på at han har vondt, men sårene får jo ikke grodd når han driver å klør på dem!  
Det er bittelitt blod i pelsen rundt sårene, og det er skorpe på sårene hans.  
 
Må jeg til dyrlege, eller kan jeg gjøre noe for ham selv? Jeg er redd han skal klore skorpene opp og lage infeksjoner eller noe. Han må jo ikke dø fra meg heller da!  
 
Håper du kan hjelpe meg?!  
 
ps: huset er tatt ut av buret, asså :)

Skrevet av : Maria, 30.10.2000.

Heidi svarer:

Hei Maria!  
 
Fint at du har tatt ut plastikkhuset, Maria!  
Rotter er noen innmari aktive krabater, så jeg tror han selv er litt skyld i sårene sine, ettersom han gnagde opp disse skarpe kantene... Men, nå har han sår, og du forteller i mailen din at rotta di fremdeles klør. Hm - da synes jeg du skulle ta en tur til en dyrlege i nærheten av der du bor, en som er vant med små dyr.  
Det kan hende at det har satt seg en liten infeksjon i sårene, og da trenger kjæledyret ditt sannsynligvis en mild antibiotikakur for å bli helt frisk.  
 
Et annet alternativ er at rotten din kan ha små hud- parasitter kalt midd eller rottelus. Da kan det hende at han gnagde de skarpe kantene fordi den TRENGTE å klø seg, men - det beste for ham ville jo være å bli kvitt disse uønskede pels-gjestene. Hvis dyrlegen undersøker pelsen hans nøye, så kan det hende at dere finner lus, midd eller luseegg. Dette kan greit behandles, og disse lusene går IKKE over på mennesker - ta det rolig! :)  
 
Noen dyr kan også bli allergisk for plaststoffer og metaller. Dette vil dyrlegen som undersøker rotta di helt sikkert tenke på. Men først er det lurt å ta de enkle diagnosene først. Håper dette ordner seg raskt!  
Sannsynligvis må den lille rotte-luringen din gå med "krage" en liten stund, slik at han ikke får gnagd eller klort noe særlig på sårene sine, og det kan hende du får resept på en salve som kan dempe kløen.  
 
Hvis du har lyst til å la rotta di ha et skjul å krype inn eller bak, så råder jeg deg til å få tak i en liten plankebite, pusse av alle skarpe kanter og stille denne på skrå opp mot burveggen. Da kan rotte-kompisen din krype ut og inn av denne hulen som han vil og du kan godt fylle rommet bak med litt kanin-høy. Det får du kjøpt i dyrebutikk! Min hetterotte syntes krypinnet var helt toppers. Husk å feste treplaten godt med ståltråd eller noe lignende. Rotter kan fint gnage på tre!  
 
Skisse av planke i bur;  
 
(planke) /|  
....../ | (burvegg)  
(gulv)  
 
Lykke til med turen til dyrlegen, Maria - håper det ordner seg :) Hilsen Heidi i Dyrenett  

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter