WielkopolskiI de senere årene er det blitt stadig mere vanlig å reise utenlands når man skal kjøpe hest. Wielkopolski er en ung rase, som er et resultat av krysningsavl.
Forfatter: Marie Helmersson POLSK VARMBLOD, WIELKOPOLSKI
I de senere årene er det blitt stadig mere vanlig å reise utenlands når man skal kjøpe hest. Mange reiser da til Polen fordi prisene har vært gunstige og fordi hestematerialet er bra. Wielkopolski er en ung rase, som er et resultat av krysningsavl.
Hesten blir ca 162cm i mankehøyde og alle rene farger er tillatt, oftest brun eller fuks. Det er en tett og velbygd ridehest med flotte bevegelser. Den har et godt lynne, er rolig og letthåndterlig.
Det er en allround ridehest av god kvalitet, kan med fordel også brukes til kjøring.
Polen er et av de få landet verden hvor antallet hester ikke har sunket de siste tyve årene. Alv på hester har lange tradisjoner, og avlen er kontrollert via nasjonale stutterier underlagt Landbruksmyndighetene. Polske hester er annerkjent over hele Europa.
Wielkopolski er et fellesnavn for to hestetyper som tidligere ble betraktet som to forskjellige raser: poznanen og mazuren(østprøysser). De to blir nå regnet som en rase selv om man skjelner mellom visse regionale typer.
Mazuren er basert på den tyske trakehneren, som er en meget gammel rase. Et eget stutteri for disse ble opprettet i Trakehnen i 1732. da tyskerne forlot de okkuperte områdene i Polen etter andre verdenskrig, etterlot de trakehneren. Polakken fortsatte å renavle rasen, men i Polen ble den kalt østprøysser. På tross av tretti år med atskilt avl var de to rasene identiske, fordi polakkene ikke innførte nytt blod.
Poznanen er basert på den polske ponni- rasen konik, i tillegg til araber, fullblod og hannoveraner. Krysningen av disse to rasene er således blitt til den populære Wielkopolski. Da man i dag også krysser inn nye individer i rasen, vil dagens polske varmblod i varierende grad være blandet med araber, fullblod og hannoveraner.
Hvis det er noen polske hester på stallen der du er, kna du jo spørre om bakgrunnen til nettopp de hestene, for nå vet du jo litt om rasen selv. |