Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Kjøp av hetterotter

Hei!  
Jeg har tenkt å kjøpe hetterotter. Hvor gamle må de være før man kan se kjønnet? Kan rotter forandre farge fra de er små til de er voksne?  
Er det sant at albino-rotter får fortere kreft?  
Hva slags vitaminer, gnagestenger ol. er det korrekt å gi rottene? Åssen bur er best for dem? Avlangt eller høyt? Kan rotter gå sammen med hamstere? Takknemlig for svar!

Skrevet av : Anna Sigvad, 01.07.2000 12:19:55.

Heidi svarer:

Hei Anna! Rotter morsomme dyr og de kan bli innmari tamme også og lære artige triks. Når rotter får være sammen i grupper (to eller flere) - da blir de mer sosiale med hverandre - positivt sett fra et etisk synspunkt og svært naturlig, mens holder du 1-2 rotter i samme bur og gir dem masse oppmerksomhet og kos, så blir de også sosiale overfor mennesker.  
Jeg synes Lisbeth har gitt deg et så godt svar med hensyn til kjønnsbestemmelser at jeg selv ikke har tilføyelser her. Når det gjelder albino- fargen, så er dette en "kunstig farge" - en variant som vi mennesker har valgt ut gjennom beskyttet avl i fangenskap fordi vi synes den er artig. I vill tilstand vil nok ikke en albinorotte greie seg særlig lenge, derfor får den heller ikke formert seg videre og fargearten dør ut. Hvilke egenskaper albinorotter har som gjør den svakere enn andre kan variere litt, men det er riktig at både hud og øyne er mer lysøm- fiendtlig enn hos mørkere rotter. Pels og klør kan også ha en mer sprø og dårligere kvalitet, men ingen regel uten unntak.  
Rotter lever generelt kortere enn mange andre kjæledyr, dermed eldes de også kjappere. Mange andre kjæledyr (katt og hund) får krefttyper når de nærmer seg 12-14 års alder.  
Når en rotte er 2-2,5 år, så er den gammel og sliten. Immunforsvaret greier ikke lenger å bekjempe forandringer i cellene, dermed kan den få svulster og sår som ikke vil gro, dessverre.  
Over til fór. Her er jeg igjen enig med Lisbeth - spør dem du kjøper rotten av - hvilken gnager- blanding de bruker, og fortsett med denne en stund hvis rottene har god appetitt og virker fine og blanke i pelsen. Når det gjelder andre godbiter, så kikke i hyllene i dyreforretningen din eller kjøp deg en bok om hold av rotter.  
Der får du sikkert mange fine tips om hva som er riktig "snacks" for rotter.  
Jeg ble veldig glad i rotteboken min og leste til og med masse om avl og fargekombinasjoner, jada, dyrlegen i Dyrenett har hatt rottebarn på student-hybelen sin, fniiis!  
 
Når det gjelder bur, så er et langt bur like bra som et høyt bur - men kjøp absolutt så stort du har råd til. Rottene dine blir glad for plass.  
Renhold er viktig, som Lisbeth også understreker, så sørg for å kjøpe et praktisk bur som du kan hekte vekk bunnen på og vaske med grønnsåpe av og til. Da blir det godt miljø for rotter OG folk!  
Du kan ha mye moro med innredningen, et eget  
kosehjørne med høy, hyller å klatre på, et sovehjørne litt høyere opp av "hengekøyemodell".  
Prøv deg frem - de lekene som rottene liker aller mest blir nesten brukt opp, det kan jeg love deg.  
Jeg vil også oppfordre deg til å finne greiner i skogen med frisk bark, f.eks. selje. Rotter elsker å gnage på ting, så la dem få lov inne i buret sitt, så holder de seg (forhåpentligvis) unna treverk og tøy i leiligheten din! :)  
 
Jeg ville ikke anbefale å holde forskjellige gnagerarter sammen hvis du ikke kjører en lang tilvenningsprosess og har ekstremt stor plass.  
Slik jeg kjenner hamstere, så er de ganske rolige, innadvendte og mer opptatt med sitt - mens hetterotter er høyt og lavt hele tiden. Den ene arten kan irritere/stresse/provosere den andre og på grunn av lite areal kan man fort få konflikter. Jeg håper du tar deg tid til å lese et tidligere innlegg her om en tragisk episode mellom marsvin og kaniner som faktisk sjokkerte meg ganske sterkt.  
Men, sameksistens kan gå bra - hvis man tar forhåndsregler og gir de forskjellige artene et miljø innen det samme buret som vær enkelt kan kose seg med OG få ha uforstyrret.  
 
Lykke til, du kommer til å få mye moro!

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter