Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Artikler

Marsvin

Blant de små dyr som egner seg fortreffelig som kjæledyr for barn, regnes marsvinet ikke uten grunn som et av de mest velegnede. For det første er marsvinet et pent dyr med et vennlig vesen og artige manerer.


Forfatter: Norges Zoohandleres Bransjeforening Nettsted: NZB

Vennlig og med gode manerer: MARSVINET SOM KJÆLEDYR

Blandt de små dyr som egner seg fortreffelig som kjæledyr for barn, regnes marsvinet ikke uten grunn som et av de mest velegnede. For det første er marsvinet et pent dyr med et vennlig vesen og artige manerer.

Marsvinets pleie
I et marsvinbur, med minimum 55 x 35 cm bunn, har den det best, fordi det da kan følge med på livet stuen og i de øvrige omgivelser, motsetning til hvis det blir plassert en trekasse eller pappeske. Som strø i buret bruker du sagflis (kutterflis, miljøstrø eller vanlig sagmuld) gjerne blandet med kattesand. Legg også en god dott med høy i bunnen slik at det har noe a Friskt høy skal det også være i høyhekken som finnes i alle standard bur. Husk at buret skal renses og vaskes minst 2 ganger pr. uke. Da holder marsvinet seg rent og pent og man unngår dårlig lukt i rommet.En god marsvinblanding i en fôrskål danner grunnlaget for marsvinets matbehov. Hertil kommer friskt høy som dels holder magen i orden og dels hjelper til med kvessing av tennene. Husk at marsvinet's tenner vokser kontinuerlig hele livet. Derfor er det også nødvendig med en gnagestein samt noen grener med bark som ekstra "tyggepinner".

Grønnsaker og frukt hører også til marsvinets daglige kost. Mest populært er: Agurk, salat, gulrøtter, kålrot, løvetannblader og annen fast frukt. Marsvinet, i likhet med mennesket, produserer ikke C-vitamin selv og må derfor ha et daglig tilskudd tilsatt drikkevannet sitt, og som gis friskt i drikkeflasken hver dag. I dyrebutikken kan du ogsa få kjøpt gnagestenger med honning, nøtter og fruktsmak. Disse fester du helst høyt i buret slik at marsvinet må "jobbe" litt for å få tak godbitene. Dette gir marsvinet masser av beskjeftigelse daglig.

Hvordan skal du behandle marsvinet ditt?
Nar du skal løfte marsvinet ut av buret, må du ikke løfte det skuldrene eller overkroppen, men derimot støtte det under hele kroppen med den ene hånden, den andre hånden plasseres under marsvinets bakpart. Dette for at de ikke skal kunne vri seg ut av hånden din slik at den skader ryggen eller ramler ned og slår seg. Når du kommer hjem med dyret fra dyrebutikken må du la den gå rolig rundt i buret et par dager fred og ro, kun avbrutt av den daglige fôring.Etter at marsvinet ditt har falt til ro på nytt sted skal du ta det forsiktig ut av buret for å kjæle med det. Sett deg stille og rolig på gulvet eller i en stol og la marsvinet sitte i fanget. Da føler både du og marsvinet seg sikker. Ved å stryke det forsiktig over ryggen og klø det bak øret vinner du fort marsvinets fortrolighet.

Marsvinet skal ha unger
Har du anskaffet deg et par marsvin vil hunnen fort bli gravid, dog helst ikke før hun har fylt 4 mnd. Marsvinet går drektig i 68-72 dager og har løpetid" hver 14. dag. Hun får fra 1-5 unger i kullet. Ungene er fullt utviklet ved fødselen og løper fort rundt i buret som små minimarsvin.

Morens melk kan ikke ungene være foruten de første 3 ukene, men spiser likevel både marsvinblanding, høy og grønt med det samme. (Husk at grønnsaker og frukt aldri skal serveres rett fra kjøleskapet, likeså at vaskede grønnsaker bør tørkes av før de blir servert. Gi aldri marsvinet ditt hodekål.) Mens hunnen er drektig må du være forsiktig når du løfter den opp, slik at du ikke klemmer på ungene i magen.

OBS! Et marsvin skal aldri overlates løst i et rom med elektriske ledninger, da de er eksperter på å gnage isolasjonen av ledningene.

Vil du vite mer om disse små, søte kjæledyr som opprinnelig kommer fra Andesfjellene i Peru, får du mer utfyllende bøker i din zooforretning. Der kan du lese om Angora-, Rex-, Rosett- og Glatthårs-marsvin i alle farger.

Klikk her for å se oversikten over artikler om gnager.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din gnager. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter