Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Punktert lunge?

For ett og et halvt år siden hadde jeg en kanin som het Kelly. Buret hennes stod på et bord med vanlig høyde. En dag lokte pappa opp døra, jeg vet ikke helt hva som skjedde, men i alle fall datt kaninen ut på en eller annen måte. To-tre dager senere, mistet hun matlysten og lå bare i "soverommet" sitt, var veldig slapp. Da jeg tokk henne ut av buret for at hun skulle få hoppe ute, la hun seg ned med en gang. på kvelden hørte jeg "pipe"lyder da hun pustet. Vi tok henne med til dyrlege (ikke smådyrklinikk, men en "vanlig" dyrlege). Han mente at hun kunne være forskjølet, men hun kunne ha punktert lunge, det kunne han ikke vite. Hun fikk "b-vitamin sprøyte" og resept på noe. Dyrlegen trodde ikke hun kom til å dø. Da vi kom hjem begynte hun å hoppe og virket sprekere allerede. Dette ble jeg jo selvfølgelig veldig glad for. Men neste morgen var hun død, hun hadde dødd om natta. Det er ganske fælt, kanskje hadde hun det veldig vondt.. Men, det jeg lurte på var: Om det var punktert lunge kaninen min hadde, kan en dyrlege finne ut det og er det håp for å redde kaninen?

Skrevet av : Marianne, 14.10.2000.

Heidi svarer:

Hei Marianne!  
 
Dette var en trist historie!  
 
Dessverre er det veldig vrient å finne ut hvor alvorlig endel dyre-sykdommer er, nettopp fordi dyrene har så vanskelig med å fortelle oss akkurat hvor det gjør vondt!  
 
Alle som blir dyrleger, må gå nesten 6 år på veterinærhøgskole - hvor de lærer mye om forskjellige symptomer og om forskjellige dyreslag. Vi lærer om undersøkelsesteknikker og om de prøvene som er mulige å ta av et sykt dyr.  
 
Noen operasjoner er ikke vanlige å ta på dyr, fordi de er svært kompliserte og fordi man trenger svært dyrt utstyr for å operere og for å behandle dyrene etterpå; hjerte- og lungemaskiner er blant de maskinene; Maskiner som kan pumpe blod/luft rundt i kroppen til en pasient mens pasientens hjerte/lunger selv er for syke til å greie jobben.  
 
Når kaninen din hadde symptomer fra lungene sine, så regnet dyrlegen med at dette var en støt- eller stikkskade, kanskje en infeksjon. Han/hun gav kaninen medisin for å puste lettere, evt. medisin som skulle stoppe en infeksjon.  
Hvis kaninen ikke hadde blitt bedre i løpet av en ukes tid, så ville man gått videre med undersøkelsen; tatt røntgen for å finne ut om ribbein var brukket eller tatt EKG for å sjekke hjerte og lunge-kapasiteten.  
 
Små dyr blir gjerne litt stressa når de er hos dyrlegen, da kan det hende at de ikke trekke pusten så dypt som må til for å høre om lungeskaden er alvorlig eller ei. Derfor er det av og til nødvendig med flere undersøkelser før man finner riktig diagnose.  
 
Hvis dyrlegen hadde diagnostisert direkte at kaninen din hadde hatt en punktert lunge, da tror jeg han/hun hadde anbefalt avlivning. Dette er veldig trist, men en kanin men punktert lunge er ganske redd og stresset fordi den nesten ikke får luft nok til å bevege seg, spise og ha det bra.  
For å rette opp den alvorlige skaden som en punktert lunge er, må man inn i brysthulen. Da må pasienten være koblet til en spesiell maskin for at begge lungene ikke skal klappe sammen på grunn av feil lufttrykk. Operasjonen er veldig stor, tidkrevende og vanskelig, og det er ganske få veterinærer her i Norge som har erfaring med denne typen inngrep.  
En slik operasjon vil også kunne føre til smerter for dyret etterpå, fordi mange sting må syes og både muskler, bein og hinner må vokse sammen etterpå - noe som tar mange uker.  
 
Jeg er lei for at kaninen din er død, men ettersom den antageligvis hadde en alvorlig skade, så var det bra at ting gikk fort. Du forteller i mailen din at kaninen var glad og sprek kvelden før - da har sikkert medisinene virket fint og kaninen har pustet mye lettere enn før. Kanskje den sovnet stille inn og ikke merket noen ting! :)

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter