Firbente får feriemageVarme sommerdager og feriereiser gir kjæledyrene problemer med oppkast og diaré.
Forfatter: Dag Øyvind Olsen – Stress og endrede rutiner kan være nok til at hunder og katter blir syke. Derfor er det ekstra viktig å holde på de vanlige fôringsrutinene nå om sommeren, sier veterinær William Bredal hos fôrprodusenten Eukanuba.
Sommerferie betyr mer uteliv for de fleste firbente, men mange farer lurer i det fri.
– Søppel er spennende for dyrene, spesielt når de finner matrester. Ofte er dette mat som er blitt bedervet i sommervarmen, sier Bredal, som anbefaler å holde dyrene unna avfall.
Grillmat er ofte sterkt krydret, og rester av dette kan få hundemagen i ubalanse. Får kjæledyret oppkast eller diaré bør man rådføre seg med veterinær.
– I de fleste tilfeller vil en spesialdiett stabilisere magen, og problemene vil raskt gå over, sier han.
Det er også forholdsregler å ta før avreise.
– Kjæledyr skal ikke fôres i timene før de skal på reise, men de må hele tiden ha tilgang til friskt vann. Husk at også dyrene trenger en luftepause på lengre bilturer. Forsøk å unngå beroligende midler, anbefaler Bredal
Valper bør tidlig bli vant til å kjøre bil, da unngår de å bli reisesyke.
Ut på langtur
Det er nå mulig å utstyre dyrene med pass og ta dem med på ferie til en rekke land. Men en slik reise må planlegges mange måneder i forveien, slik at påkrevde vaksinasjoner og veterinærundersøkelser kan gjennomføres.
I Norge er huggorm den største faren for hunder.
– Valper og nysgjerrige hunder er spesielt utsatt for huggormbitt, og de kan i verste fall dø av det. Hunder som er bitt må bæres inn i en bil og fraktes til veterinær så raskt som mulig. Selv hunder som kommer raskt til veterinær kan dø hvis giftstoffene har rukket å spre seg i kroppen, sier Eukanuba-veterinæren.
Tabletter mot huggormbitt kan hjelpe hunder, men de er ingen garanti. Veterinæren kan gi støtteterapi som væskebehandling og eventuelt motgift hvis det er påkrevd.
Flått og bading
Flåtten har nå spredd seg til det meste av landet, og langs kysten i Sør-Norge er den spesielt plagsom. Flåtten bør fjernes så raskt som mulig, og helst innen et døgn etter den har satt seg fast.
– Bruk pinsett, skru den ut, og prøv å få med hodet. Det finnes også flere effektive reseptbelagte flåttmidler å få av veterinær.
I og rundt sjøen skal man passe på at badingen ikke blir for voldsom, og være forsiktig med fiskekroker. Svelger hunden saltvann vil den kaste opp, svelger den mye bør man kontakte veterinær.
– Bading kan føre til hudproblemer, og hunder bør skylles med hageslange etter at de har badet i sjø eller ferskvann. En liten rift i huden er nok til at de kan pådra seg hudinfeksjoner.
Fiskekroker skal man ikke prøve å få ut av kjæledyrene selv. Da kan det nemlig bli enda vanskeligere for veterinæren å få den ut.
Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Eukanuba. |