Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hund Artikler

10 råd til hundeeiere

Et enkelt rammeverk for enhver hundeeier.


Forfatter: Geir Nordenstam Nettsted: Nordenstam hundeskole

10 RÅD TIL HUNDEEIERE

1. Uhell med kloklipp
* Når uhellet er ute og du har klippet kloa for langt inn er ofte gode råd dyre. Hunden blør som regel mye fra kutt-flaten og du bør stanse blødningen straks. Gode blodkoagulerende hjelpemidler finnes som regel ikke for hånden, men en eske fyrstikker har du i huset.
* Plasser hunden sittende mellom bena dine, du har ryggen mot en vegg eller best er det å stå i en krok. Rip av en fyrstikk og press straks enden på fyrstikken mot sårflaten slik at den freser og slukker.
* Er du sikker og rask i din oppførsel er det hele gjort på få sekunder. Hunden sier "au" en gang - og det var det.

2. Hunden spiser sin egen avføring
* Årsakene kan være flere. Men ikke sjelden henger det sammen med ufordøyd fòr. Eller dårlig proteinkvalitet, som gjør at møkka som for oss mennesker lukter verre enn verst, har appell til hunden. Etter hvert som møkkspisingen gjentas, dannes vaner.
* Men uansett årsakssammenheng bør du få løst problemet ved kun å gi hunden din vom over en 3 ukers periode. Til en 30 kg tung hund gir du ca. 6 hekto vom pr dag.Tilsett gjerne et målebeger Vitabena, da sikrer du vitamin og mineraltilførselen. Altså ingen annen mat enn vom. Fordi: Vomma fordøyes maksimalt, det er nemlig intet igjen i avfallsstoffet etter vom. Husk mosjon. Det er nemlig mye opptakbar energi i vomma som hunden bør forbrenne.
* Tilsett gjerne 125 gram vom i det vanlige fòret etter avvenningen. Dette bedrer opptaket av basisfòret, og avføringen minker. Vær påpasselig og benytt deg av et fòr med lite karbohydrater, f. eks. 20/30% i en lengre periode. Og kutt ut alle former for brød! Mennesket med sin 12 m lange tarm har behov for fiber. Så ikke hunden.
* Dersom du absolutt må ha gleden av å gi hunden din "den norske hundefrokosten" 2 skiver med leverpostei, bruk loff!
* Vom kjøper du i hendige pakninger ferdig til bruk hos Zoo-kjedebutikken.

3. Hunden spiser annen avføring
* Jeg har flere teorier om hvorfor hunder spiser andres avføring. Og spesielt menneskeavføring står høyt på menykartet over spisbar møkk.
* Den enkleste metoden å bli kvitt problemet på, er at du er meget oppmerksom på hunden når du går tur i områder hvor du kan tenke deg å støte på menneskeavtreder, og sette opp et "forbudsskilt" for hunden. Det innebærer at du gir hunden melding om at den ikke skal spise det den finner. Dersom du har lært hunden din hva NEI betyr, burde dette være enkelt dersom du har lederskap på hunden din..
* Har du ikke vært så omtenksom at du har lært hunden hva "Full Stopp skiltet" betyr, kan en framgangsmåte være at du konsekvent bruket langline på den når du oppsøker ovennevnte steder. Lær deg å lese hunden din slik at du vet når den forbereder seg på et møkkamåltid. Stem i et kraftig nei, hvoretter du gir et rykk i lina når den gjør seg klar til å jafse i seg møkka, hvoretter du følger opp med et "fysja meg-NEI!". Hunden må forstå at dette setter du lite pris på. Er du så "heldig" at hunden også forsøker å spise møkk når du har den i kort kobbel, vil en kraftig vannsprut med barnas vanngevær gjøre underverker.

4. Hunden ødelegger i hjemmet når du er borte
* Løsningen er enkel og metoden praktiseres av stadig flere tusener av hundeeiere, og det var fuglehundfolket som viste vei med å gjennomføre bruk av bur.
* Hundebur i bil ble tidlig akseptert fordi her kunne man vise til sikkerhet i fall kollisjon. En konsekvens ble samtidig at hunden ikke fikk anledning til å ødelegge noe i bilen. Å bruke bur inne i leiligheten skaper imidlertid motforestillinger, som har sammenheng med hundeierens antropomorfistiske (menneskeliggjørende) holdning, dessverre. Mennesket som selv ikke kan tenke seg å sitte i bur, overfører denne holdning til hundens verden og innbiller seg at hunden føler det på samme måte.
* Hunder elsker derimot å ligge i bur dersom man venner dem til det fra de er unge. Buret er surrogat for hulen, og hulen er trygg.
* Begynn med åpen dør og sett maten innerst i buret når hunden skal fòres. Et tjukt teppe på gulvet i buret gjør det enda mer attraktivt. La hunden få et bein og lukk døra til buret. Åpne opp fra tid til annen, og lukk igjen etter en stund, slik at hunden venner seg til dette. Etter kort tid har dette blitt rutine for hunden, og den går ut og inn som den største selvfølge. Gå en god tur med hunden før du skal bort, sett den i buret, gi den et kjøttbein, steng døra og forlat den med god samvittighet. Den kooooser seg.

5. Når hunden er matvegrer
* Hunder som ikke spiser maten sin er enten syke eller bortskjemte. Ingen sunn og frisk hund lar seg frivillig sulte i hjel. Det er likevel ikke unormalt at en hund hopper over måltidet en dag. Vi skal ikke glemme at hundens inntak av mat også har sammenheng med dyrets forbrenning. Lite mosjon gir som du vet lav forbrenning.
* En sjekk hos dyrlegen er imidlertid obligatorisk dersom en normal og ellers frisk hund ikke vil ha maten sin. Ta hundens temperatur før du kontakter dyrlegen, da viser du deg fram som en interessert og ansvarsfull hundeeier. Konstateres det at hunden er frisk, øker du mosjonen slik at du skaper et behov for energi. En sykkeltur på 3-4 km morgen og kveld bruker å få fart på matlysten. Du kan også hoppe over måltidet en dag eller to. Men dessverre, kjenner jeg hundeeieren rett, er veien til kjøleskapdøra kort.
* Lag deg gjerne rutiner for fòring. Spiser ikke hunden maten sin med det samme du har satt den fram, setter du maten bort, og byr den fram neste dag. Dersom maten er frisk trenger du ikke å skifte fòr. Husk at tørrfòr alltid skal gis oppbløtt.
* Hundefòr er av forskjellig kvalitet. En pekepinn i jungelen av tilbud kan være: Kjøp dyrt og du kjøper bra - og fòrer rimelig. Og husk: Du skal ikke gi tilskudd til et fullkostfòr.

6. Hunden jager det meste som løper
* Hunder er like på ett punkt, alle er forskjellig.
* Noen hunder har lav terskel på byttefangst, andre høyere. Lav terskel innebærer at den raser av sted for den minste stimulans, til eierens store fortvilelse. Det vil si, eieren burde fortvile over sin egen latskap og ikke over hundens jaktlyst.
* Hunden følger nemlig bare sine medfødte egenskaper som eieren ikke har sørget for å få kontroll over. Hunden er ulydig og eieren har ikke lederskap i situasjonen. Valpeoppdragelsen har feilet.
* Da er det ikke annet å gjøre enn å reparere så godt man kan. Prosedyren blir langline med joggende figuranter på 2-3 forskjellige steder 3-4 kvelder i uken over en 2-3 uker periode. Når hunden tar ut etter figuranten gis et tydelig NEI rett før et kort rykk i lina. Avreagerer hunden sier vi braaaa, forutsatt at du er absolutt sikker på at hunden i sin hukommelse har kvittet seg med bildet av joggeren, og begriper at belønningen gjelder avbrudd av jakten og å komme til deg. Hvis ikke, kan du komme i skade for å belønne bildet av den situasjonen du ikke ønsker skal gjenta seg.
* Bruk gjerne samme prosedyre i alle liknende situasjoner. Det finnes andre alternativer, men dette er en framgangsmåte som er meget enkel og som alle klarer å få til.

7. Hvordan skal hunden straffes
* Dersom du har gitt hunden din god valpeoppdragelse fra 8 og framover, vil det høre til sjeldenhetene at du må straffe den.
* Så også med mennesker. Lærer man grensene, og har man lært å akseptere lovreglene, unngår man fengsel og straff. Respekterer du stopp foran rødt lys skaper du ingen problemer. Respekterer du imidlertid ikke rødt lys eller full stopp-skiltet, kan du regne med bøter.
* På tross av riktig oppdragelse av valpen og et harmonisk, trygt og ubestridt lederskapsforhold, kan det hende at unghunden ikke bøyer unna, og må ha irettesettelse. Men i et slikt forhold er det tilstrekkelig med et NEI og et nyp i øret.
* Dersom du føler at det skal mer lut til, er du sannsynligvis på kollisjonskurs med hunden din i flere sammenheng, og bør bygge opp et lederskaps- og tillitsforhold for å oppnå respekt. Det får du til ved alltid å sørge for at det du sier skal gjøres, med andre ord konsekvens. Det betyr at du aldri må gi hunden en beskjed eller kommando du i øyeblikket ikke har muligheten til å følge opp.
* Men det betyr også at hunden må kjenne betydningen av de kommandoene du gir den, og at den har blitt gitt muligheten til å lære. Videre at hunden kjenner deg som en den er trygg sammen med og som den stoler på.
* Det er bemerkelsesverdig hvor god tillit man kan bygge opp mellom seg og hunden ved en skogstur over noen dager. Bare du og hunden med fiskestang og telt. I ukjente miljøer skapes en binding som du ikke vil kunne oppnå i områder hvor hunden er kjent fra tidligere. Her er det ingen andre forstyrrelser en den naturlige fauna. Her er det du som bestemmer retning og vei. Her er det du som bestemmer om hunden skal sove i, eller utenfor teltet. Eller begge deler. Her er det du som målbevisst bygger bålplassen og tilbereder mat. Her er det du som hele tiden avgjør om hunden skal gå i bånd eller slippes fri, eller litt av begge delene osv. Og hunden følger "helten sin" med øynene. Den vurderer og lagrer opplysninger om den tryggheten og selvsikkerheten du omgir deg, og som du gir den. Oppfører du deg selvsikkert og naturlig vil en slik ukestur skape et helt nytt utgangspunkt for et nytt dressurkurs, som på sin side vil forsterke respekt og tillit.
* En forutsetning for at straff skal bli riktig forstått er at den som mottar straffen har et respektfullt og trygt forhold, fylt av tillit, til den som korrigerer.

8. Hunden tisser inne
* Vi skal sjeldne mellom urinering og markering, mellom voksne og valper. En voksen hund som urinerer skal kontrolleres hos dyrlege (blærekatarr etc.). Fordi en voksen hund som har lært renslighet når den var valp simpelthen ikke tisser inne.
* Årsakene til at hunder markerer innendørs kan være flere: Løpske tisper i nabolaget, møte med løpske tisper eller kjent lukten av løpetid, hatt besøk i huset av dominant eller konkurrerende hund, den besøkende hund har markert i huset etc.
* Under slike forhold føler hunden at den må markere eller evt. overlappe med sin egen lukt. Problemet kan være vrient å løse, for det virker som om hunden har ønske om å holde luktbildet vedlike. (Forøvrig: vanlig urin lukter lite, markeringsurin lukter stramt (hormoner).
* Det finnes forhåpentligvis erstatninger for formalin oppløsning, spør på apoteket. Bruker du formalin så spør om blandingsforholdet med vann, og ta på deg gummihansker og maske. Formalin er i fareklassen, men dreper all lukt slik at hundens vedlikeholdsbehov forsvinner. Samtidig plasseres hunden på eget rom hvor den tidligere ikke har markert, eller enda bedre, ta bilburet inn og plasser hunden der etter lufteturen. Gjennomfør dette over en periode på ca. 14 dager-4 uker, slik at eventuell vanedanning brytes.
* Når du etter avvenningen slipper hunden inn i rommet hvor den tidligere markerte, må du følge nøye med den, gjerne utstyrt med en kraftig vannpistol. Du har selvsagt lært deg dens handlingsmønster før markeringen skjer. Viser den innledende tegn på at markering er nært forestående sier du nei og gir den deretter en sprut med vannpistolen. Sannsynligheten er stor for at du vil lykkes. Og husk: Også tisper har markeringsønsker.

Valper
* Alle valper kan lære renslighet, men det blir enklere dersom du unngår å straffe den for å tisse inne. En liten valp på 7-8 uker skjelner ikke mellom ute og inne som du og jeg. Straffer du den for innetissing er muligheten tilstede for at den tror det er galt å tisse. Dermed kan det hende at den holder seg under lufteturen. Det gjelder derfor å være føre var, og følge reglene: Når valpen har spist eller drukket skal den raskt ut. Bær den gjerne bort til det samme tisse- og bærsjestedet hver gang. Denne doen har du laget på forhånd med en avis innsauset med valpens urin eller møkk, og med noen steiner oppå, på et sted hvor det ikke er til sjenanse for publikum.
* Når valpen gjør fra seg sier du vennlig uten for stor entusiasme; tisse braaaa, fliiiink. Blir du for engasjert glemmer den seg.
* Ta bort vannkoppen om kvelden slik at den ikke fyller en sulten mage med vann. Sov sammen med valpen med båndet rundt håndleddet slik at du våkner når den blir urolig. Somle ikke med påkledningen, ha tøyet liggende klart.
* Det kan også være greit å ta valpen opp i sengen, da holder den seg som regel lenger. Du må bare venne den av med å oppholde seg i sengen senere.

9. Hunden bjeffer når den er alene hjemme
* Dersom du har lederskap på hunden er problemet enkelt å løse. Du ringer postordrefirmaet Ellos, elle Clas Ohlson og bestiller en babysitter til under kr. 600.-.
* Den ene senderen plasserer du i rommet hvor hunden befinner seg, den andre tar du med deg ut. Medhjelperen starter opp bilen og kjører bort i tråd med din rutine, slik at hunden tror du har reist. Du befinner deg utenfor med den andre senderen. Du hører hunden godt, og det er viktig å korrigere før den begynner å bjeffe som verst. Da er det lettere for den og besinne seg. Korriger den med et fast og bestemt Nei. Det er viktig at du overvåker hunden i mange timer hver dag over en 2-3 dagers periode.
* Under trening av slike hunder bruker jeg å korrigere hunden når den begynner å tasse rastløst omkring: "Gå å legg deg". Oi, oi, tenker bikkja, folka mine er rett ved siden av jo. Og så slår den seg til ro.

10. Når skal du starte opplæring og dressur av hunden?
* Valpeutviklingskurs starter du med når valpen er mellom 11 og 15 uker. Men valpekurs skal ikke arte seg som et kappløpings- og slossekurs for valper, hvor den stolteste eieren har den mest aggressive valpen. Et valpekurs skal være skolering av hundeeiere med oppdragende øvelser for valpen.
* I mangel på gode tilbud starter du hjemmeopplæringen på egenhånd og bruker sunn fornuft. Da blir resultatet som regel meget bra. Og husk at andre hunder ikke skal oppdra din valp!
* De første 2-3 ukene bruker du til å komme på gofot med valpen. Og intet kompenserer for turer i skog og mark. Du behøver ikke gjøre mere ut av det enn å lede valpen sikkert fram mellom trær og tuer, over grøfter og bekker for at den skal se på deg som "superulven".
* Lek balansert med valpen og dominer for det meste leken selv, men husk: Det skal være trygghet og harmoni. Venn hunden naturlig og gradvis til miljø og trafikk.
* Ha med deg en liten ryggsekk som du bærer på magen, og putt valpen i denne hvis den blir sliten. En godt mosjonert valp har ikke ork til å ødelegge hjemme.
* Ved 9-10 ukers stadiet læres valpen sitt, og innkalling har du allerede startet med. Husk å ha en lang syltynn langline på valpen. Og rop aldri på den når den er på sitt mest opptatte. Og glem ikke at det skal være hyggelig å komme.
* Når hunden er 4 mnd. gammel er den moden for Nordenstam Hundeskoles kurs. Velger du amatørtilbud må valpen som regel være eldre for å delta på Nybegynnerdressur.
* Kjøp gjerne boken FULL KONTROLL, du finner den i en ZOO-kjedebutikk.
* "Lykke til og god dressur".

Copyright Geir R. Nordenstam

Klikk her for å se oversikten over artikler om hund.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hund. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 99 annonser om hund.
De siste annonsene:
Malinois
Pomapoo valpar
Mops
Jack russell med stamtavle
Finsk lapphund

Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter