Hestens balanseHester er i sitt rette element når de får gå i flokk med artefrender og ete gress. Når vi så tar hesten inn, legger på den sal og stiger opp for å ri den, tvinger vi på en måte hesten til å ta del i noe som den egentlig ikke er skapt til.
Forfatter: Marie Helmersson HESTENS BALANSE
Hester er i sitt rette element når de får gå i flokk med artefrender og ete gress. Når vi så tar hesten inn, legger på den sal og stiger opp for å ri den, tvinger vi på en måte hesten til å ta del i noe som den egentlig ikke er skapt til.
Har du tenkt på at det kanskje ikke alltid fortoner seg like lystig for hesten å ha deg på ryggen? Du synes kanskje du har det riktig festlig selv, og kan ikke drømme om ikke hesten synes det samme. Så lenge hesten er frisk og utstyret i orden, er det vel ikke noe i veien for at den skal kunne nyte en ridetime med deg?...
Sikkert ikke, men det er visse vilkår som er avgjørende for hvorvidt ridetimen blir en fornøyelse eller en plagsom affære for hesten. Da er det ganske nyttig å prøve å sette seg inn i hestens situasjon for å forstå den bedre.
Når vi stiger til hesten blir vi et ”fremmedelement” på ryggen til hesten. Det blir omtrent som når vi bærer ryggsekk, og alle vet vel hvor ubehagelig det er å bære en ryggsekk som henger skjevt eller som dunker opp og ned mot ryggen når vi går! Like ubehagelig er det for hesten å bære en rytter som sitter skjevt, er i ubalanse, eller ikke er i stand til å følge med i dens naturlige bevegelser. Det er ikke noe problem for den stor og sterkt hest bære vekten av en rytter, men det er et problem for hesten å balansere seg med rytter på ryggen.
En hest som er i ubalanse, klarer ikke å utføre noe som helst riktig. Den bruker mye krefter på å holde seg på beina, og vegrer seg mot å utføre selv de enkleste oppgaver. Hesten vil aldri klare å balansere seg med rytter hvis rytteren er i ubalanse. Utgangspunktet for all ridning er derfor en rytter som er avslappet, rolig, og som sitter i balanse på hesteryggen. Det stiller krav til oss som ryttere at vi må følge hestens bevegelser uten å forstyrre hestens balanse. Likedan må vi lære hesten å fange opp hvilken vei den skal gå ved å flytte vårt eget balansepunkt. Vi skal altså følge hesten, og lære hesten å følge oss, og derved skape et samspill mellom hverandres balansepunkter.
Når rytteren sitter i ro og er i balanse, oppfatter hesten dette som ”belønning”. Det å klappe hesten når den har vært flink, behøver ikke alltid være den viktigste måten å belønne hesten på. Å gjøre det så behagelig for hesten som mulig ved å sitte stille, er en type ros som alle hester forstår meget godt. Når vi slutter å klemme med sjenklene, slutter å dra den i munnen og samtidig sitter stille, synes hestene det er ganske behagelig å bære oss, og de vil foretrekke denne situasjonen fremfor den motsatte. For hesten synes det er tilsvarende ubehagelig hver gang vi innvirker med tøyler, sjenkler, sporer og pisk.
Derfor er det viktig at vi tenker på dette hver gang vi sitter på hesteryggen, og at vi er nøye med hvordan vi bruker hjelperne våre. Når vi skal lære hesten å stå stille, tar vi en forholdning på tøylen slik at hesten får et trykk mot ladene (munnvikene) i munnen, samtidig som vi bruker vekten vår til å sette oss tyngre i salen. Når hesten har stanset, gir vi etter på tøylene slik at trykket mot ladene i hestens munn opphører, og hesten vil oppfatte dette som belønning for at den står stille. På den måten kan vi si det er minst like viktig å belønne hesten ved å slutte å innvirke med hjelperne som å bruke hjelperne riktig. Slik blir hestene også mer lydige, og jo lydigere hest, jo mer bekvemt er det å være rytter!
Det beste belønningen en ridehest kan få, er en rytter som sitter i ro og er i balanse, først da kan hesten balansere seg selv og ta rytteren med i sine bevegelser.
Tips til balansetrening;
- La noen longere deg! Ta av stigbøylene, knytt opp tøylene, og konsentrer deg kun om å følge hestens bevegelser med setet ditt
- Ha hælene i stigbøylen mens noen longere deg.
- Legg tre-fire bommer på en sirkelvolte og ri over dem, eventuelt la deg longere på bommene. Bytt på å ri med lett sete, og å sitte ned over bommene. (husk: ved longering må man skifte hånd ofte, og longere hesten like mye på begge sider)
- Ri uten stigbøyler, eller ri bar bak (minst en gang i uken!)
- Longer hesten mens du balanserer på en liggende tønne (ikke stående)
Lykke til! |