HighlandponnienHighlandponniens gode og omgjengelige temperament, gode evner til all salgs arbeid og et tiltrekkende ytre er noen av momentene som har gjort den så populær.
Forfatter: Marie Helmersson HIGHLANDPONNIEN
Highlandponnien er den største og sterkeste av de ni britiske hesterasene. Den kommer opprinnelig fra øygruppen Hebridene utenfor den skotske vestkysten. Ponniens gode og omgjengelige temperament, gode evner til all salgs arbeid og et tiltrekkende ytre har gjort den så populær at den nå finnes overalt i England og i mange andre europeiske land.
Highlandponnien er lett å kjenne igjen. Den er kraftig meg velproporsjonert, og måler opptil 147 cm i stang. Hodet er middels stort med små ører og vakre øyne. Beina er korte og sterke med mye hovskjegg. Den har lang, kraftig, silkemyk man og hale som er til god beskyttelse mot regn, kulde, vind og snø.
De vanligste fargene er grå og sort, og rasen har mange forskjellige gråbrune fargetoner. Ofte har de gråbrune ponniene mørkt hode, ører, man og hale. Så å si har alle ål på ryggen, og noen har også korte "zebrastriper" på innsiden av forbeina. vanlig er det også med kastanjebrune hester med sølvgrå man og hale. Flekkete ponnier anerkjennes ikke.
Det aller beste ved disse ponniene er deres gode og elskelige temperament. De er snille, godmodige og fornuftige, og gjør villig det arbeidet de setter til. I England brukes highlandponnien først og fremst som ridehest. Etter at et eksemplar av rasen vant et stort stevne i London for en del år siden, er de blitt svært populære. De er intelligente og lærenemme - perfekte ridehester for både barn og voksne. De kan brukes i alle disipliner; sprang, feltritt, distanse m.m. Selv om highlandponnien ikke er blant de raskeste, er de smidige og utrettelige. Perfekte ridekamerater for lange og krevende rideturer. De blir ofte gamle, og det er ikke uvanlig å se highlandponnier som er i bruk lenge etter at de har fylt tjue. I skottland brukes Highlandponniene ofte til turistridning. De er rolige og snille, samtidig som de er utholdene og stø på foten. Dette gjør at de er ideelle for alle typer av ryttere, også for dem som ikke så mye erfaring.
Før i tiden brukte skotske bønder highlandponnien både som kjøre- og arbeidshest. De kjørte med hestene til markedet en dag, og spente den for plogen dagen etter. Enkelte bruker dem fremdeles, men da først og fremst til å gjete sau og kveg. Og i skogen brukes de fremdeles til å trekke ut tømmer hvis marken er for bratt eller for bløt til at traktoren kommer frem. |