Dyrenett.no
Dyrebutikker Katt Nettbutikker Katt Dyreklinikker Katt Produkter Katt Kattefôr Katteoppdrettere Kattepensjonat
Katt-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Katt Artikler

Tips til nye katteeiere

Gratulerer med ditt nye familiemedlem! Her er litt informasjon om ting nye katteeiere ofte ønsker å vite litt mer om. Vi vil også anbefale deg å kjøpe en god bok om katter og kattehold for mer utfyllende opplysninger.


Forfatter: Norsk Skogkattring Nettsted: Norsk Skogkattring

Tips til nye katteeiere

Gratulerer med ditt nye familiemedlem! Her er litt informasjon om ting nye katteeiere ofte ønsker å vite litt mer om. Vi vil også anbefale deg å kjøpe en god bok om katter og kattehold for mer utfyllende opplysninger. Får du problemer med katten eller hvis det er noe du lurer på, må du gjerne kontakte oss.

Hva trenger du til kattungen ?

Toalett
Kattedo og kattesand. Anskaff en stor do og fyll den halvt opp med sand. For å unngå ulykker bør den alltid være ren. Fjern avføring så fort som mulig. Fjern all sand og vask doen grundig en gang i uka.

Matskåler
3 boller til mat og vann. Boller av plast eller rustfritt stål er lette å rengjøre.

Klorebrett
Katten er vant til å bruke klorebrett. Lærer du katten å fortsette med det, har du en sjanse til å redde møblene dine.

Leker
Leker er viktig for kattens trivsel. Du behøver ikke å kjøpe dyre ting. Sølvpapirkuler, en snor med noe spennende i enden, en mus med godlukt er veldig populært.

Soveplass
Katten legger seg som regel der den selv vil. Du trenger ikke kjøpe dyre kurver - men den trenger et lunt «avlukke» hvor den kan trekke seg tilbake og føle seg trygg.

Mat og drikke
Katter trenger variert kost. For å vokse seg store og ha god helse, må de ha sunn og vitaminrik mat. De fleste kattunger er vant til forskjellig mat når du får dem fra oppdretter. Sørg alltid for å få med en oversikt over hva slags mat din kattunge er vant med.

Mat
Kokt fisk/ris, torskerogn/ris, kjøttdeig/ris. Iams, Whiskas, Kitekat og Science Diet kattungemat. Også dette blandet med ris. Fortsett å blande med ris en stund fremover for å unngå løs mage. La alltid en skål med tørrfôr stå framme. Bruk tørrfôr med lavt mineralinnhold. ( Viktig for å unngå urinveisproblemer.) Høykvalitets tørrfôr har lavt mineralinnhold og stabiliserer magen.

Drikke
Katten skal alltid ha tilgang til rent vann. I tillegg kan du gi den lettrømme blandet med vann og litt eggeplomme en gang i uka. (Gir fin, blank pels. ) Ikke gi den melk.

Ved 6-10 måneders alder kan du begynne å gradvis gå over til voksenfôr, til katten spiser bare voksenfôr når den er et år gammel. Gi ikke kattungemat til voksne katter, unntat drektige eller ammende hunkatter.

Måltider
Gi 3-4 små måltider til katten er ca 5. måneder. Deretter 2 - 3 måltider. Rent vann morgen og kveld. Tørrfôr kan stå framme hele tiden. Boksemat må oppbevares i plastboks i kjøleskap.

Vitaminer
Det finnes forskjellige vitaminpreparater til katt. Gi f.eks. katten et par Gimpet eller Cat Sanal om dagen. Der er ikke absolutt nødvendig, men kattene elsker dem og de er også med til å gi fin pels. Hvetekimolje og ølgjær er også bra for pelsen. ( Cat Sanal er ølgjærbasert.)
NB Høykvalitetsfôr, samt vitaminer, får du kjøpt i dyrebutikken og hos veterinær.

Stell av Skogkatt
Norsk Skogkatt trenger ikke mye pelsstell. For å holde pelsen fin bør du gre eller børste den en gang i uka. Øk til 2 ganger ukentlig i røytetiden, for å unngå floker og at katten får i seg hår som kan klumpe seg til hårballer i magen.
Floker kan fort utvikle seg til uløselige «nisseknuter» som kan være smertefulle for katten. Hvis katten har fått floker i pelsen, fjernes disse forsiktig. Ikke riv eller lugg - men løsne knuten forsiktig med fingrene. Hvis knuten er blitt for hard, klipp aldri tvers over - du kan komme til å klippe i huden. Klipp forsiktig noen små hakk inn i knuten og løsne forsiktig med fingrene.

NB! Ikke gre halen. De lange halehårene kan lett dras ut. De vokser svært sent ut igjen. Hvis halen skal holde seg fin og buskete, skal du bare børste forsiktig mot hårene.

Halefett
Hankatter får ofte «halefett» når de nærmer seg voksen alder. Det beste er å forebygge ved å rense forsiktig med talkum eller katte-tørrshampoo en gang i uka. Lag en midtskill på oversiden av halen. Dryss godt med katte-tørrshampoo eller barnetalkum og masser forsiktig inn. La det sitte en stund og børst forsiktig ut. Gjenta flere ganger om nødvendig.

Annet
Skogkatter skal normalt ikke bades. Bading ødelegger den blanke overpelsen ved å fjerne det naturlige lanolininnholdet. På utekatter kan hvite poter lett bli skitne. De kan vaskes forsiktig med et mildt oppvaskmiddel. Skyll godt.

Klikk her for å se oversikten over artikler om katt.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din katt. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær
Det er 231 spørsmål om katt.
De siste spørsmålene:
Kjønnsmoden?
kva kan eg gjer?
Hoste hos pus
Katten vår sikler.
Løs mave


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter