Spør Heidi om dyr og helse
Ildervaksine?Hei, har du noe erfaring med ilder?
Jeg lurer på hvor mange grunnvaksiner en ilderhvalp skal ha, er det 2 eller 3 doser med Fervac-D?
Jeg jobba tidligere på en dyreklinikk (før jeg fikk ilder), da sa dyrlegen at det var nok med 2 grunnvaksiner for hundevalper og kattunger. Han sa også det at de dyrlegene som anbefalte 3 grunnvaksiner gjorde det for gevinstens skyld; dyrlegen ville jo tjene mere penger på at en valp ble vaksinert 3 ganger i stedet for 2. Skjønner?
Også har jeg hørt at det ikke er noen vits i å vaksinere en ildervalp (gjelder sikkert også hund/katt) før de er 12 uker gamle, pga at de har fått overført antistoffer fra mora - maternelle antistoffer. Noen av de som selger ildervalper har allerede vaksinert valpene før de selges ved 8 ukers alder, er denne vaksineringen da egentlig bortkastet?
Ildervalpen min er nå 11 1/2 uke og ikke vaksinert tidlegere.
Mvh Ida Skrevet av : Ida, 8/12/2000. Heidi svarer:Hei Ida!
Fint at du er kritisk, men når det gjelder vaksinering - valg av preparat og riktig tidspunkt - så er det gjort årelang forskning på hver enkelt vaksinegruppe (både innen immunologi, virologi og bakteriologi), så de fleste dyre-eiere og veterinærer bør følge de anbefalningen som gis av legemiddelfirmaene for å full effekt av medisinen, både forebyggende og behandlende.
Nei, jeg har ikke erfaring med ildere, dessverre - men enten skal ilderen din ha 2 eller 3 omganger med grunnvaksine. Dette kjenner din lokale veterinær til, for vedkommende kjenner også til "smittepresset" blant ildere i ditt distrikt.
Dette er hele kluet;
OM det er lavt smittepress i en dyregruppe, f.eks hos hunder - så vaksinerer man ved 12 og 16 ukers alder. Er det normalt smittepress, anbefales det vaksinasjon ved 8, 12 og 16 ukers alder - nettopp fordi nivået av maternalt antistoff i mors- melken (OG den mengden hver valp har fått i seg) kan variere veldig mye. Den triste opplevelsen ved å miste en valp, kanskje flere - hvis det kommer en epidemi av en virusinfeksjon inn i et oppdrett med små valper, er ikke verdt risikoen.
Det koster svært lite å bruke tid og penger på å gi hver valp en ekstra vaksine (dette taes jo gjerne i forbindelse med en vanlig helsekontroll) - sammenlignet med de store utgiftene man kan få hvis en hundegruppe VIRKELIG får en virus- infeksjon og må akuttbehandles, hele gjengen.
(PS! Antibiotika virker jo ikke mot virus, kun mot bakterier - så når man får alvorlige virus- infeksjoner er virkelig gode råd dyre!!!)
Er det stort smittepress i en flokk (f.eks. - har det vært infeksjoner i et nabohus, eller det er en hund man ikke helt vet "vaksine-status" på), da anbefaler man vaksinasjon ved 6,8,12 OG 16 ukers alder.
Med andre ord - vurderingen om hvor mye man skal vaksinere taes ut fra kjennskap til smitte- situasjonen i det enkelte distrikt og ut i fra kunnskapene veterinærene har, blant annet innen fagene patologi, epidemiologi, statistikk og spesialkunnskap om hver enkelt smådyrsykdom. Jeg kjenner svært få veterinærer som spekulerer i dette overfor oppdrettere og nybakte hundeeiere, nettopp fordi man er stolte av å kunne begrunne en behandling i faglige kunnskaper. Klikk her for å se oversikten over svar om andre.
Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.
|