Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

gravid ilder?

Vår snart 9 mnd gamle hunn kom i brunst for ca. en mnd siden, parret seg med vår 7 mnd gamle hann (han er blitt kjønnsmoden tror vi for ballene hans har blitt synlige). Og hevelsen gikk ned, Det vi lurer på er om hvordan vi kan vite sikkert at hun er gravid? og ikke bare har et innbildt. Vi holdt henne avskilt fra hannen i ca en uke for han fortsatte å parre seg med henne, og det var tydelig at hun fikk vondt. Skal vi fortsette med dette?

Skrevet av : Ellinor, 03.02.2001.

Heidi svarer:

Hei Ellinor!  
 
Dette blir ganske generelle spørsmål tilknyttet ilderhold og -avl, så her må jeg nok henvise dere til fagbøker om hold av ilder.  
 
Som dyreeier skal dere selv sette dere inn i hvor gammelt et dyr er når det skal parres, hvordan parringen foregår og hvordan man skal ta vare på det drektige hunndyret etterpå/fødsel/unge- pleie osv.  
 
Hvis noe går galt underveis - skal man vite litt om førstehjelp og om når noe er så alvorlig at dyrlege må kontaktes. Ellers blir det som oftest alt for seint.  
 
Nei, det er ingen sikker måte å vite om et hunndyr er drektig etter parring (spesielt ikke med små rovdyr). Hvis hunnen er parret på rett tidspunkt og hun er gammel nok, OG hun har fått riktig fóring slik at hun er normalt utviklet og er sunn og sterk - så vil hun bli drektig. Tvangsparringer av hanndyr - etter at drektigheten (graviditeten) er inntrådt - kan føre til kasting (spontanabort). Drektige hunndyr skal ha ro og den best mulige pleie, derfor må ALLTID masete hanndyr holdes borte.  
 
Ja, hunnildere kan få innbildt svangerskap, men så lenge dere vet parringsdatoen, kan dere selv regne dere frem til når valpene bør komme ut fra kunnskaper om drektighetstiden.  
Hunnen vil få økt matlyst og sannsynligvis legge på seg de siste ukene av svangerskapet, og etterhvert vil pattene også bli mer og mer synlig. Hun bør ha tilgang på reirmateriale og buret bør stå på en skjermet og rolig plass - slik at hun kan forberede seg på omstillingene i kroppen og sin nye morsrolle.  
 
En hunn-ilder med innbildt svangerskap vil sannsynligvis få noen av de samme forandringene i kroppen, og helt klart vise adferd som tyder på redebygging - men hun vil legge mindre på seg OG hun vil ikke få valper på den rette datoen.  
 
Heidi9

Klikk her for å se oversikten over svar om andre.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 0 annonser om andre.
De siste annonsene:

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter