Valpens første uker hjemme hos degDe første 4 ukene som valpeeier arbeider du ikke med dressur i ordets betydning. Du lærer valpen å kjenne deg, du skaper tillit og du lærer valpen kjøreregler. Du lærer den JA og du lærer den NEI. Du lærer den å komme. Du lærer den å være alene. Du lærer den å ikke bite på gjenstander i huset eller i hender og klær Du venner den til halsbånd, kobbel og line. Du venner den til miljø og trafikk, du gjør den stueren og du lærer den at du er konsekvent.
Forfatter: Geir Nordenstam Nettsted: Nordenstam hundeskole VALPENS FØRSTE UKER HJEMME HOS DEG
De første 4 ukene som valpeeier arbeider du ikke med dressur i ordets betydning. Du lærer valpen å kjenne deg, du skaper tillit og du lærer valpen kjøreregler. Du lærer den JA og du lærer den NEI. Du lærer den å komme. Du lærer den å være alene. Du lærer den å ikke bite på gjenstander i huset eller i hender og klær Du venner den til halsbånd, kobbel og line. Du venner den til miljø og trafikk, du gjør den stueren og du lærer den at du er konsekvent. Når disse enkle reglene er gjennomført skikkelig, blir det en lett oppgave å starte med de begynnende dressurøvelser i 4 måneders alder.
Om å være alene
De første ukene lærer du valpen å være alene i kortere perioder. Det vil si minutter. Har du kjøpt hundebur lokker du den inn med et fristende bein. I buret ligger valpens teppe, gjerne med et luktbilde fra kennelen. Du lar burdøra være åpen. Hvis du har en babywatch, kan du sitte i et annet rom og lytte. Gå tilbake til valpen mens den enda er på sitt opptatte. Øk fraværsperiodene etter hvert. Her må du være spesielt oppmerksom, slik at du ikke skaper en situasjon hvor du må gå tilbake fordi valpen hyler og roper på deg. Da leder den 1-0. Gunstige tidspunkt for denne øvelsen er etter endt luftetur. Etter hvert som tiden går kan du venne den til å bli liggende i buret med lukket dør. Er du uheldig og valpen begynner å hyle bør du vente med å gå tilbake til den har roet seg. Det gjør den som regel etter noen få minutter dersom den ikke har positive erfaringer med "kalleropet" fra tidligere.
På samme måte venner du den til å ligge alene i bilen. Og ofte lykkes man raskest der, på grunn av det lille rommet og "hulefølelsen" som gir trygghet. Men da må selvfølgelig døren til buret være lukket.
Om natten
Selv velger jeg av makelighet å ta valpen opp i sengen den første tiden. Da holder den lenger på både vann og tarm, og det blir færre nattlige turer ut. Samtidig har jeg god erfaring med at det styrker bindingen mellom oss. Det kan ha med det å gjøre at i hundeflokken ligger valpen alltid sammen med andre. Det føler seg trygg. Jobben med å venne den til å ligge på gulvet er meget enkel. Rett og slett fordi jeg i løpet av 14 dager har lært valpen hva NEI betyr. Og fordi jeg har et godt alternativ i en pappeske med et wetbed, saueskinn eller halm i bunnen. Esken har jeg plassert ved siden av sengen. Slik kan jeg slippe hånden ned til valpen når den får behov for nærkontakt.
Sikring
Båndet - kobbelet, har jeg rundt håndleddet. På den måten våkner jeg om valpen blir urolig. Har den trengende behov må du være kjapp i takten. Sleng på deg en frakk som ligger klar, løft valpen opp på armen, stikk beina i skoene og skynd deg ut. Sett altså ikke valpen ned. Da kommer den til å gjøre fra seg før du rekker ut! Det er lurt å ha en fast do. Bruk derfor det samme tisse og bærsjestedet hver gang. Da kjenne valpen igjen luktbildet sitt. "O hoy, her er do`n min", og det tisses og bærsjes i store strømmer. Også vi mennesker liker noen doer bedre enn andre. Uten sammenligning for øvrig.
Valpen roses rolig når den gjør sin avføring. "Tisse - fliiiink hund". Etter noen uker vil du oppdage at valpen har assosiert ordet Tisse med å gjøre avføring. Nyttig! Alle mine tjenestehunder gjennom årene har på denne måten lært å tisse og bæsje på kommando.
Om å bli stueren
Det vil bli noen uhell i ny og ne. Registrerer vi ikke når valpen har trengende behov, har den ikke annet alternativ enn å gjøre fra seg der den oppholder seg. Et problem for oss er at det går så kort tid mellom signal og handling. Vi bør derfor holde oss til de faste regler om at når valpen har spist eller drukket så skal den på do. Det vil si: Etter måltidet gå tur. Setter du fram vann til faste tider har du også god kontroll på veskeinntaket og eliminerer mulighetene for uhell. Mange bruker trikset med aviser ved døren, og setter valpen dit når den tas på fersken. Det er ingen dum løsning. Med tiden til hjelp klarer de fleste av oss å få valpen stueren. Av for meg ukjent årsak har imidlertid mange med miniatyrhunder problemer med stuerenheten. Du bør imidlertid ikke fye valpen når uhellet er ute, men ta det på egen konto. Min etter hvert velkjente vits har jeg lyst til å ta med også i denne boken: Hver gang hundeeieren tok valpen på fersk gjerning gned han valpens nese ned i avføringen og kastet valpen ut av vinduet. Etter noen dager hadde valpen lært: Den gjorde fra seg, gned nesen i avføringen og hoppet selv ut av vinduet.
Denne valpen ble aldri stueren.
Copyright Geir R. Nordenstam |