Spør Heidi om dyr og helse
Diare, hovne bakbeinHei!
Vår kanin ble etterhvert syk ved at vi så den begynte å få dårlig avføring og apetitt. I tillegg begynte den å sitte rolig i et hjørne.Vanligvis kunne den løpe fritt rundt ute av buret, men den ville ikke det. Siden vi har litt kjennskap til kaniner fra før, kom vi oss veldig tidlig til veterinær på Hamar. (2 dager etter at diaren såvidt hadde begynt å blusse opp).
Vi fikk da antibiotika med pipete i. Husker ikke navnet nå, men du kjenner sikkert til stoffet.
Etter den kuren ble han ganske bra.Begynte å spise bra igjen og løp og lekte sammen med sin søster. Men jeg kan huske at han ikke var veldig spenstig. Hadde en litt rar gangestil uten at vi tenkte noe over det da. Dette var for 2-3 mndr. siden. For en måned siden kom diaren tilbake for fullt.Brått ble det veldig flytende avføring og vi oppsøkte straks veterinær. Da fikk han en injeksjon (vet ikke hva det var, men sikkert noe antibiotika). De trodde først han hadde kreft, men slo seg fra det etterhvert etter nærmere undersøkelse, og at han virka ganske pigg og klar ellers.Da fikk vi en antibiotika med sulfad (ett eller annet) i. Husker heller ikke navnet. Der han skulle få det 3 dager, opphold 3 dager, og på igjen 3 dager. På slutten av den kuren ble han riktig bra.Men var blitt svært tynn, men trodde det ville komme seg da han begynte å spise rikelig igjen. Så gikk det bare 2 dager så blir det værre igjen.
Kontakta veterinær og fikk beskjed om å vente ett par dager å se for så å begynne igjen med slik pipete antibiotika igjen. Han ble bare dårligere. Så vi begynte med antibiotika igjen. Nå spiser og drikker han bra, pluss at vi ga han ekstra med vann og youghurt. Han var pigg i hodet, men kroppen ble tynnere og bakbeina begynte å bli ustødige. Han ble dårligere og dårligere i beina, og de begynte å svulme opp. Væskeansamling? Dette gikk så fort, at på ett par døgn klarte han ikke å stå eller å sitte. Vi var foresten i kontakt med veterinær nesten hver dag, men fikk beskjed om at vi måtte bare gi medisin og at beina ville komme seg etter at magen hadde blitt bedre. Han begynte også å holde hodet skjevt. Klarte ikke holde det oppe nesten heller.Tilslutt makta vi ikke det svaret,og vi var på vei til veterinæren, men desverre døde han på vei.
Vi fikk ikke noe konkret svar på årsaken, men at det kunne være hjertesvikt,kreft som hadde gått utover alle "funskjoner" i kroppen.For meg virker det som om "ordinære" veterinærer kan alt for lite om kaniner (det sier de selv også). Men jeg håper du kan hjelpe meg med ett svar, for jeg lurer fælt på hva dette kunne være. Og om vi gjorde alt vi kunne for å redde han. Vi prøvde hvertfall. Men finnes det noen spesialister på kaniner i norge? Vi har flere kaniner,og jeg ønsker neppe å oppleve dette en gang til.
På forhånd hjertelig tusen takk for hjelpen!! Skrevet av : Espen, 03.08.2000. Heidi svarer:Hei Espen!
Dette var leit. Ja, du har rett i at den allmennpraktiserende veterinæren i Norge kan lite om kaniner. Ettersom jeg selv er fullstendig nyutdannet - som du sikkert har lest på Dyrenett, så ønsker jeg ikke å "spille helt" og komme med masse gode råd, men jeg vil istedenfor henvise deg til Espen Odberg på AviVet- klinikken i Oslo. Han er meget dyktig mhp. burdyr også!
Over til kaninens sykdom.
Noen diarer er forårsaket av bakterier som fører til væske- ansamlinger - først dreneres væsken vekk fra kroppen og ut i tarmen. Da får man diare! Andre typer bakterier kan forårsake væskeansamlinger i føtter og underkjeve...
Problemet med å behandle diare hos kanin er at antibiotikaen fort tar knekken på endel av de riktige bakteriene i tarmen også - og uten den, vil immunforsvaret og fordøyelsen fort gå kraftig nedover. Jeg tror dette er en kombinasjon av en svekket tarm, svekket immunforsvar etter en lang infeksjon og sann- synligvis noen hissige bakterier som forårsaket ødem/hevelse.
Store væskeansamlinger i kroppen virker inn blant annet på hjerte, lever og lunger. Dette er en stor belastning på sirkulasjonssystemet og hjertesvikt kan forekomme. Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.
Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.
|