Spør Heidi om dyr og helse
Tidligere institusjons undulat nå hos nye eiere.Fått en undulat fra et sykehjem.Er ikke tam, og ikke hatt noe serlig kontakt med mennesker. Har lange klør, hva skal vi gjøre? Kan vi klippe dem selv? Har en tendens til å gape med nebbet,hva kan det komme av? Det ser også ut som om den klør i hodet, rett over øynene, og noen fjer mangler. Er dette noe som vi må ta tak i? Da vi fikk den var fargen på puten over nebbet nesten borte, men har begynt å komme til bake.Hva er årsaken til at fargen ble borte? Virker som om den har kommet seg etter at vi fikk den, er mer livlig enn den var på sykehjemmet. Synger, leker og spiser, og ser ut til å trives. Tror du den kan temmes, til tross for alderen? Kommer litt på fingeren, men er usikker og viser tegn på at den er redd. Vet at vi må være tolmodige, men håper på å klare å temme den etterhvert. På forhånd takk for hjelpen. Hilsen Tor Magne og Eva. Skrevet av : Tor Magne Andreassen, 15.09.2000. Heidi svarer:Hei Tor Magne og Eva!
Jada, med list og lempe - bøttevis med tålmodighet, kjærlighet og godbiter, så vil dere sannsynligvis greie å temme undulaten.
Det høres ut for med som om den har blitt en smule understimulert.
Ja, svært lange negler bør klippes, men hvis jeg var dere - så ville jeg overlatt dette til en smådyrsveterinær med litt erfaring, for da vil ikke fuglen bli forurettet og sur på dere etterpå. Av og til kan det forekomme blødninger, og på et veterinærkontor har man utstyr liggende til å takle dette + erfaring i å holde smådyr som ikke er helt samarbeidsvillige.
Hvis dere gir riktig fór og har riktig miljø; Pinner av variabel størrelse - rett fra naturen (f.eks. rognebær- eller seljekvister) så vil både foten og klørne få riktig trim. Skjell-sand og en stor stein på burgulvet gjør også samme nytten, og en kalkstein vil stimulere både gnaging og kloring.
Riktig fór til en undulat er; Undulatfrø, kraftfór (fra en dyrebutikk) eller ca. 1 frisk hardkokt egg per uke - fordelt på små opphakkede porsjoner + tilbud om grønnsaker og frukt - f.eks. litt salat, agurk, gulrot, eple eller melon.
HUSK - aldri AVOCADO - dette er giftig for fugler!
Friskt vann er også et must.
Dermed vil fuglen få en meny som er riktig sammensatt i forhold til de naturlige behovene - rett mengde karbohydrater, fett og proteiner + naturlige mineraler og vitaminer. Det å venne en fugl til ny mat tar tid, men mix den inn i frøkoppen, og prøv dere forsiktig frem! :)
Når det gjelder lett kløe og manglende fjær, så skyldes ofte dette naturlig fjærfelling. Riktig diett og et sunt miljø skal etterhvert hjelpe på dette - det samme gjelder fargen på voks- huden over nebbet. Den viser ofte om fuglen er i bra eller dårlig kondisjon, så sannsynligvis er den på vei til å bli i enda bedre form.
Etterhvert kan dere gi fuglen deres mulighet for å komme ut å fly også, men et stort og praktisk bur - gir også mye bevegelsesfrihet.
PS! Hvis temmingen skulle mislykkes, så vil jeg allikevel tipse dere om at mange undulateiere har blitt enda lykkeligere etter at fuglen deres fikk en "kjæreste"... En pip til! Da kan man glede seg over at fuglene steller og pusser hverandre, etter en liten tilvenningsperiode, selvfølgelig - og normal skepsis...
To hunnfugler kan ikke bo alene i samme bur, de vil slåss, men 2 hannfugler eller en hunn + en hann blir ganske kjapt SVÆRT gode venner! :) Vi i Dyrenett vil svært gjerne høre fra dere igjen, for det er mange som får dyr gjennom omplassering - og de fleste av oss vet at det ikke er lett. Derfor er det nyttig å dele erfaring med andre! Lykke til! Klikk her for å se oversikten over svar om fugl.
Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.
|