Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hest Artikler

Hovens oppbygning og funksjon

Hestene fot kaller vi alt som er i hoven. Hoven er et beskyttende skall som tar av for støt mot beina når hesten går. Det er viktig at hesten har sterke høver, fordi de bærer hele hestens tyngde. Et gammelt ordtak sier "ingen hov, ingen hest". Så skal du kjøpe hest, er det viktig å passe på at den har sterke høver!


Forfatter: Marie Helmersson

HOVENS OPPBYGNING OG FUNDSJON

Hestene fot kaller vi alt som er i hoven. Hoven er et beskyttende skall som tar av for støt mot beina når hesten går. Det er viktig at hesten har sterke høver, fordi de bærer hele hestens tyngde. Et gammelt ordtak sier "ingen hov, ingen hest". Så skal du kjøpe hest, er det viktig å passe på at den har sterke høver!

Hovens oppbygning
Hoven består av tre deler: hovveggen, sålen og strålen(eller kråka som mange kaller den).

Hovveggen dannes ved kronranden ved at hornaktig vev blander seg med hudlignende celler og blir til den harde hovveggen. Hoven vokser cirka 8-10mm i måneden, og i løpet av 8 - 10 måneder er en helt ny hovvegg dannet. Hovveggen er beskyttet av et vanntett lag som kalles glassurlaget. Den er uten følelser, akkurat som neglene våre, derfor kan hovslageren slå i sømmer, uten at det gjør vondt. Hovveggen har et innvendig lag med "lameller" (en slags blader). Disse er flettet i et annet lag som sitter fast i hovbeinet og holder hoven trygt på plass. Sålen er buet og formet for å ta av for vekten ovenfra. En velformet såle skal ikke berøre bakken. Rundt kanten går "den hvite linje", der sålen grenser mot hovveggen. Hovveggen buer seg innover mot strålen og danner draktgropene. En velformet stråle berører bakken når hesten setter ned hoven. Blodet strømmer inn og ut av foten gjennom blodårer på hver side av beinet. Ved siden av disse går det to nerver som overfører følelser tilde dypere legene i foten. Det er to store sener som beveger hovbeinet. Den ene går inn i hoven på framsiden, den andre går nedover på baksiden av kodebeinet og inn i hoven ved ballen. Framhøvene er mindre steile og rundere i formen enn bakhøvene.

Hovens funksjoner
Hovens funksjoner er å bære vekt, dempe støt, pumpe blod, tåle slitasje og gi fotfeste. Strålen, hjørnestøttene og hovranden bærer hestens vekt mot bakken. For å kunne gi fotfeste og tåle slitasje må hoven som regel skos. Bevegelsen i hoven når hesten går kalles hovspillet. Det er meget viktig å ta godt vare på dette, om du ønsker en frisk hest med gode bein. Når hesten trår ned med beinet, trykkes balleputene slik at draktbrusk og draktveggen trykkes ut med ½ til 2 mm. Når hesten løfter beinet igjen, får hoven tilbake sin vanlige form. Bortsett fra å dempe støt er hovspillet med på å pumpe blod tilbake fra hoven. For at hovspillet skal fungere normalt, må stålen berøre bakken når hesten går.

Unormal form på hoven eller feil beskjæring og skoing kan forstyrre hovspillet. Det samme kan feilaktige beinstillinger.

Som du skjønner er det meget viktig å ta godt vare på hestens høver. Dette innebærer at du må rense høvene hver dag, og få dem beskjært eller skodd jevnlig.

Hestens hov.
1) tåvegg
2) sidevegg
3) draktvegg
4) kronrand
5) balle

Klikk her for å se oversikten over artikler om hest.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hest. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter