Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hund Artikler

Hva bør man gjøre før anskaffelse av hund?

Hvis man går med planer om og kjøpe seg en hund, så er det første man gjør og sette seg ned og tenke igjennom hvilken type hund er den skal ha? Hva har man av tid til det nye familie- medlemmet?


Forfatter: Trygve Engesbak

Hvis man går med planer om og kjøpe seg en hund, så er det første man gjør og sette seg ned og tenke igjennom hvilken type hund er den skal ha? Hva har man av tid til det nye familiemedlemmet?

Raseegenskaper bør avgjøre- ikke smak!

Har familien bestemt seg for å bli hundeeiere med alt det innebærer blir det første spørsmålet: hvilken rase? Vi må da ha det klart for oss at her er det ikke snakk om samme problemstilling som når du skal kjøpe bil eller bokhyllesystem. Fabrikerte ting kjøper man ofte ut fra smak og utseende, men en hund velger man ikke på denne måten!

De fleste rasegruppene oppsto for lenge siden som et resultat av et bevisst avlsarbeid, som ble drevet for at hundene skulle bli særskilt egnet for spesielle arbeidsoppgaver. Dette betyr at visse raser har en type dominerende egenskaper, mens andre fungerer på delvis andre måter Det vi som blivende hundeeiere må ha klart for oss, er at kravene som vil stilles til oss som eiere, vil avhenge av hvilken rase vi velger - og at det ikke har noe som helst å gjøre med hvor søt en viss rase er på valpestadiet!

Etter ett år er valpen blitt til unghund, og det er dens egenskaper som kommer til å bety noe i det lange løp!

Selvstendig hund -vanskeligere dressur

Det fins mange gode bøker som handler om forskjellige hunderaser og derfor skal vi ikke gå i detalj på dette området. Men la oss gi noen eksempler på hvordan man bør tenke seg om før man bestemmer seg for rase. Er man f.eks. ikke jeger, bør man unngå typiske jakthunder som vorsteh-hund, settere og støvere - resultatet kan ellers bli en evig konflikt mellom familiens ønske om en hyggelig familiehund og hundens medfødte jaktegenskaper, fremfor alt på de daglige turene i parken eller i skog og mark.

Tilsvarende forhold gjelder brukshunder Har man ikke veldig mye tid og interesse å ofre på s.k. brukshundtrening (spor trekk, agility osv) bør man nok avstå fra de klassiske brukshundrasene som schäferhund, riesenschnauzer eller dobermann. Også hunder av mynderasene er meget spesialiserte og krever ekstra omtanke: pga. sin raskhet krever de spesielt mye f eks. ved innkalling. Og slik kan man fortsette fra rasegruppe til rasegruppe. Velger man en hund som er lett å lede (dvs. av en rase som i lang tid har vært avlet fram med henblikk på at den skal være lett å påvirke av mennesket og god i samarbeid, som f.eks. bordercollie og schäferhund), medfører det at man må sørge for å sysselsette hunden meget. Tar man isteden en mer selvstendig rase, f.eks. en dachshund eller en spisshund, blir kameratskapet av et helt annet slag: hunden får ofte egne idéer og gjør iblant som den selv vil. Hvilket kan skje er mer spennende, men det betyr også at det blir vanskeligere å dressere hunden.

Man må også avgjøre hvem i familien skal ha ansvaret for hunden? Hvis dette er en ide som kommer fra barna i huset, så bør frarådes dette på sterkeste. For i 99 % av tilfellene, så ender det opp med at foreldrene må overta ansvaret for hunden, eller hvis de voksne ikke har tid, så blir hunden omplassert. Sjekk også opp om det er noen i familien som har symptomer på allergi, hvis det er symptomer, så frarådes det og kjøpe en hund. For husk: En omplassert hund, er en hund for mye!

Ta også en tur på plasser hvor hundeeiere møtes. Det være seg på utstillinger eller andre treningssamvær. Plukk opp inntrykk og ikke vær redd for å spørre hundeeiere.(De er ikke redd for å snakke om hundene sine.) Ta også gjerne kontakt med kennelklubb eller lokale klubber for råd om kjøp og slikt av hund.De sitter som regel inne med lister over hvor du kan skaffe deg en bra hund og vet hvordan en KJØPEKONTRAKT bør se ut.

Hos bokhandlere finnes også mye fornuftig litteratur om hund og det å lære opp den,samt valg av raser. Jeg anbefaler selv på det varmeste bøkene "DIN HUND" og "DIN HUND FORTSETTER". Dette er bøker som omhandler alt fra valpestadiet og utvikling til voksen hund.(Forfattere er Sven Jærverud og Gunvor af Klinteberg-Jærverud) Det er viktig at man undersøker litt FØR hunden kommer i hus,da du tross alt skal ha den der i minst 10-12 år.

HUSK: Det er alt for mange hunder allerede som må omplasseres eller avlives! Når man så har bestemt seg for og kjøpe en hund, så ikke kjøp en hund på første og beste kennel for vedkommende rase.

Copyright©Trygve Engesbak 1997

Klikk her for å se oversikten over artikler om hund.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hund. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter