Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Ildervaksine?

Hei, har du noe erfaring med ilder?  
 
Jeg lurer på hvor mange grunnvaksiner en ilderhvalp skal ha, er det 2 eller 3 doser med Fervac-D?  
 
Jeg jobba tidligere på en dyreklinikk (før jeg fikk ilder), da sa dyrlegen at det var nok med 2 grunnvaksiner for hundevalper og kattunger. Han sa også det at de dyrlegene som anbefalte 3 grunnvaksiner gjorde det for gevinstens skyld; dyrlegen ville jo tjene mere penger på at en valp ble vaksinert 3 ganger i stedet for 2. Skjønner?  
 
Også har jeg hørt at det ikke er noen vits i å vaksinere en ildervalp (gjelder sikkert også hund/katt) før de er 12 uker gamle, pga at de har fått overført antistoffer fra mora - maternelle antistoffer. Noen av de som selger ildervalper har allerede vaksinert valpene før de selges ved 8 ukers alder, er denne vaksineringen da egentlig bortkastet?  
 
Ildervalpen min er nå 11 1/2 uke og ikke vaksinert tidlegere.  
 
Mvh Ida

Skrevet av : Ida, 12.08.2000.

Heidi svarer:

Hei Ida!  
 
Fint at du er kritisk, men når det gjelder vaksinering - valg av preparat og riktig tidspunkt - så er det gjort årelang forskning på hver enkelt vaksinegruppe (både innen immunologi, virologi og bakteriologi), så de fleste dyre-eiere og veterinærer bør følge de anbefalningen som gis av legemiddelfirmaene for å full effekt av medisinen, både forebyggende og behandlende.  
 
Nei, jeg har ikke erfaring med ildere, dessverre - men enten skal ilderen din ha 2 eller 3 omganger med grunnvaksine. Dette kjenner din lokale veterinær til, for vedkommende kjenner også til "smittepresset" blant ildere i ditt distrikt.  
 
Dette er hele kluet;  
OM det er lavt smittepress i en dyregruppe, f.eks hos hunder - så vaksinerer man ved 12 og 16 ukers alder. Er det normalt smittepress, anbefales det vaksinasjon ved 8, 12 og 16 ukers alder - nettopp fordi nivået av maternalt antistoff i mors- melken (OG den mengden hver valp har fått i seg) kan variere veldig mye. Den triste opplevelsen ved å miste en valp, kanskje flere - hvis det kommer en epidemi av en virusinfeksjon inn i et oppdrett med små valper, er ikke verdt risikoen.  
Det koster svært lite å bruke tid og penger på å gi hver valp en ekstra vaksine (dette taes jo gjerne i forbindelse med en vanlig helsekontroll) - sammenlignet med de store utgiftene man kan få hvis en hundegruppe VIRKELIG får en virus- infeksjon og må akuttbehandles, hele gjengen.  
 
(PS! Antibiotika virker jo ikke mot virus, kun mot bakterier - så når man får alvorlige virus- infeksjoner er virkelig gode råd dyre!!!)  
Er det stort smittepress i en flokk (f.eks. - har det vært infeksjoner i et nabohus, eller det er en hund man ikke helt vet "vaksine-status" på), da anbefaler man vaksinasjon ved 6,8,12 OG 16 ukers alder.  
 
Med andre ord - vurderingen om hvor mye man skal vaksinere taes ut fra kjennskap til smitte- situasjonen i det enkelte distrikt og ut i fra kunnskapene veterinærene har, blant annet innen fagene patologi, epidemiologi, statistikk og spesialkunnskap om hver enkelt smådyrsykdom. Jeg kjenner svært få veterinærer som spekulerer i dette overfor oppdrettere og nybakte hundeeiere, nettopp fordi man er stolte av å kunne begrunne en behandling i faglige kunnskaper.

Klikk her for å se oversikten over svar om andre.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 0 annonser om andre.
De siste annonsene:

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter