Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Artikler

Smågnagere

for, bur, hetterotte, ørkenrotte, hamster, mus


Forfatter: Norges Zoohandleres Bransjeforening Nettsted: NZB

RÅD OG VILLEDNING OM SMÅGNAGERE SOM KJÆLEDYR

SMÅGNAGERE er en fellesbetegnelse for blant andre hetterotter, ørkenrotter, hamster og mus. Disse artene har meget store individuelle trekk og særpreg. De ernærer seg i hovedsak på kornprodukter og animalske proteiner, i tillegg til mye frukt og grønnsaker, for eksempel eple, appelsin, melon, jordbær, drue, kiwi, pære, gulrøtter, mais, erter, bønner, brokkoli, kålrot, persille og spinat. Høy inngår også i det daglige kostholdet som er veldig viktig for fordøyelsen og sørger for et godt opptak av vitaminer og næringsstoffer. Det bør også gis løvetann, kløver og gress, samt friske grener. Pass på at det ikke inneholder skadelige stoffer, en kan også dyrke kattegress selv hvis en er redd for dette. Variasjon i matveien gir dyrene god helse og trivsel og sørger for slitasje av tennene som vokser kontinuerlig. I din dyrebutikk finnes det mange andre produkter som egner seg godt til dette formålet, som for eksempel kjeks, gnagersticks, tørkede frukt og grønnsaker. Det finnes også joghurt-drops som er veldig populært. Vitamintilskudd kan gis daglig i drikkevannet. Salt og kalkstein skal være i buret hele tiden, da dyrene spiser dette ved behov.
Ved kjøp av bur, er dette en investering som varer i veldig mange år, velg derfor et stort bur med tilstrekkelig plass for hus, hjul, røtter, tunneler, stiger og andre aktiveringsleker. Dyr blir fort passive ved for liten stimulans. Rengjøring av bur og utstyr bør gjøres grundig en til to ganger i uken.

Hetterotter
Hetterotter er veldig kloke og tilpasningsdyktige dyr og har en bemerkelsesverdig høy sosial struktur. Derfor anbefales det å ha flere rotter sammen, spesielt når man tenker på dyrets beste.
Med en tam rotte kan man bekymringsløst spasere ute i det fri uten at dyret faller ned.
Disse dyrene har en egen evne til å klamre seg fast og bruker halen effektivt som hjelpemiddel, de kan faktisk klatre langs vegger ved hjelp av klør og skjellene på halen. De trives veldig godt i lommer, hetter, ermer og er svært så elskelige små vesener.
Hetterottene er meget sjarmerende og nysgjerrige skapninger, de bruker snuta si til å orientere seg i omgivelsene. Sansene er meget godt utviklet, spesielt hørsel, lukt og smak. Favorittstedet er nok under håret og bli ikke forbauset hvis du plutselig får et vått kyss.
De er også gode til å svømme, klatre og hoppe. Dyrene blir fort tamme og kan lære å lystre sin eier, når han kaller på dem og er lærenemme og villige på alle måter. Har en først hatt en hetterotte i familien, blir det gjerne flere!!
Hetterottene er mye plaget med midd og annet uttøy i pelsen, dette sees ved at dyret klør seg og får små sår i huden. Dette kan også gå utover immunforsvaret hvis det vedvarer. Ved en slik plage bør veterinær oppsøkes. Hetterotter kan også bades med en mild gnagershampo.

Voksen vekt : 300-500 gram
Kjønnsmoden : 50-60 dager
Drektighetsdager : 21-23 dager
Antall unger : 8-10 unger
Avvenning : 3 uker
Brunst etter fødsel : 24-48 timer
Levetid : 3 år
Kroppstemperatur : 37,5-38,5°

Ørkenrotte
Ørkenrotter tilhører gnagerfamilien i hamsterfamilien, den vanligste arten i fangenskap kommer fra Mongolia. I motsetning til hamsterne er ørkenrottene sosiale og liker å leve i grupper. De holder til i gangsystemer under jorden og samarbeider for eksempel i innsamling av føde til vinteren og forsvarer sitt samfunn ved å jage bort fremmede ørkenrotter og andre dyr. I sammenligning til hetterotta, er ørkenrotta mye mindre og har tydelig hår på halen. Disse dyrene er veldig nysgjerrige og har et høyere tempo enn hetterotta. Arten er lett å holde ren og den lukter ikke. Det skyldes at avføringen er både hard og tørr, og den skiller ut bare noen få dråper urin hver dag. Årsaken er at disse dyrene er tilpasset tørre miljøer.
Det er utrolig artig å studere atferden hos ørkenrotter. I større flokker har de blant annet vaktskifte-ordninger, for å passe på sikkerheten. Det er veldig inspirerende å se ørkenrotta i aksjon, og dens iver til å utforske er enestående. Når de står på to bein og kikker rundt seg for å se hva som skjer, er det mange som blir betatt av dyret. Ørkenrotta elsker å bade i fin sand, lag en egen badekasse og bruk gjerne chinchillasand. Den er veldig ivrig til å grave, sørg derfor alltid for å ha en kasse med jord og mye flis i buret, så behovet for å grave tilfredsstilles. Gnagerbehovet er stort hos ørkenrotter, de gnager på omtrent alt de kommer over, ha alltid tilstrekkelig med greiner, røtter, trehus, gnagerting o.s.v.
En skal aldri dra i halen til en ørkenrotte, halen kan faktisk ryke!

Voksen vekt : 75-85 gram
Kjønnsmoden : jente: 3-5 mnd, gutt : 2,5-3 mnd
Drektighetsdager : 24-28 dager
Antall unger : 1-12, gjennomsnitt: 5
Avvenning : 3 uker
Brunst etter fødsel : 24-72 timer
Levetid : 2-4 år
Kroppstemperatur :38,1-38,4°

Hamster
De mest kjente hamstere som kjæledyr er gullhamsteren (mange typer) og dverghamsteren (kinahamster og den mongolske dverghamster). Disse dyrene er morsomme kjæledyr som elsker å klatre og utforske nye steder, de er lette å temme og kan bli en kjær lekekamerat for mange barn.
Hamsteren er en enstøing, det er bare under parringstiden som hunnen og hannen møtes,
derfor trives hamsteren utmerket godt alene. De fyller opp kinnposene sine når de spiser, og ser ganske morsomme ut med stapp fulle kinnposer. Noe blir spist, men det meste blir lagret i huset dens. Selve navnet hamster stammer fra det norske ordet å hamstre, altså å lagre.
De er nattaktive og er i full aktivitet når kvelden nærmer seg. Egentlig ideelle dyr i dagens samfunn hvor de fleste er på jobb eller skole på dagtid.
Hamsteren har duftkjertler på flanken for å markere sitt revir, disse kan sees som runde og mørke flekker på hver side, i naturen markerer de trange tunneler ved å gni disse flekkene på siden av tunnelen.
Hamsteren elsker også å grave, lag gjerne en liten kasse med jord i. De bor i et tunnelsystem under jorda, derfor er de avhengig av å ha flere tunneler og aktiveringsleker for å ikke bli passive. De er veldig nysgjerrige ”bamser” og elsker å utforske nye steder.
De trives derfor ikke som bare burdyr, men må slippes ut jevnlig for å tilfredsstille nysgjerrigheten. Hamsteren er lett å få til å trives i fangenskap og er å anbefale til nybegynnere.
De fleste blir sjarmert av det ”bamseaktige” utseendet og dens sjarm og aktivitet. Om natten løper den ivrig rundt i løpehjulet sitt.
Alle hamstere har en kort stump til hale, en fordel for de som ikke liker for eksempel halen til hetterotta. Den har også store øyne rett og slett fordi den er i aktivitet om natta.
Hamsteren trenger også animalsk føde, de er absolutt ikke bare vegetarianere, gi den derfor med jevne mellomrom for eksempel sirisser og melorm.
Hamsteren er avhengig av å få tilført vitamin E i vannet, ellers blir den bare
1-2 år gammel.

Voksen vekt : 108-120 g
Kjønnsmoden : 28-35 dager
Drektighetsdager 15-18 dager
Antall unger : 4-10 unger
Avvenning : 20-25 dager
Brunst etter fødsel: 2-18 dager
Levetid : 2-3 år
Kroppstemperatur: 36,8-37,8°

Mus
Alle tamme mus stammer fra viltformen av husmusa, en art som opprinnelig hører hjemme i Asia. De finnes i mange fargevarianter. Ordet dansemus er kjent for de fleste, navnet stammer fra dyrets ”dansende” bevegelser som skyldes en arvelig defekt på likevektsorganet. Ut ifra dansemusa, har det blitt avlet frem mange rare varianter. Tammus er veldig lett å håndtere og de tar livet noe mer med ro enn villmusa. Disse skal aktiveres på lik linje som de andre gnagere, de blir fort tillitsfulle og kjælne.
Det anbefales ikke å ha to hanner sammen, de vil gjerne slåss voldsomt med hverandre.
Mus har en rask reproduksjon, hvis musene fikk bestemme selv, ville en hunnmus kunne produsere ett hundre avkom på et år!

Voksen vekt : 30 gram
Kjønnsmoden : 35 dager
Drektighetsdager : 19-21 dager
Antall unger : 10 unger
Avvenning : 3 uker
Brunst etter fødsel : 24-48 timer
Levetid : 1-1,5 år
Kroppstemperatur: 37,8-39,5°

Klikk her for å se oversikten over artikler om gnager.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din gnager. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter