Et føll blir født...Føllet kommer som regel raskt til verden når fødselen først er i gang. Og det oppstår sjelden problemer. Likevel er det lurt å ha rådført seg med veterinær på forhånd. Hvis noe skulle gå galt, er det viktig at hjelpen kommer fort. På enkelte hopper er det umulig å se at de kan følle når som helst, men de fleste viser flere tegn på at fødselen er nær forestående.
Forfatter: Tone By Et føll blir født...
Føllet kommer som regel raskt til verden når fødselen først er i gang. Og det oppstår sjelden problemer. Likevel er det lurt å ha rådført seg med veterinær på forhånd. Hvis noe skulle gå galt, er det viktig at hjelpen kommer fort.
På enkelte hopper er det umulig å se at de kan følle når som helst, men de fleste viser flere tegn på at fødselen er nær forestående. Pattene begynner å bli større de siste ukene før fødselen. Samtidig kan det se ut som om bakparten til hoppa synker litt sammen. Rundt fem dager før føllingen blir pattene fylt, og tre dager før blir de dekket med et slags vokslag. Hvis det drypper melk fra pattene, betyr det at føllet antakelig vil melde sin ankomst i løpet av de neste tjuefire timene.
Hva hoppa gjør i den første fasen av fødselen varierer. En hoppe som går på beite med andre hester forlater flokken og finner seg en krok for seg selv. En hoppe som står på stall begynner som regel å gå eller å trave rastløst rundt i boksen, hun begynner å svette og ser på magen sin. Men denne typen oppførsel kan også vare falsk alarm, og kan forekommer opptil en uke før føllet kommer.
Selve fødselen går som regel raskt. Det er lite du kan gjøre for å hjelpe til. Det beste er å la hoppa være i fred, men følge med og se at alt går som det skal. Dersom hoppa trenger hjelp, må det hestekyndige folk til som vet hva de driver med.
Fødselen begynner med at vannet går. Det vil si at fostervesken som føllet ligger i inne i livmoren kommer ut. Det kan være snakk om opp til 4 liter væske. Dette kalles fødselens andre fase. Når vannet har gått må føllet ut så raskt som mulig. Hvis det ikke er ute av livmoren i løpet av tre timer, kommer det til å dø. Nå legger hoppa seg antagelig. Og du bør se forbeina til føllet i løpet av tjue minutter etter at vannet er gått. Hvis du ikke ser noe, eller at bakbeina kommer først, må du ringe veterinær med det samme.
I løpet av en halvtime etter at du har sett forbeina bør føllet være født. Det kommer som regel til verden dekket av den "posen" den har ligget i inne i livmoren. Føllet kommer seg som regel ut av den posen selv, med litt hjelp fra moren. Men hvis føllet virker svakt og ikke klarer å komme seg ut, må du hjelpe til. Væske fra føllets nese og munn skal tørkes vekk. Hoppa slikker som regel føllet tørt, men hvis hun ikke viser tegn til å ville gjøre det, må hun få hjelp. Bruk litt tørt høy, eller et gammelt håndkle.
I løpet av førti minutter etter fødselen vil hoppa være på beina igjen. Og i det hun reiser seg, ryker navlestrengen. Etterbyrden kommer som regel omtrent en time etter fødselen. Dette kalles fødselens tredje stadium. Hvis ikke etterbyrden er ute i løpet av tre timer, må veterinær tilkalles for å fjerne den.
De fleste føll har reist seg når det er gått halvannen time. Og i løpet av den neste timen bør de få sitt første måltid med melk. Den første melken som kommer kalles råmelk. Den inneholder viktige antistoffer som beskytter føllet mot infeksjoner, derfor er det helt nødvendig at det får i seg denne melken. |