Eventyr bak hundesleden
Vinden som suser rundt ørene, hundene som puster og sleden som beveger seg lydløst gjennom snødekt landskap. Nordlys, bålkos og stjerneklar nattehimmel, et eventyr som mange bare drømmer om. Men for elevene ved hundelinja på Folkehøgskolen 69°Nord er dette daglig kost.
Tekst og foto: Ingrid Junker
Da elevene kom til Malangen i fjor høst var det nesten ingen som hadde kjørt hund før, men under kyndig veiledning gjennom året har elevene lært å mestre et 8-spann. Det er mye som må planlegges og ordnes før en skal på overnattingstur med hundespann. Men elevene har lært mye på den korte tida de har vært på skolen, så de klarer seg stort sett sjøl. Skolens egen hundegård med rundt 30 Alaska Husky blir flittig brukt, både i undervisningstida og fritida. Før snøen legger seg kjører elevene med vogn langs veien, og når snøen endelig kommer venter det mange sledeturer. Utenom de daglige kjøreturene i nærområdet har elevene bl.a. vært på 3-dagers tur i Målselv, ukestur i Nord-Sverige, ukestur i Kirkesdalen og ukestur på Svalbard. – Turene har absolutt vært det beste i løpet av året, mener Line Mørken.
Men det er ikke bare kjøring som står på timeplanen for elevene på 69°Nord. De lærer også å strikke votter, tove kartanker, sy kaffepose i skinn, lage snørekjøringsbelte og hundebånd, og mye annet praktisk arbeid. Grunnleggende hundedressur, fôringslære og sårbehandling er også sentrale temaer. – Det er veldig viktig med grunnleggende teori for å kunne forstå hunden bedre og vite hvordan en skal handle i ulike situasjoner som oppstår, sier Monika Lund.
Elevene er fornøyde med året de har hatt på 69°Nord, og anbefaler skolen til alle som ønsker et spennende og lærerikt år. Det at skolen er Norges minste folkehøgskole er positivt i følge elevene. – Du blir fort kjent med alle, og miljøet er trygt og godt. De ansatte her er også veldig trivelige, sier Karina Monsen, som går 2. året på skolen. Skolen tilbyr linjene hundekjøring & villmark, og hest & villmark, og har plass til ca. 45 elever.
Vi vil gjerne høre din historie, send den til oss på
e-post!
Klikk her for å komme tilbake til Historier.
|