Over grensen etter hundFlere nordmenn vil ha sjeldne hunderaser, og mange må reise til Sverige for å få den rasen de vil ha.
Forfatter: Dag Øyvind Olsen De mellomstore jakt- og familiehundene er i tilbakegang i Norge. Hundeholdet blir mer variert, og antallet renrasede hunder øker, viser tall fra Norsk Kennel Klub.
– Hundeholdet i Norge er annerledes enn i de fleste andre land, fordi vi har så mange jakthunder. Men nå ser vi at den internasjonale trenden med mindre raser er på full fart inn i landet, sier oppdrettsansvarlig Petter Steen hos hundefôrprodusenten Eukanuba.
Mangler valper
Den store etterspørselen fører til at norske oppdrettere ikke klarer å levere nok valper av de mest populære og sjeldnere rasene.
– Mange kjøper valper fra Sverige, der utvalget er større og prisene ofte lavere, sier Petter Steen.
I fjor ble det registrert 1785 importerte avls- og utstillingshunder til Norge. Det er første gang det er ført en importstatistikk av hunder til Norge. I tillegg kommer import av hunder som ikke skal delta i konkurranser, men disse hundene er ikke med i oversikten.
De fleste hundene kommer fra Sverige, men det importeres også hunder fra land som England, USA, Danmark og Finland.
– Det er blitt et større internasjonalt samarbeid mellom oppdrettere de siste årene, og det fører til bedre avl. Det er ikke spesielt vanskelig å importere valper fra en rekke land, sier Petter Steen.
Hund speiler eier
Når en hunderase øker i popularitet kan det bli drevet for mye avl på denne rasen. Det kan gå ut over genene, hvis ikke nytt blod kommer inn. Dermed kan helsen til hunden bli svekket.
– Det er uheldig når enkelte raser får overdreven oppmerksomhet i mediene. Et eksempel er chihuahua, som er blitt mangedoblet i antall på fem år, mener han.
Det er også en kraftig økning i sjeldnere raser som familiehundene lagotto romagnolo og eurasier.
– Hund kan bli et statussymbol som sier noe om hvilken person du er, eller hvordan du ønsker å bli oppfattet. Mange eiere er villig til å bruke mye penger på disse hundene, sier Eukanuba-veterinær William Bredal.
Grundig forarbeid
William Bredal mener alle potensielle hundeeiere må gjøre en grundig jobb før de bestemmer seg for rase.
– Små hunder kan være minst like mye hund som store hunder, de kan ha et heftig temperament. Snakk med andre eiere av rasen, kontakt rasehundklubber og gjør research på internett.
Når valpen er anskaffet, er det viktig å gå på kurs og være nøye med fôringen. Husk at valper ikke skal ha for mye mat.
– Det er en utbredt misforståelse at valper skal være gode og runde. For å forebygge sykdom blant valper av store raser, bør de heller være litt på den tynne siden. Og for at de skal lære bedre, bør de spise fôr som inneholder riktig mengde av fettsyren DHA, sier William Bredal.
Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Eukanuba. |