Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Atferds problemer

Meg og søsteren min kjøpte to dvergveddere for omtrent 1 mnd siden og har litt problemer med atferden deres. Begge kaninene biter nemlig mye.  
De har et stort ute bur(60x180cm), riktig foring og mye stell. De får også forskj. typer gnage pinner, mineral steiner og frukt/grønnsaker. Vi har de ute av buret hver dag for sosial omgang. Bitingen er et stort problem for vi håpet jo så inderlig at vi hadde kjøpt to kaniner for kos som var lette å temme. De biter når en hålder dem fast, og det er jo "akseptabelt", men de biter også for ingen grunn hvis de for eks sitter på fanget våres. Vi håper du kan hjelpe oss, slik at vi ikke angrer på kjøpet av kjæledyrene våre. Hilsen Linn(14)

Skrevet av : Linn Storegjerde, 09.09.2000.

Heidi svarer:

Hei Linn!  
 
Flott at kaninene deres har god plass og får riktig stell.  
 
Jeg må innrømme at jeg ikke så godt kjenner til biteadferds- problemer hos kaniner, men jeg vet at de har et enormt behov for å gnage og at alle ungdyr klør i tennene.  
Hvis gnagebehovet i buret fullt ut er dekket og du ser og VET at kaninene deres får "gnafset fra seg" på pinner, så skal de ikke bite dere når de blir kost med.  
 
Jeg vil komme med et par forslag, og så kan du godt skrive inn til meg igjen og fortelle hvordan disse tipsene virker. HUSK;  
Vær tålmodig! Det å temme et lite dyr tar tid, og jo sniller man er og jo mer forsiktig man går frem, - dess større garanti er det for at man får en tam liten burkompis!!!  
 
1. Hvis bitingen er tilknyttet redsel (klynking/sprelling og kloring), så må man få kaninungen mer trygg. Klapp og kos med den inne i buret - og bare korte perioder av gangen. Snakk til den med glad, men rolig stemme.  
 
2. Hvis den skal opp på fanget, løft den forsiktig og pakk en ullgenser rundt den - hold hendene vekk. Da føler den seg trygg, akkurat som da den var sammen med mamma-kanin!  
Avslutt koseøkten ganske fort, helst mens kaninen er rolig og avslappet, men selvfølgelig kan du klø den bak øret og stryke den forsiktig over pelsen, mens den ligger med genseren rundt seg! Fortsett å snakk til den, med snill stemme.  
 
3. Hvis kaninen er trygg og glad og vant til å bli løftet uten å protestere osv. OG koseøkten ikke har vært for lang, da er det ingen grunn til tullete biting. Si strengt "NEI!", dytt bort snuten slik at den ikke skader deg - pakk den inn i genseren igjen og gi den kos OM den da oppfører seg pent.  
Avslutt koseøkten mens tingene går bra.  
Dette er "oppdragelses-delen" og må gjentaes i flere uker fremover før dere merker god effekt - men husk; Hvis kaninen faktisk er redd, da må den ha det stille og rolig OG være trygg før man kan begynne å oppdra den, ellers blir den fryktelig redd, stresset og ute av seg - og skjønner ingen ting!  
 
Lykke til - både til deg og venninnen din!  
 
PS! Kanskje dere bare skal ta ut en og en kaninunge av gangen. Så kan dere se på hverandre - hjelpe hverandre og gi gode råd nå den første tiden. Etterhvert kan dere sitte og kose sammen, med hver dere lille kanin-luring på fanget! :)

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter