Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hund Artikler

Valpen og deg de første dagene - bli kjent

Den første tiden må du tilbringe mye tid sammen med valpen. En grei måte å bli kjent på de første par dagene er i rolige omgivelser på gressplenen.


Forfatter: Geir Nordenstam Nettsted: Nordenstam Hundeskole

Utdraget fra boken "DU er Sjefen - om valpeoppdragelse og hundeforståelse" er gitt eksklusivt til Dyrenett og våre brukere.

VALPEN OG DEG DE FØRSTE DAGENE - BLI KJENT

Den første tiden må du tilbringe mye tid sammen med valpen. De voksne i familien er enige om ansvarsfordelingen, og barna er med på spillereglene. En grei måte å bli kjent på de første par dagene er i rolige omgivelser på gressplenen. En god sikring er å ha en syltynn langline festet til valpens halsbånd.

Ta muntert i mot valpen når den tar kontakt, og rop gjerne "Kom hit" når den er underveis. La den krabbe opp i fanget ditt eller legge seg til i armkroken. Og legg deg gjerne ned, slik at den kan klatre opp på deg og gjøre sine undersøkelser. Drar den deg litt for hardt i skjegg, bart eller hår, avviser du den lempelig med et rolig nei, og avleder for eksempel med å gi den beinknoken. Benytt gjerne anledningen til å shape situasjonen, ved å si APPORT når valpen griper knoken.

Barna og valpen
Unngå at barna springer omkring. Løpingen gir valpen stimulans til å springe etter, og ender med biting og riving i buksebein og skolisser. Samtidig lærer valpen at den på egenhånd blir modig nok til å øke aksjonsradiusen bort fra helten(e) sin(e). Det er ikke lurt på dette tidspunktet, hvor vi etablerer den sosiale bindingen mellom valpen og oss. Barns oppvekst med hunder er god for barna.

I en ellers teknologisk tilværelse, gir nærheten til dyret næring til både avspenning og omsorg. Barna lærer på en naturlig måte respekt og omtanke. Og god er hunden å ha når man kommer hjem til et hus, som ofte er tomt for foreldre. Foreldrenes oppgaver blir mange, men en av hovedoppgavene blir å lære barna at hunden ikke er en morogreie man leker med som tidsfordriv. Dernest må det passes på at hunden får ro når den har lagt seg til hvile.

Lær valpen å like deg - bli helten NÅ!
De første dagene avsettes som nevnt fullt og helt til valpen. Først og fremst skal du prioritere tillit og trygghet. La valpen få lov til å lære å synes om deg og å like deg. Etter noen dager i nærmiljøet, tar du den med på kortere turer i skogen. Ta for sikkerhets skyld med deg en ryggsekk som du henger på deg bakvendt. Putt valpen i sekken i tilfelle av at du har gått for langt, og hunden blir sliten. Du har under disse korte ekskursjonene verdens beste mulighet til å utpeke deg som helten - den som valpen skal se opp til. For hvem andre enn helter er det som går uredd blant skumle maurtuer og tunge graner? Og valpen følger deg trygt så lenge DU er trygg. Glem aldri hundens egenskap til å reagere på flokkmedlemmenes reaksjonsmønstre. Vi kaller det smittsom atferd. En sikker hundeeier gir en sikker hund. På den annen side kan en usikker hundeeier gi en mindre trygg hund.

Mosjon er sundt - mosjon virker preventivt
Etter hvert som dagene går øker du turene gradvis. Husk at valpen har vært i stor aktivitet i mange uker sammen med sine kullsøsken. Blir du i denne sammenheng passiv med valpen, vil den sikkert gi utløp for sin energi gjennom til dels høy aktivitet innendørs. Oppspist inventar kan bli resultatet.
Copyright Geir R. Nordenstam

Klikk her for å se oversikten over artikler om hund.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hund. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter