Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hund Artikler

Om valpens dressur

Når de enkle reglene, om hvordan en skal forholde seg de første ukene etter at en har fått valpen, er gjennomført skikkelig. Da blir det en lett oppgave å starte med de begynnende dressurøvelser i 4 måneders alder.


Forfatter: Geir Nordenstam Nettsted: Nordenstam hundeskole

Om halsbånd - kobbel og line
Du bruker et nett halsbånd av lær med en ring i. Når valpen får på seg halsbåndet er det normalt at den klør seg på halsen de neste par dagene. Men det går over av seg selv. La valpen få aksjonsradius og bruk langline, alternativt "idiotkasse" (Flexi). Sannsynligheten er stor for at valpen setter seg på baken og nekter å gå en meter den veien du har tenkt deg. Flokkinstinktet er imidlertid sterkt nok til at du klarer å lokke den til deg.

Virker valpen helt fastfrosset går du bort til den og ruller en ball i den retningen du skal gå. Du kan med hell lokke den med en leverbit. Lever klarer ingen hunder å motstå. Rull gjerne leverbitene bortover bakken. Men bare småbiter. Mye lever virker befordrende på avføringen. Du kan også lokke den ved å løpe bort fra den. Tilvenningen bruker å gå greit.

Jordstråling er et naturfenomen som knapt noen er oppmerksomme på. Har du vært maksimalt uheldig og har satt valpen ned der det er kraftig jordstråling mellom valpen og deg, er det en naturlig årsak til vegring. I så fall, løft valpen opp og flytt deg et stykke. Hvis du som er erfaren konkurransedeltager leser dette, har du nå fått forklaringen på hvorfor en ellers lydig hund uforklarlig går ut av en fellesdekk!

Når familiemedlemmer kommer hjem
Ønsker du at fremtiden skal gi deg en rolig hund når du får besøk av slekt og venner, ritualiserer du ikke verken din egen, eller familiemedlemmenes hjemkost med varme velkomstscener med hunden i fokus. Når valpen møter deg i døren lager du rett og slett intet nummer av det, men tar rolig av deg yttertøyet, går ut på kjøkkenet og setter på kaffen. Deretter setter du deg i godstolen med avisen. Kommer valpen bort til deg holder du en go`bit klar, løfter hånden opp og litt bakover og sier "sitt". Eventuelt hjelper du baken på hunden ned. Deretter en rolig klapp, og ferdig med det. Vet du at valpen trenger en luftetur henter du rolig kobbelet. Du roper valpen til deg, sier "sitt", setter på båndet, sier "fri", og går ut.

Når det ringer på døren
Vil du at hunden i framtiden skal forholde seg rolig når det ringer på døren, skal ingen i familien storme mot utgangen når det ringer på. Ett familiemedlem reiser seg rolig opp og går sakte mot utgangsdøren og lukker opp. Dersom valpen følger med skal den besøkende ikke stresse valpen med stormende omfavnelser. Lat rett og slett som om valpen ikke er der. Dette er mitt råd, men det er du som tar avgjørelsen om hvordan du ønsker ditt hundehold.

Innkalling - om å komme
Når valpen har blitt 10 uker gammel er tiden inne for å legge inn de grunnleggende forsterkninger på kommandoen "Kom Hit". Øvelsen knytter vi direkte til den medfødte flokkatferden. Jo flere variasjoner du skaper, desto sterkere fester læringen seg. I et uoppmerksomt øyeblikk springer du bort fra valpen og roper "Kom hit", når du er en 20-30 meter unna. Kommandoen ropes begeistret og tydelig. Valpen vil selvfølgelig ikke bli etterlatt og springer derfor etter flokklederen. Sett deg ned og ta i mot valpen når den kommer, og gi av deg selv med stormende ros. Klarer du ikke å komme ut av ditt A-4 mønster og gi begeistring, gir du en pølsebit. Du kan også få ukjente til å holde valpen din mens du løper vekk.

Avstanden mellom dere øker du etter hvert. "Gjemme seg metoden" er både morsom og effektiv. Den går ut på at du brått gjemmer deg bak et tre eller en tue når valpen er uoppmerksom. Når den er ferdig med sine undersøkelser ser den seg om etter sjefen. La den lete litt før du kaller på den. Jeg kan love at det ikke er noe å utsette på farten når den kommer.

Valpen blir stadig mer erfaren og selvsikker, og rett etter fylte 3 måneder kan det være på sin plass å la den gå permanent med langline. Du må nemlig unngå å rope på valpen om du ikke er sikker på at du kan være konsekvent - det vil si å følge opp den kommandoen du har gitt. Den regelen gjelder alltid. Erfarer valpen at den ikke trenger å gjøre som du sier, har den lært. Den leder 1-0. Det må du unngå. Men langlina kan vi styre valpen til oss dersom det ikke er spontanreaksjon.

Copyright Geir R. Nordenstam

Klikk her for å se oversikten over artikler om hund.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hund. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter