Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Hvordan vite om geita er drektig?

Jeg har fått tre geiter i hende, det er en mor og to ungeiter. disse har gått sammen med andre geiter + en bukk i lengre tid. De er blitt litt rund i formene, men det kan skyldes at de har fått mer mat enn vanlig. jeg synes derimot at jurene har begynt å vise tegn på produksjon (blitt mer markert). Hvordan kan jeg finne ut om de er drektige, hvor lenge går de drektig, må jeg ta noen spesielle forholdsregler??? Har det noe å si at bukken er nevø/fetter til disse geitene?  
Blir veldig glad for svar.

Skrevet av : Mona, 08.03.2001.

Heidi svarer:

Hei Mona!  
 
Ettersom dette er en internett-tjeneste som skal betjene smådyr- eiere og ikke produksjonsdyr-eier, har jeg ikke svarene klare på rede hånd til deg når det gjelder geit! Da tror jeg nesten det er best du ringer den lokale stordyrsveterinæren i ditt distrikt - finn også ut når bukken gikk sammen med geitene... :)  
 
Normalt bedekkes geiter i september/oktober - og de kjeer i mars/april - ergo; drektighetstid på +/-6 måneder. Jeg skal prøve å sjekke eksakt tid...  
Vedkommende du overtok geite fra burde kunne gi deg eksakt drektighetstid (hvis vedkommende kan geitehold) - og eksakt tid da bukken kom inn OG ble tatt ut av geiteflokken.  
 
Men, det holder ikke med å vite nøyaktig tid i denne saken. Jeg anbefaler deg på det sterkeste å skaffe deg mer kunnskaper om riktig fóring i drektighetstiden, fóring og melking i tiden etter kjeiing, oversikt og sykdommer/hendelser som kan oppstå i forbindelse med og rett etter kjeiing OG sykdommer som kan oppstå hos ung-kje. Drektige geiter bør overvåkes mye i tiden rundt kjeiing, og du som eier bør vite nok om kjeiing til å assistere under fødselen ELLER vite når du må tilkalle veterinær hvis noe virker unormalt. Ellers kan både geit og kje dø.  
Dette er ikke det siste spørsmålet du kommer til å ha om geiter, det kan jeg love deg! :)  
 
Hvordan vet man at ei geit er drektig. Vektøkning er et tegn, men ei drektig geit har en karakteristisk pære-form (fordi de ofte får tvilling-kje), en i vært livmor-horn. Man kan også lett kjenne kjeene sparke, spesielt på den siden der vomma IKKE ligger. Spark fra lam er et sikkert drektighetstegn, det samme er også "setting av jur" - utvikling av juret - som skjer på grunn av drektighets- hormoner. Men, dette bør ikke nødvendigvis skje før rett før kjeiing. Noen drektige geiter, er også giret på å "stjele" andres lam/kje.  
 
Erfarne geite-bønder tar drektighet både på adferdsendring, vekt- økning, endring i fasong og spark fra fosteret. Men, drektighet kan også taes på blodprøvetester, ultralyd og palpasjon av veterinær.  
 
Ja, det kan gå ut over kjeas livskraft og videre fertilitet at geita og bukken har vært nært beslektet. Der er ikke vanlig idag å bruke nært beslektet bukk og geit - nettopp fordi man vil unngå svake kje på grunn av innavl.  
 
Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om andre.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter