Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hund Artikler

Matvegring og overvekt hos hunder

matvaner, næringsemner, mangler, mage, tarm, oppkast


Forfatter: Trygve Engesbak

Matvegring og overvekt
Tilsynelatende er det to uforenlige tilstander som dominerer fórproblemene for mange hundeeiere. Det ene er at hunden ikke vil spise den maten den blir gitt. Det andre er at hunden er for tykk. Merkelig nok så ser man faktisk dette ofte hos en og samme hund. Så hvordan kan det ha seg?

Mye av forklaringen til dette ligger nok i en uvitenhet hos hundeieren ,som allerede fra starten av har problemer med å skape gode fórvaner som igjen skulle føre til en problemfri fóring senere i livet. Akkurat som når det gjelder barn, blir man urolig når valpen ikke spiser opp maten som man mener den trenger. For å få den til å spise, gjør derfor mange den fatale feilen å gi den stadig godere og godere " mat". Rent kjøtt, posteier, kaker og sjokolade synes de fleste hunder er skikkelige lekkerbiskener og smaker fortreffelig. Om de får dette i stedet for et velbalansert fór blir hunden ganske fort et offer for sine dårlige matvaner.

Matvegring!
Hunder har akkurat som oss mennesker ingen videre følelse for hva som er nyttig. Ingen kan egentlig styre hunden inn på hva den egentlig behøver. Med dette utgangspunktet er det viktig at den som står for oppfostringen virkelig er ubestikkelig. Jeg har ingen tro på at en hund vil komme til å svelte ihjel ved en matskål fylt med velkomponert hundefór. Derimot er det nok mange hundeeiere som har gitt etter for hundens smak og veldig hurtig har de havnet i en ond sirkel der det faktisk er hunden som har fått bestemme "menykartet". Ettersom dette uegnede fóret ofte er både velsmakende og fettrikt, er det ikke uvanlig at de hundene som får dette også er meget fete og samtidig også har hatt en mangel på en lang rekke viktige næringsemner.

Overvekt!
Hvis man stadig er våken på hundens hull eller kjenner langs ribben behøver den aldri å bli utsatt for noen superslanking. Allerede tidlig bør man følge med valpen slik at den ikke blir tung og firkantet. Her må man også ta hensyn til at skjelettutviklingen kan ta alvorlig skade av at valpen blir for tung.

Hva kan du så gjøre hvis den har blitt for tykk?

Vel, her er det mange ting å forslå og jeg kan ta et par. Hvis man ønsker å forsette med samme fór i stedet for å gå over til et med mindre fett og proteiner, kan man selvfølgelig minske mengde. Det som da kan være fornuftig for at hunden skal bli "mett" er da å tilføre grønnsaker som ikke er kokt som "vomfyll" . Jeg anbefaler gulrøtter, kål og slikt. Disse inneholder også vitaminer som kan gi positive virkninger.

En annen ting som er fint hvis den begynner å bli for tykk er selvfølgelig å øke på med mer mosjon, og da mener jeg ikke en time langs fortauet i rolig gange. La den få kjøre seg skikkelig i skog og mark slik at den virkelig for brukt litt av overskuddet.

Mage og tarmforstyrrelser
Årsaker til en forstyrrelse i mage- tarmfunksjonen kan ha mange årsaker. Uansett hva slags årsak det er snakk om, har hunden bedre av å få hvile maven en stund i sammenheng med diaré og oppkast. Hunden bør faste ett til to døgn hvis den kaster opp mer enn en par ganger eller har løs avføring flere ganger samme dag. Ved både diaré og oppkast mister hunden store mengder væske, og det er derfor viktig at den får muligheten til å drikke selv om den ikke får noe mat.

Det første hunden bør få å spise etter en hvile av maven, må være lettfordøyelig kost. Mange anbefaler kokt ris, og har tilstanden vært alvorlig eller langvarig gir man kun risavkoket og etter hvert bare meget godt kokt ris. Når hunden har gitt seg med oppkast eller diaré lar man den få veldig små mengder av kokt fisk eller kjøtt i risen. (Dette gjelder selvfølgelig om din hund tåler fisk). Etter hvert øker man forsiktig mengden med kjøtt eller fisk slik at man gir 1 del av dette og 3 deler med ris. I denne tiden bør hunden absolutt ikke få noe annet. Etter hvert som maven normaliserer seg kan man igjen gå forsiktig over til det normale fóret, men her må du være forsiktig slik at det ikke blir noen rask overgang til dette.

Copyright©Trygve Engesbak 1998

Klikk her for å se oversikten over artikler om hund.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hund. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter