Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hund Artikler

Et liv som hundefører

Vi befinner oss i en hangar ved Bodø hovedflystasjon. Hund og fører gjør seg klare til dagens trening. Hunden Boy står parat til å finne inntrengeren. Bli med på en reise i hundeførerens verden.


Forfatter: Mette Stoltz-Dahl

Av Mette Stoltz-Dahl, presse og infomedarbeider ved Bodø hovedflystasjon (tekst) og Simen
Grytøyr (foto)


Hundefører i forsvaret
Som vernepliktig blir man satt opp med en patruljehund. Dette er en kategori tjenestehund som benyttes til å forsterke patruljer, og den tjenestegjør i alle forsvarsgrener. Kort sagt er den utdannet til å finne personell.
- Det gjør oss i stand til å oppdage motstandere på et tidlig tidspunkt. I tillegg får vi muligheten til å finne eller unngå en eventuell trussel, sier Eirik Steinsli, nestkommanderende i hundetroppen i Bodø. Hundeføreren skal under oppfølging drive vedlikeholdstrening og har ansvaret for stell og røkt av tildelt tjenestehund.

Rekruttering
De siste årene er det blitt vanskeligere å rekruttere nok folk. Mange ungdommer i dag vet ikke så mye om forsvaret, og de færreste vet hva hundetjenesten er. I fremtiden blir det viktig med markedsføring av hundetjenesten godt ut i befolkningen.
Det er viktig med en god rekruttering av riktig personell til hundetjenesten. - Alle passer ikke til å bli hundefører. Vi trenger topp motiverte, pålitelige og selvstendige gutter og jenter som ikke er redd for å ta i et tak, sier Steinsli.
- Tiden da en hundefører i luftforsvaret bare gikk inne på basen er forbi. Med bakgrunn i den utdanningen vi gir hundeførerne våre vil jeg påstå at det hundetjenesten i luftforsvaret tilbyr er den mest krevende tjenesten for vernepliktige i luftforsvaret. Og er fullt på høyde med avdelinger det er naturlig å sammenligne oss med i hæren og sjøforsvaret, selv i felt, legger han til.

I tjeneste
Jan Bendik Bendixen og Maria Flatekval er begge hundeførere ved Bodø hovedflystasjon. De syntes hundetjenesten var den mest spennende veien å gå i luftforsvaret. På spørsmål om forventningene har innfridd er de begge enige om at de uten tvil ville tatt det samme valget i dag.
- Vi jobber mye ute i friluft og jobben er både utfordrende og lærerik, sier Flatekval. - Dessuten vil alltid hundene gi deg en direkte og ærlig tilbakemelding på jobben du gjør, legger Bendixen til.
Begge stortrives med å tjenestegjøre som hundefører.

Utdanning
Etter rekruttskolen kan man søke seg inn på hundeskolen. Her får man grundig opplæring i alt fra bruk og trening av hund til hundestell. Etter seks uker på skolen blir man sendt til en av luftforsvarets stasjoner. Her gjennomgår man en kort opptreningsperiode med ny hund for så å bli brukt i skarpt vakthold. Som vernepliktig får man hundefaglig veiledning av instruktører gjennom hele året. Dette for at man skal bli best mulig rustet til å trene tildelt tjenestehund.
Hundene begynner sin trening når de er året gamle. De går gjennom en treningsperiode ved Forsvarets hundeskole før de sendes videre til endelig tjenestested. Alle hunder og hundeførere blir hvert år evaluert av Forsvarets hundeskole. Bestås denne prøven er man søknadsberettiget til stillinger i internasjonale operasjoner og som vervet hjemme i Norge. Hundetjenesten er et av de få fagfeltene som driver denne sertifiseringen av vernepliktige. I luftforsvarssammenheng er dette unikt.

Internasjonal tjeneste
I mange av Norges bidrag ute i FN/NATO-tjeneste er tjenestehunder en naturlig del av bidraget.
Patruljehund, søkshund narkotika, søkshund eksplosiver og søkshund miner har tjenestegjort i misjoner som UNIFIL, SFOR, KFOR og ISAF.
Hundetjenesten er et lite fagfelt derfor er det store muligheter for å kunne delta i utenlandstjeneste om man består de gjeldende krav. I alle misjoner Norge har stilt med tjenestehunder har det deltatt hundeførere fra Hær, Sjø og Luft.

Bakgrunn
Luftforsvaret har brukt tjenestehunder i vakthold og sikring av sine installasjoner siden 50-tallet. Man så tidlig hundens formidable evne til å oppdage og reagere på anslag. Datidens personellressurser var små og på mange stasjoner var det nødvendig med hund for å oppnå et troverdig og effektivt vakthold. Luftforsvaret har helt frem til i dag vært forsvarets største bruker av tjenestehunder.
Luftforsvaret begynte å se på bruken av elektroniske hjelpemidler på 70-tallet, og siden den tid har teknologien utviklet seg mye. Allikevel har man ikke klart å lage en sensor som er like sammensatt som det en hund er, ei heller til å løse like komplekse oppgaver som det en hund kan.
Man kan trygt si at hunden er menneskets beste venn - også i Forsvaret!

Faktaboks:
Hva trengs for å bli hundefører?

Plettfri vandel (sikkerhetsklarering)
Fullført grunnskole
Bestått 3000 m test, 15:00 min gutter og 16:30 min jenter
Helseprofil: 7677777799
Fargesyn: 9/bestått kabeltest
Hørsel: 3
Alminnelig evnenivå: 4
Frilufts- og idrettsinteresser.
Erfaring med hunder og hundestell er en fordel, men ingen krav.
Bør inneha førerkort klasse B.
God motivasjon, arbeidsmoral, målbevisst.

Klikk her for å se oversikten over artikler om hund.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hund. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter