Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Marsvinet spiser avføringen sin

Vi har nylig anskaffet oss marsvin, en nydelig hann peruaner. Det virker til at han etterhvert er godt tilpasset sitt nye miljø, men vi har et problem, han har nemlig en tendens til å spise sin egen avføring, og da spesielt når han er utenfor buret, sitter på fanget e.l. Han får C-vitamin i vannet dagleg, spiser høy, grønsaker/frukt og spesialfor for marsvin. Han får mat 2 gonger daglig. Vi lurer på om det kan vere farlig for ham dette, kan det gi ham noen sykdommer, og evt om du har råd for hvordan vi kan venne han av med det? Han sitter i bur om dagen, har en "lekeplass" på verandaen vår, og får vere ute sammen med oss så snart vi har tid. Vi har ikke observert denne adferden når han sitter i buret, kanskje bortsett fra den første tiden vi hadde han.  
Han mister også en del hår, jevnt fordelt over hele kroppen. Er ikke foret tilstrekkelig likevel?  
Har du noen gode råd er vi svært takknemlige. Marve, som er namnet hans, er nemlig blitt en svært koselig, men til tider bestemt, herremann som hele familien er blitt veldig glad i!!

Skrevet av : Annelise Skårhaug, 26.09.2000.

Heidi svarer:

Hei Annelise og resten av familien Skårhaug!  
 
Jeg skjønner godt at dere er litt bekymret, og dette med "koprofagi" - (spising av avføring) er ikke spesielt delikat, spesielt når det gjelder et kosedyr som man gjerne har nær ansiktet osv.  
 
Mange gnagere gjør dette, spesielt kaninen. Her er koprofagien en naturlig del av fordøyelsen, og en slags erstatning for manglende "drøvtygging", som f.eks. kua gjør...  
Uten koprofagien blir maten IKKE riktig fordøyd...  
 
Men, den måten dere beskriver dette på - så tror jeg det er mer stress og adferdsbetinget enn sykdom. Hvis Marve stor sett gjør dette når han er utenfor buret, så kan det være en måte å skjule alle spor på fordi han rett og slett er litt utrygg.  
Dyr markerer seg veldig ofte med lukt og avføring og ved å ikke- markere seg, kan han prøve å skjule seg litt, inntil han er trygt tilbake i buret. Det beste er kanskje å sørge for at han har mest mulig rolige omgivelser når han er ute av buret og rusler. Hvis det skjer en liten "ulykke", rydd bort avføringen umiddelbart - klapp og stryk Marve - slik at han skjønner at det er greit OG at han ikke trenger å "rydde opp selv"...  
 
Hvis han også gjorde dette her som nykomling i huset, så virker det som om det har litt med stress å gjøre, og det beste som er da - er å gjøre koprofagi-tilfellene så "oppstusspreget" som mulig. Da tror jeg de vil gå over av seg selv.  
 
Nei, jeg tror ikke han kan ta skade av dette av og til - men hvis dere ser tegn til at han får løs avføring av dette, så bør dere forhindre at han får tak i sin egen avføring ute av buret.  
 
Når det gjelder håravfall og riktig ernæring av gnagere - så er dette et ganske komplisert tema. Ja, vanlige gnagerblandinger, friskt vann og frisk frukt/grønnsaker er det beste de kan få. Men kanskje kan håravfall ha noe med allergi, ømfiendtlighet for en viss flistype å gjøre, soppsporer i flis, høy eller mat... - jeg forbinder i hvert fall ikke dette direkte med det å spise avføring. Men, stress kan av og til føre til lett håravfall.  
 
Hvis dere fremdeles er engstelige, etter å ha prøvd å venne ham av med dette i 2-3 ukers tid til, så anbefaler jeg at dere bestiller time hos en dyreklinikk som er vant med smådyr.  
Da kan dere gi Marve en skikkelig helsesjekk, slik at sykdom eller hudirritasjon (lus, midd, sopp o.a.) kan utelukkes som årsak til håravfallet - og dere kan diskutere med den praktiserende dyrlegen der hva som kan gjøres med koprofagien til Marve. Lykke til!

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter