Pelsstell, utstyr og klipp av Puddelkarde, kam, parykkbørste, bading, ørevatt, barbering, klipp, fasonger
Forfatter: Trine H. Løken Stensberg Nettsted: Kennel @pricot Dressed Pelsstell, utstyr og klipp av Puddel
Pelsstell
Pelsstell er en del av puddellivet, venn den til å stå på et bord og bli tatt på, børstet og stelt fra valpen er liten. Av utstyr trenger du en karde, en grovtinnet kam og en "parykkbørste". (Kjøpes i en Zooforretning e.l.) Øv på å stå på bordet ca. én gang p.r. uke. Snakk beroligende, men bestemt til valpen hvis den er veldig urolig og stritter imot. Vær tålmodig!
Sjekk ørene dens (ved mye hår inni øregangen må dette fjernes ved å nappes ut), kontakt veterinær hvis det lukter vondt eller hvis ørene er røde/fylt med mye svart materie. Sjekk at det ikke renner puss fra øynene dens (fjernes i såfall med en fuktig klut), og kontakt veterinær hvis pusset er gul-grønt. Sjekk også tennene dens, og hvis det er mye plakk/tannsten så la en veterinær fjerne dette (hvis det bare er litt, så kan man selv fjerne det med en tannskrape, men vær forsiktig så ikke tannkjøttet e.l. skades).
Husk å klippe klørne dens (fra undersiden av kloen ser man lett nerven, den ser ut som "innmat" under neglen - klipp inntil denne (hvis man skulle være uheldig å klippe så langt inn at det blør, så kan blødningen stoppes lett ved at man tar en fyrstikk, tenner den, slukker den, og setter den inntil klotuppen - alternativt kan kaliumpermanganat stoppe blødningen). Når det gjelder Stor Puddel, så er det vanligvis ikke behov for å tømme analkjertlene (men hvis hunden slikker/aker seg mye på baken, så la en veterinær se på dette).
Puddelen bør bades ca. hver mnd. eller oftere (hvis den er tilsølt av noe). Når den skal bades, så fyll ørene med ørevatt, legg en sklisikker matte i badekaret eller i dusjen, finn det du trenger av sjampo/balsam og håndkleder og alièr deg gjerne med hjelp til å holde valpen. Løft den opp i badekaret/dusjen, tapp passe varmt vann, og begynn å dusje den nederst på beina, deretter kroppen og så hodet. Sjamponer og skyll godt!
Bruk balsam før siste skylling. Klem vannet godt ut av pelsen, og løft hunden ut av badekaret/dusjen. Tørk den godt med håndkledene, og føn den tørr med en føner som ikke blåser for varmt (må gjøres hvis den har lang pels, ellers vil pelsen tove seg). Husk å fjerne ørevatten!
Valpen/hunden bør være godt gjennombørstet før den bades, da unngår du at pelsen kladder seg unødvendig mye. Børst også etter den er tørr. Bruk en karde, og en grovtinnet kam for å forsikre deg om at du har kommet helt igjennom pelsen.
Utstyr
Hvis man velger å klippe selv, kan utstyr til klipp fås kjøpt. Det lønner seg å kjøpe skikkelig utstyr hvis man først skal kjøpe noe. Billig blir ofte dyrt i lengden...
Jeg anbefaler Oster A5 med 15" skjær til snute, labber og andre korte partier, og 5" skjær til kroppen. Samt en god saks (lang, med tyngde for stabilitet) til topp, nakke og ben. Når sistnevnte skal maskinklippes kan det settes på ekstra kammer som forlenger klippelengden til skjæret. Dette utstyret koster ca. 3000,- til sammen. Denne utgiften spares fort inn igjen hvis man sammenligner med hva det koster å få klippet hunden livet igjennom i en klippesalong.
Klipp av Puddel
Valpen/hunden bør barberes på snute og labber hver mnd. Resten av pelsen bør klippes ca. 4-6 ganger p.r. år. Hvis hunden skal stilles ut må pelsstellet gjøres oftere og etter spesielle anvisninger. Da bør bl.a. klippen utføres av en klippesalong eller en annen med erfaring fra utstillingsklipp av Puddel.
Det finnes mange forskjellige frisyrer, noen til hverdags og noen til utstilling. Under ses utstillingsfrisyrene Kontinental løve, Engelsk løve og Valpeløve.
Til hverdags klippes ofte en kort Valpeløve, eller mest vanlig en Lammeklipp. Sistnevnte er kort over det hele, men med litt pels på toppen, nakken og beina. |