Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hest Artikler

Gymkhana

Leker til hest er de eldste av alle rytterferdigheter. Gymkhana kan være en morsom og uhøytidelige konkurranse på stallen, eller konkurranse på nasjonalt eller internasjonalt nivå. Dette gjør at praktisk talt alle kan være med uansett hest eller nivå. Etter å ha lest dette får du kanskje lyst til å arrangere en gymkhana på stallen der du er?


Forfatter: Marie Helmersson

GYMKHANA

Leker til hest er de eldste av alle rytterferdigheter. Gymkhana kan være en morsom og uhøytidelige konkurranse på stallen, eller konkurranse på nasjonalt eller internasjonalt nivå. Dette gjør at praktisk talt alle kan være med uansett hest eller nivå. Etter å ha lest dette får du kanskje lyst til å arrangere en gymkhana på stallen der du er?

Gymkhana er et engelsk-indisk ord som betyr noe sånt som ”en sportsdag til hest”. Så tidlig som i år 600 f. kr praktiserte kineserne en form for polo med en lett ball. I 1860-årene tok briter i Asia opp polo og andre leker til hest for å gjøre livet mindre kjedelig for offiserene som var stasjonert der. Dette bedret rideferdighetene deres og hold dem i form. Sent på 1800-tallet var leker til hest en stor kilde til underholdning for hele familien. Slike leker har spilt en betydelig rolle i rytterverdenen opp i gjennom årene. Det avholdes store gymkhanakonkurranser på internasjonalt nivå for ponnier.

Det viktigste i gymkhana er samarbeidet mellom hest og rytter. Hvor mye trening som må til, avhenger av hvor vanskelige øvelser du ønsker å ri. Hvis du vil bli riktig dyktig, trenger du en kvikk hest som er uredd, ærlig og stoler på rytteren. Du må trene så hesten blir lydig for alle hjelperne. Den bør kunne ris med en hånd, stoppe ved den miste kommando og stå stille når den blir bedt om det. Noen hester synes dette er moro med en gang, andre trenger treningen for å få den nødvendige selvtilliten. Rytteren bør lære seg å komme fort på, også i fart. Det er viktig med god balanse fordi man ofte skal ri men gjenstander i hånden.

Hvis du skal trene for gymkhana, kan du bruke ting som gamle bildekk, stolper, bøtter og sekker. All treningen bør baseres på sunn fornuft, med mottoet ”øvelse gjør mester”. Start i skritt, og ikke gå for fort frem. Husk at det skal være gøy både for deg og hesten.

Gymkhana er noe alle kan arrangere rundt på staller og rideskoler med alle typer hester. Fordelen ligger jo nettopp i at man ikke må være en trenet rytter for å kunne delta. Skal både nybegynnere og viderekomne være med, kan man jo lage flere klasser med forskjellig vanskelighetsgrad. Alle typer øvelser kan legges inn, det er bare fantasien som setter grensene. Her kan det bli mye moro for så vel deltakere som ryttere.

Øvelsene kan for eksempel være:

- Sekkeløp hvor man hopper ved siden av hesten. Eller den enklere varianten hvor en person holder hesten mens rytteren må hoppe i sekk en bestemt lengde.
- Slalåm mellom stolper eller bøtter.
- Hoppe over et lite hinder, eller ri over kavaletter.
- Ri med en potet på en skje i hånden. Mister man poteten, må man gå av og ta den opp.
- Ta en bit av et eple som flyter i vann.
- Balansere på en stokk mens man leier hesten.
- Hente ball og kaste den i bøtte, bommer man, må man gå av og ta den opp.
- Ri en stafett.
- Svare på spørsmål eller gjette gåter. Svarer man feil, må man ri strafferunder.

Dette er bare noen av elle de øvelsene man kan gjøre på gymkhana. Hvis man arrangerer det på stallen, kan man ha en cup som går over sommeren med sammenlagte vinnere, eller bare en enkelt konkurranse. Man kan også invitere andre staller, og ri både enkeltvis og på lag. Som du skjønner er det mange muligheter, og det kan bli mye moro for alle.

Klikk her for å se oversikten over artikler om hest.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hest. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter