Dyrenett.no
Dyrebutikker Akvarie Nettbutikker Akvarie Produkter Akvarie Oppdrettere Akvarie
Fisk-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Mere om bukvannsott på fisk

Du skrev at du gjerne ville høre mere om problemstillingen, og jeg kan fortelle litt om hva jeg gjorde for fiskene. Jeg fikk fatt i et middel mot dette som heter AquaFuran, og som har nå gått ut av handelen da antibiotika kan kun skaffes gjennom vetrinærer fra nå av.  
 
Behandlingen ble utført i hele akvariumet, og jeg startet med å skifte 50% vann, og koble fra filterene slik at ikke medisinen ble fjernet, og så sørget jeg for ekstra sirkulasjon i vannet ved å tilføre luft gjennom en luftpumpe. Behandlingen varte i 3 dager, og det ble så skiftet 50% vann.  
 
Dersom fiskene oppholder seg mer enn i 3 dager i antibiotika, så blir de sterile, så derfor er det viktig å skifte vann. Jeg ventet så en uke, og gjentok prosessen. Jeg mistet i løpet av denne perioden 3 fisk, og senere var det også 2 av de som tidligere var syke som døde, men resten overlevde, og noen syke ble friske igjen.  
 
Den ene fisken fikk et stort hull i magen, og jeg tok den ut og kunne trykke på hullet, og så at det var hull tvers igjennom, og likevel levde den fortsatt, men hadde ikke spist på lenge. Hullet var 4x6 mm, så det var ganske stort på en så liten fisk. Jeg avlivet denne siden den helt klart ikke ville overleve, og bar klare tegn på at det ikke var lenge igjen. Jeg lurte veldig på hva dette hullet kom av, men har hørt at bukvannsott finnes i forskjellige variasjoner, og at dette kanskje var en type?  
 
Iallefall er det kjedelig å miste fisk, og da særlig Malawi som kan være ganske dyre når de er skjeldne, og det er ikke så lett å få fatt i de riktige typene i zoo butikkene. Kunnskapene om sykdom er også ikke så lett å finne.  
 
Jeg synes det er synd at det ikke lenger er mulig å få fatt i klargjort medisin til fisk, da som du sier...mange vetrinærer vet ikke så mye om problemstillingen.  
 

Skrevet av : Linette Vik, 30.01.2001.

Heidi svarer:

Hei Linette!  
 
Fint du skrev tilbake - jeg legger ut innlegget ditt på Dyrenett slik at andre akvariumsentusiaster kan dra nytte av din erfaring.  
 
Du spør meg ang. "hullet i magen"...  
 
Her er jeg litt i tvil, men antar at en kraftig bakterieinfeksjon med "hissige" bakterier kan føre til bukhinne- betennelser, også hos fisk. Hvis disse bakteriene er voldsomme nok (og fiskens generelle immunsystem er svekket), så kan infeksjonen føre til tap av hud (bakteriene bryter ned celle- strukturen slik at denne dør og "visner bort"...)  
Ergo - man kan få "fistler" - hull i huden.  
 
Jeg synes det var helt rett av deg å avlive den alvorlig syke fisken,for sannsynligvis hadde den vondt (selv om fisk ikke kan uttrykke smerte med lyd), og de andre fiskene i akvariet hadde sannsynligvis begynt å mobbe/plage den fordi den "hang etter".  
Det kan også bryte ut ren kaniballisme hos fisker, så da er det helt greit at vi mennesker tar affære og forhindrer at en syk fisk blir spist levende...  
 
Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om fisk.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om fisk.
De siste annonsene:
Akvarium med fisk selges

Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter