Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Marsvin ute i vinter?

Kan jeg la marsvinene mine være i treburene sine inne i fjøset hele vinteren?De har vært der i hele sommer sammen med kaniner/griser/hester og høns. Det blir nesten like kaldt ute som inne vinterstid.  
 
Har også ett marsvin som periodevis har bare flekker i huden som etterhvert blir åpne sår,får skorpe og åpner seg igjen,før de til slutt gror igjen .Så er den bra en stund(uker) før den begynner på nytt. Har hatt ham til vet. og de har tatt hårprøver etc uten å finne noe skadedyr. Hva kan dette være?

Skrevet av : Cecilie Brandt, 29.10.2000.

Heidi svarer:

Hei Cecilie!  
 
Jeg synes ikke marsvin skal stå i fjøs sammen med de nevnte dyreartene om vinteren. Årsaken til dette er at temperaturen blir for lav. De fleste burdyr, også hamsteren - trives best i en temperatur på 18 - 22 grader, som er normal innetemperatur for mennesker.  
 
Kaniner kan danne tjukk vinterpels og ekstra fettlag for vinteren, grisen har ekstra spekklag og de andre grisene i bingen sin å varme seg på - hesten får ekstra tjukk pels om vinteren. Marsvin er fra andre breddegrader enn de nordiske - kanskje andre marsvinentusiaster kan hjelpe deg med en spesifikk beskrivelse av hvor marsvinet opprinnelig kommer fra (tror de finnes i vill tilstand i Latin-Amerika) og der blir det absolutt ikke så kaldt som hos oss vinterstid, fordi dette landet ligger svært nære ekvator.  
 
Så over til marsvinet med hudproblemer. Jeg tror neppe hudparasitter forårsaker åpne sår, hvis da ikke marsvinet klør seg spesielt mye. Dette kan nesten høres mer ut som en kronisk hudbetennelse, men uansett - jeg anbefaler det på det sterkeste å fortsette behandlingen hos denne veterinæren. Ved å gå til samme dyrlege én gang til, får han/hun muligheten til å utelukke noen muligheter og prøve nye behandlingsformer. Det kan være aktuelt å gi hamsteren din betennelsesdempende medisin eller antibiotika ELLER sette på den en krave/klippe klørne kraftig ned slik at den ikke får klødd på skorpene.  
Det kan være aktuelt å prate litt om fóringen som hamsterene går på - kanskje kan det dreie seg om matalleri - selv om dette forekommer relativt sjelden hos små burdyr. Fortell dyrlegen din hvordan du fórer, kanskje dere kan finne gode alternativer! :)  
 
Sannsynligvis bør skorpene behandles med en aseptisk salve slik at det ikke setter seg sekundærinfeksjoner i sårene. Jeg tror spesielt dette marsvinet har godt at å være i hus og ikke i stall/fjøs denne vinteren, for der blir det ofte fuktig og en helt annen bakterieflora enn det som er normalt for marsvin.  
 
Håper dere får en fin vinter, alle sammen - og at hudproblemene blir noe bedre. Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter