Tenker du på å kjøpe hest?Hva skal du bruke hesten til? Er du uerfaren, trenger du en hest som er velutdannet, ukomplisert og rolig, og passe for deg. Har du begynt å konkurrere og har mange års erfaring, kan du selv være med på å forme og utdanne en uerfaren, men talentfull hest. Er du liten og ung, kan du gjerne ha en ponni.
Forfatter: Tone By TENKER DU PÅ Å KJØPE HEST?
HVA SLAGS HEST?
Hva skal du bruke hesten til? Er du uerfaren, trenger du en hest som er velutdannet, ukomplisert og rolig, og passe for deg. Har du begynt å konkurrere og har mange års erfaring, kan du selv være med på å forme og utdanne en uerfaren, men talentfull hest. Er du liten og ung, kan du gjerne ha en ponni. Er du over 1.70 og vil satse på konkurranseridning, bør du nok se deg om etter en større hestetype. RASE er mange opptatta av, men det er ikke det viktigste, det finnes gode og dårlige individer innen alle raser. Vil du ri mest på tur og litt dressur/sprang i lave klasser, kan en fjording, nordlandshest eller døl være en super hest for deg. Satser du på høyere klasser innen dressur og sprang, bør du kjøpe en noe edlere halvblodstype med de rette egenskapene for deg. Men uansett hest, så er det viktig at den er SNILL, FRISK, ikke for STERK, og EGNER SEG til det du vil bruke den til. Unngå føll og unghester, det er et stort ansvar å oppdra en hest alene. Og uansett hest, få en instruktør til å hjelpe deg med treningen så du unngår de største feilene.
HVOR FINNES DEN?
- både i hestesportblader og aviser kan du finne en del hester avertert. "Hestesport", Aftenposten og Bondebladet er sikre hestemarkeder. Her er utvalget ofte variert, og prisene høye! En erfaren, velutdannet konkurranse hest av god avstamning koster fort 80 - 100.000 kroner. Men du kan få deg en trivelig hobbyhest for 20 - 30.000 kroner - og såpass må du nok regne med. Når du har ringt rundt og bestemt deg for noen hester du vil se nærmere på, bør du se på et par hester om gangen. Ha alltid med deg en erfaren hesteperson som kan se deg prøveri hesten, selv ri den og undersøke helsen og temperamentet dens. Det kan være lurt å prøve flere hester før du bestemmer deg. Ikke ha hastverk, og godta ikke prisen umiddelbart. Det er vanlig å prute. Og hvis du ikke får den hesten du ønsket deg mest, så ikke fortvil: Det finnes masse hester! Husk å veterinærsjekke hesten grundig før du underskriver kjøpsavtalen, og sjekk med Brønnøysund registeret at ikke eieren har gjeld med pant i hesten.
UTSTYR
Du trenger sal, hodelag, 2 vojlocker, grime, leietau, børster, medisinutstyr, evt. dekken og ullteppe. Og rideutstyr/hjel til deg selv! Forøvrig finnes det MASSE hesteutstyr å få kjøpt - slett ikke alt er like nødvendig for en frisk hest. La fornuften og lommeboka få råde!
HVERDAGEN...
Så er dagen du har ventet på kommet, hesten skal hjem til deg. Du er forhåpentligvis innforstått med at hesten heretter vil kreve 3-4 timer av deg hver eneste dag, til stell og mosjon, stell av utstyr, rengjøring av boks/spilt, utslipping - og kanskje må du også selv fôre den tre ganger daglig. Uansett vær og føre, om du er syk eller frisk, om det er julaften eller 17.mai, hensynet til hesten må alltid komme først. Det er et stort ansvar å ta vare på et levende dyr, noe også dine foreldre må være innforstått med. Husk at det må bli tid til lekser og plikter hjemme også!
LYKKE TIL!!! |