Dette bør du vite om avl før du bedekker en hoppeEtter hvert som tiden går, er det mange som eier hester som får lyst til å avle ett eget avkom. En del gjør bare dette, uten særlig tanke på om det finnes noe regelverk for avl, eller ikke. Mulig har naboen en hingst, så bruker man vel bare den? Eller, er det ikke så enkelt?
Forfatter: Vigdis H. Aarestrup Nei, det er ikke det, og det er ikke engang lovlig.
| Foto: Vigdis H. Aarestrup |
Noen ganger er virkelig uhellet ute, og man vil få noen uønskede avkom, uansett hvor hardt man bestreber seg på å gjøre ting riktig. Men i storparten av tilfeller, er det dessverre slik at man med vilje begår ulovlige handlinger innenfor avl av hester.
Hvor mange av dere har lest hele forskriften om hesteavl?
På denne linken kan dere lese denne, og sette dere litt inn i hvilke regler, som egentlig gjelder. I dag kryr det av raseforeninger i Norge, og etter hvert får også vi egne avlsforeninger, på lik linje med de andre landene innen EU/EØS. Det er faktisk slik at vi har krav på det, så lenge det eksisterer en annen forening for rasen i ett annet EU land- men ikke før en setter i gang med å danne foreningen, og det er masse jobb!
Det er også viktig å vite, at ikke alle foreningene som eksisterer, gjør ting på rett måte, men gjemmer seg bak regler fra for eksempel usa- og følger dem, og ikke Norsk lov. Selvfølgelig er det kjekt for disse, om det da ikke kreves kåring av hingster, i landet de henter reglene fra. Sjekk derfor med NHS/Starum dersom du er i tvil!
I Norge har vi altså ikke lov, til å avle på uregistrerte, og ukåra hingster. Jeg kunne laget denne artikkelen på 90 sider, om hvorfor! Jeg skal ta det helt elementære.
- En hingst skal være frisk, uten arvelige sykdommer – altså lytefri.
- En hingst skal være rasetypisk, og representere rasen man avler, på best mulig måte.
- En hingst skal være registrert, og man skal kjenne stammen bakover på både mors og fars side i minst 3 ledd.
- En hingst skal avlegge bruksprøve som 5 åring, slik at man kan stadfeste at den har gode bruksegenskaper, og i mange raser krever man røntgen av alle ben, for å avsløre OCD ved kåringen som 5 åring.
Utover dette har vær eneste raseforening egne regler, og noen har ekstra tester, for arvelige defekter/sykdommer.
En hingst vises første gang for avlsgodkjennelse som 3 åring, og deretter med bruksprøver som 5 åring. SÅ- kan den avle videre, og ikke med tilbakevirkende kraft på evt. ulovlige bedekninger som unghest. Det kan søkes om å bruke egen hingst på egne hopper, dersom hingst og hoppe er registrert selvfølgelig. Dette er en masse jobb for hingsteeieren, og det er en stor dag når man står med en kåret 3 åring, og en enda større dag dersom den blir kåret videre ved 5 års alder.
Det kreves ikke kåring av hopper i Norge. Grunnen, slik jeg har blitt forklart dette, er at en hoppe bare kan få ett visst antall føll, mens en hingst ansees som viktigere her, da det ikke er begrenset hvor mange avkom den kan få.
Det er altså ikke uønsket- det er ulovlig å avle på ukårede hingster i Norge! Jeg siterer fra loven om reinavla dyr av hestefamilien:
§ 21. Straff
Forsettlig overtredelse av denne forskriften eller bestemmelser og vedtak gitt i medhold av den, er straffbart i henhold til husdyravlsloven § 8
Det er pr. i dag egentlig ingen som håndhever denne straffen, men de som betaler, er deg som kjøper et uregistrert avkom, blir løyet for av selger, om papirer, eller avler blåøyd, og blir snytt for registrering, vist falske papirer/skrytebilder osv. Jeg har møtt samtlige varianter, ikke en, men flere- og vært utsatt for det samme selv. En unnskyldning har gått igjen i flere tilfeller : Jeg er så lei for det, men papirene brant opp ved ett uhell... Ja visst!
Hvordan betaler du som kjøper?
Du taper fordi du risikerer å sitte med et individ som er ekstriørmessig bra, men som har mistet en hver rett til utstilling, og avl! Er det en hingst vil du aldri uansett få stille den for kåring, eller brukt den lovlig på noe hvis. Er det en hoppe, kan du mulig få den i en grunnbok dersom du er så heldig at det er en type der raseregistret tillater dette, men det vil ta 3 generasjoner før denne hoppa kan bære frem et kårbart hingsteføll. Det er masse jobb, å bygge opp stamtavler- og ett minimum på 9 år, å bygge opp en full stamme etter en grunnbokhoppe. Men det er da basert på at du får 3 hoppeføll på rad, så i realiteten tar det mye lengre tid.
Du risikerer selvfølgelig også å støte på diverse problemer med hesten, fordi man ikke vet om hingsten har arvelige defekter i det jeg kaller ”bakgårdsavl”.
Det beste ekseplet jeg kommer på i farta er avl av hunder med HD. Ingen vil vel oppleve at dyret man kjøper eller avler frem, plutselig må avlives i ung alder p.g.a. slik avl? Dette kjenner de fleste av dere sikkert til, og de samme risikoene løper du altså, ved å avle på papirløse og/eller ukåra hester.
Dersom du sitter med en hoppe uten papirer vil du også møte problemer, for som eier av kåret hingst kan man ikke uten videre ta imot hopper uten registreringsnummer.
Så, nå går vi inn i en ny avlssesong, og jeg håper disse opplysningene kan hjelpe noen til å velge riktig, og stille seg skeptisk til tilbud om bedekning via annonser rundt omkring, særlig om det ikke går frem av annonsen når hingsten ble kåret. Alle med kåret hingst liker å nevne dette, og du har krav på å se papirer. Alle kan ta en telefon til Norsk Hestesenter, for å forsikre seg om at hingsten man ønsker å bruke er kåret eller ei.
Her får man nok stole på at hoppeeiere blir kjent med sitt ansvar og rettigheter, og ikke eierne av ukåra hingster som ikke har moral, eller intellekt nok til å la være, da profitt synes å være eneste drivkraft!
Vær heller med å hjelp Norge fremover, og velg kvalitet fremfor kvantitet, når du skal avle! |