Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hund Artikler

Hundespråket

misforståelser, bjeffende, språkinnlæring, valp, læremester, konsekvent, rettferdig, lederskap


Forfatter: Trygve Engesbak

Hundespråket

Misforståelser mellom mennesker har i mange tilfeller ført til tragiske utfall, på tross av at de også snakker samme språk. Hvor mange misforståelser det da har oppstått mellom menneske og hund, kan vi bare tenke oss. På den bakgrunn synes jeg det er viktig og få hundens "talemåte" litt nærmere belyst. På denne siden vil det bli gitt endel eksempler, og jeg vil også forsøke å forklare disse nærmere.

Som ulven lærte opp sine avkom, preger også en hund sine valper. Allerede når valpene er 3 uker gamle starter denne opplæringen, og mye av denne går ut på den sosiale atferden i flokken. Det vil si at valpene begynner å leke med hverandre, og etter hvert finne sin rang i flokken. Gjennom denne perioden bør også valpene få komme i kontakt både med voksne hunder og mennesker. Når valpen er ca. 7 uker er hjernen så utviklet at opplevelsene blir varige erindringsbilder. Nettopp i denne tiden er det du som er "ulvemor" og skal fortelle dem hvordan du vil at de skal oppføre seg.

Kan hende enkelte tror at hunden forstår hva vi sier, men det er ikke tilfelle selv om den senere i livet kan forta overraskende ting ut ifra det vi sier. Hunden er et vanedyr, og hadde vi kunne lest dens signaler like godt som den leser våre, hadde mange problemer vært unngått.

Hvor mange ganger har du ikke sett den bjeffende hunden med brølende hundeeier på slep som har sett en artsfrende komme imot.

Språkinnlæring

Ville du ikke synes det var fint å kunne følge denne representanten for en annen art i følelsesytringer og opplevelser? Forutsetningen for det er at både du og valpen lærer hverandres språk så tidlig som mulig.

Tenk deg et innvandrerbarn som ikke klarer å lære seg norsk i tilegg til sitt morsmål. Hvordan skal dette barnet kunne klare å utrykke sine følelser og likeledes kunne kommunisere med deg? Resultatet blir sannsynligvis at de mister sin identitet med følge av nervøsitet og uro osv. På samme måte kan vi også tenke om hunden. Vi forlanger det meste av den, men forteller ikke på dens "språk" hva vi forventer den skal gjøre.

Møte med andre hunder
Hunder uansett rase har egentlig det samme kroppsspråket, selv om vi mennesker gjennom avl har gjort det vanskeligere for enkelte raser å vise dem på en åpenlys måte. Da tenker jeg på hundens haleutforming osv. Hvis hundene ikke kan få møtes og utvikle sitt "språk", vil resultatet bli konflikter både med mennesker og eventuelle senere tilfeldige møter med hunder. Det er derfor viktig at valpen helt fra starten får møte voksne hunder, og derved gjennom "lek" få muligheten til å finne sin rangplass og bli "oppdradd". Selvfølgelig finnes det unntaket der den voksne hunden heller ikke har fått utvikle sitt kroppsspråk.

Valpen og deg
Som nevnt i innledningen startet innæringen allerede i valpekassen, og det er nå du som skal videreføre denne. Når valpen kommer til sin nye "flokk" er den "redd og underlegen", men vær nettopp derfor våken allerede da på dens kroppspråk. Når valpen begynner å føle seg trygg og har tilpasset seg flokken starter nemlig klatringen på rangstigen, og lar du valpen få fritt spillerom her har du allerede skaffet deg et "problem".

Valpen er jo så søt jo, legger seg på ryggen og slikker oss osv. Ja, valpen strever av alle krefter for å vise hvor liten og ufarlig han er, men er den søt når den litt større knurrer rundt matskåla og i møte med alle rundt seg? Nei, skal du være "læremester" skal du være KONSEKVENT, men rettferdig. Den skal selvfølgelig koses med, men ikke overdriv. Når den f.eks. har forstått hva du mener med ditt "NEI", er det jo passende med ros og litt kosing. Følger du opp "ulvemors" oppdragelse vil du gradvis få en hund med et levende "kroppsspråk".
Skal du kunne oppdra denne valpen er første betingelse å kunne holde en god kontakt. Valpen skal behandles rettferdig og gjennom det se opp til deg som leder. Med et ord vil jeg her kalle det for LEDERSKAP.

Den som tar initiativet til når og hvordan saker og ting skal gjøres, blir den som får lederskapet. For å vinne hundens tillit gjelder det ikke bare å være bestemt. Faste regler gir trygghet, men de må være forbundet med kontakt, vennlige kjærtegn og aktiviteter.

Aktiviteten skal være mer enn at hunden blir dradd med på luftetur i all hast, eller får sin daglige tur ved siden av barnevognen o.l. Du må gjøre noe som stimulerer hunden til kontakt. Den kan bli satt til å lete og finne ting, den kan læres opp til å utføre oppgaver som apportering osv. Hunden vil faktisk bli psykisk sliten av slike oppgaver, noe som erstatter lange spaserturer for at den skal være rolig hjemme. Gjør den dette på dine vilkår, blir du lederen, og hunden blir glad når den får være dyktig sammen med deg.

Copyright © [Trygve Engesbak]

Klikk her for å se oversikten over artikler om hund.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hund. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter