Dyrenett.no
Dyrebutikker Fugl Nettbutikker Fugl Smådyrklinikker Fugl Produkter Fugl Oppdrettere Fugl Pensjonat Fugl
Fugl-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Sykdom hos dvergpapegøye

Jeg hadde en dvergpapegøye som var 10 år. Den var veldig tam og tillitsfull. Jeg har i det siste halvåret merket at den ble eldre ved at den hoppet ikke så lett etc. For ca 14 dager siden fikk den lett diare, men den spiste og drakk som vanlig. 31.12 så jeg at den hadde fått blodig diare. 1.januar var situasjonen den samme. 2.januar virket fuglen syk da jeg gikk på arbeid. Da jeg kom hjem satt den stille på pinnen og ville ikke spise, bare drikke. Situasjonen forverret seg og jeg tok kontakt med dyreklinikk som mente jeg burde sette fuglen i et varmt rom. Situasjonen forverret seg og fuglen pustet tungt. Om natten døde fuglen. Jeg er trist og lei meg over å ha mistet en liten, tillitsfull venn. Er det noe jeg kunne gjort annerledes for å endret forløpet eller tror du dette skyldes dette fuglens alder?

Skrevet av : Anne Karin Hjelseth, 08.01.2001.

Heidi svarer:

Hei Anne Karin  
 
Leit å høre om dvergpapegøyen din.  
 
Normalt kan disse fuglene bli en del eldre enn 10 år, men burfugler har også en lei tendens til å kamuflere symptomer - dette fordi en syk fugl lett "plukkes ut" av rovfugler og andre fiender ute i naturen, og dermed blir et lett bytte.  
 
En god grunnregel er; Når du ser at fuglen din er syk, så er den alvorlig syk! Dra til dyrlegen så fort som mulig.  
 
Diare hos fugler er ikke å spøke med - da har de etter all sannsynlighet en mage-/tarminfeksjon som enten skyldes bakterier eller andre mikroorganismer. De trenger ofte veterinærtilsyn og medisinsk behandling fort. Ja, det er riktig å sette en tufs fugl inn på et varm rom, f.eks. badeværelset - med varmekablene på for fullt. Dette fordi fuglens kroppstemperatur er ca. 41 grader - og i en vanlig stue vil den være ca. 24 grader - ergo: fuglen (som kanskje er syk og småslapp) må bruke masse energi på å holde seg varm og oppegående, istedenfor å bruke energi og krefter på å bli frisk. En fugl med lett diare bør betraktes som syk omgående og flyttes til varmt rom.  
 
Som dyreeier kan man også koke vannet i dagene fremover og kanskje forsøke å få i fuglen lunkent vann med en mild sukkeroppløsning. Samtidig bør man øke rasjonen av kraftfór (tørket eggefór eller hardkokt egg - finmost) - slik at ikke fuglen bare hakker i seg frø eller hirsekolbe, som i og for seg har lave verdier på proteiner, fett og vitaminer. Det beste er derimot å få fuglen til en smådyrklinikk med erfaring på bur- fugl så fort som mulig. Veterinæren vil fort se om infeksjonen har vart i kortere eller lengre tid, og så vil hun/han sette igang adekvat behandling umiddelbart. Her vil du også få råd om hvordan du skal forholde deg mht. egnet sykerom, diettfóring OG hvilke symptomer og tegn du kan se etter som tyder på en for- bedring eller en forverring. Mange dyreeiere stiller mye spørsmål når de er hos dyrlegen - dette er lurt - da får de fullt utbytte av veterinærkonsultasjonen, og mange råd & tips!  
 
Smittekilder for en fugl med tarminfeksjon kan være - soppsporer i fóret (frømixen eller skjemte hirsekolber), økt bakterieflora i vannet eller forurensning av vannkolbe - spesielt i drikke-tut-delen. En gammel fugl vil etterhvert få nedsatt immunforsvar, så kravet til godt renhold og sunt og riktig kosthold vil være enda viktigere etterhvert som tiden går.  
 
Med hilsen Heidi hos Dyrenett

Klikk her for å se oversikten over svar om fugl.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Det er 249 linker om fugl.
De siste linkene:
charlottes dyr
Fugledilla
Annki
Fugleforum.com
bm

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter