På beitet
Forfatter: Nina Andersson Nettsted: Horsesense På beitet
Å være ute på beitet er en del av hestens naturlige livstil - og på tross av kalde vintrer og dårlig beite, burde vi prøve å holde hesten ute så mye som overhodet mulig. Nå når sommeren nærmer seg, er det ofte sunt å sette hesten ut for minst et par uker bare for å gi den litt fritid. Men siden vi begrenser området hesten beveger seg i når han er ute, er vi nødt til å forsikre oss om at vi gir hesten alt det han trenger for å ha det godt mens han er ute.
Beite
Før du putter hesten din ut på beitet er det flere ting du må sjekke nøye. Det er noen viktige ting vi må forsikre oss om at hesten har tilgjengelig og også ting som burde fjernes da de kan være farlige for ham.
Beliggenhet
Hvis du skal sette opp eget beite, eller ser etter beite for hesten din denne sommeren er det visse ting du burde ha i tankene.
1) Beitet burde ikke ligge for høyt - da han kan bli utsatt for vær og vind
2) Beitet burde ikke ligge for lavt, da det lett kan blir vått og gjørmete
3) Når man tenker på plass så burde hver enkelt hest ha rundt 4000 kvadratmeter å beite på, hvis han ikke får annet fór i tillegg.
Vann
En jevn tilgang på vann er nødvendig for hesten for å overleve. Hvis det ikke finnes en naturlig kilde for vann på beitet, burde man forsikre seg at andre muligheter blir lagt til rette slik at hesten har tilgang på vann hele tiden. På sommeren får hesten mye av sin daglige kvote i vann igjennom gresset, da dette innholder mye fuktighet, men frisk vann burde likevel være tilgjengelig. På vinteren bør man være nøye på å sjekke for is på vannet, da dette kan hindre tilgangen.
Det finnes mange måter å gi hesten vann på ute på beitet;
a) Vannbøtter kan brukes der det er få hester på samme beitet og beitet ligger nært nok til at disse kan sjekkes flere ganger om dagen. Vannbøtter innholder ikke mye vann og kan også lett tippes over.
b) Vanntrau er den beste måten å forsikre seg på at hesten får vann. Disse er lagd slik at vannet fylles automatisk ved hjelp av et system som sier fra når vannstanden er for lav. Men på tross av at systemet skal fungere uten hjelp, lønner det seg å sjekke disse i alle fall en gang hver dag.
c) Alternative vanntrau - for eksempel et gammelt badekar er også en metode for å gi hesten tilgang på vann. Disse er større og kan innholde mer vann en vannbøtter og kan også gi flere hester vann. Det er visse ting man må være obs på når man setter et slikt vanntrau ut på beitet. Det må ikke finnes noen skarpe kanter eller ting hesten kan sette seg fast på/i - den må også stå på solid og flat grunn slik at hestene ikke kan dunke den over å bli skadet. Også her trenger man å sjekke daglig.
Møkk
I små paddocker og beiter nære stallen lønner det seg å plukke møkk et par ganger i uka. Dette forhindrer mye orm i å sirkulere og dårlige områder med gress som hestene ikke vil spise i å forme seg. På denne måten holder du gresset fritt for orm og hestene vil spise ned gresset jevnt.
Giftige Planter
Selsnepe, bregne, smørblomst, revebjelle og hunderis er bare noen av de plantene som er veldig eller delvis giftige for hesten vår og som vi burde sjekke beitet for. Heldigvis så pleier ikke hester å spise dem da de har en heller bitter smak, men dette gjelder bare hvis det er annet godt beitet som hestene foretrekker. På tross av dette så burde vi gjøre vårt beste for at beitet er fri for disse plantene. Du burde sjekke beitet i alle fall en gang i uken for giftige planter.
Ly
Hesten trenger ly for sommersola på sitt verste og dårlig vær om vinteren. Hvis det ikke finnes naturlig ly i form av trær eller hekker, så burde man kanskje vurdere å putte opp et skur. Vær nøye når du setter hesten din bort på beitet også, at han har tilgang og mulighet til å komme seg ut av sola om sommeren og unna det verste regnet skulle det bli ille.
Hvis et skur er oppreist eller skal settes opp burde bakveggen stå imot nord slik at den dekker for nordavinden - den burde ha åpne vegger på begge sider, og hvis det er flere en 2 hester som deler så burde hele fronten være åpen.
Gjerde
Et godt gjerde rundt hele beitet er viktig. Dette holder hesten trygg og passer på at den holder seg innenfor beitets grenser. Det er viktig å holde gjerdet i stand hele tiden mens hesten er ute, da han kan skade seg på løse spikre, planker eller piggtråd. Det finnes flere alternative metoder for å sette opp et gjerde, men hver obs på at det passer størrelsen hest du setter ut.
Hvis du har hester som bryter seg ut, kan du vurdere å sette opp elektrisk tråd over selve gjerdet - da er det viktig å sjekke dette daglig for brudd eller andre skader.
Porter
Porter burde åpnes innover i beitet slik at de ikke kan bli dyttet åpne fra innsiden. Porter i tre er relativt lette - men i likhet med tregjerder trenger de stadig vedlikehold i form av maling/beis o.l. Tregrinder er tryggere hvis de er festet med skikkelige fester.
Metallporter er sterkere og varer lengre, men de er også dyrere hvis du tenker på å kjøpe. De kan også være farlig hvis hesten din setter fast bena i dem, da stengene ikke vil brekke slik som tre - de kan også være tunge og vanskelige å håndtere.
Andre alternativer
Hvis det ikke er mulig å ha hesten din på beitet i løpet av vinteren burde du sjekke ut andre muligheter. Utendørs skoler og arenaer er en bra måte for hesten å få strukket på beina og utforsket litt på egen hånd uten deg på ryggen. Hesten din vil sette pris på denne friheten og for å slippe å stå på stallen hele tiden. Vær sikker på at gjerdene her også er trygge og ikke løse etc. Husk å gi han tilgang på vann hvis han er der ute mer enn en time. |