Valg av valpHvilken rase man skal velge når man skal kjøpe hund bestemmer man selvfølgelig selv, men man bør i forveien skaffe seg rede på hva man kan vente seg. For en stor del er det ens eget temperament og interesser som må avgjøre.
Forfatter: Trygve Engesbak Valg av valp og dominans
Hvilken rase man til slutt velger bestemmer man selvfølgelig selv, men man bør altså skaffe seg rede på i forveien hva man kan vente seg.
For en stor del er det ens eget temperament og interesser som må avgjøre, f.eks. om hunden passer sammen med den sporten man selv dyrker eller de aktivitetene man holder på med. Nå har vi altså satt oss inn i denne problematikken og etter moden overveielse bestemt oss for en rase. Hva blir så neste skritt? Jo, å bestemme hvilken oppdretter man skal henvende seg til.
Opplysninger på dette området kan man få bl.a. av Norsk Kennel Klubb, der hundekyndig personale holder seg informert om situasjonen innen forskjellige rasegrupper og gjerne hjelper til ved spørsmål av denne typen. De gir også gjerne navn og telefonnummer til kontaktpersoner i de forskjellige samarbeidende spesialklubber for visse raser eller rasegrupper. Det er viktig å skaffe seg slike kontakter da det har stor betydning at valpen kommer fra en seriøs oppdretter En slik oppdretter pleier også senere å kunne fungere som en trygg og interessert rådgiver etter hvert som en masse spørsmålstegn angående valpens ve og vel dukker opp.
Kikk litt rundt, og oppsøk gjerne flere kenneler, og still spørsmål slik som: Har det forekommet sykdommer på hunder fra kennelen? Har man sjekket opp om det finnes sykdommer bakover i hundefamilien? Hvilke garantier får man? Hva er kjøpe summen? Og lignende kritiske spørsmål.
Det er meget viktig at man stiller slike spørsmål, fordi en kennel som har mye sykdommer på sine hunder, er ingen god kennel. Av sykdommer kan det være: Allergi, ryggproblemer, hjerteproblemer, kreft for og nevne noen. Noen kenneler prøver og skjule disse sykdommene, men ta gjerne kontakt med enten spesialklubb eller NKK.
Vennlig familie - vennlig valp
Og der står man så til sist, foran en hel del småbjeffende og pipende små kryp, som alle er like søte, og alle like ivrige etter å vise seg fra sin beste side. Hvilken valp skal man Velge? Ja, det er sannelig ikke lett, men en god idé kan det jo være å spørre oppdretteren til råds. Er han eller hun seriøs og virkelig interessert, skulle det være mulig å få atskillige opplysninger om hvordan de forskjellige valpene i kullet har markert seg i de første åtte leveukene - det er på dette tidspunktet de fleste valper selges. Dertil skal du få et råd av mer generell karakter.
Hvis du vet med deg selv at tonen innen din familie er utpreget vennlig og uten dominante innslag, bør du forsøke å finne en glad, åpen og kontaktsøkende valp, men med et mykt temperament. Unngå absolutt de mest dominante valpene! De kommer til å passe best hos hundevante familier og hos eiere som liker å drive med dressurarbeid, sporkonkurranser m.m. Hvis en altfor tøff valp havner hos en uerfaren og <> hundefamilie, kan den litt etter hvert bli en problemhund, med diverse omplasseringer som resultat. Det er ikke morsomt, verken for hund eller familie!
Når man så har bestemt seg for hvilken kennel man vil kjøpe en hund fra, så er tiden kommet til og forberede både seg selv, sin familie og sitt hus på sitt nye familiemedlem.
Copyright©Trygve Engesbak 1997 |