Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Artikler

Avl og Drektighet hos marsvinet

Cavia porcellus som de heter på latinsk. Det er et lite rundt dyr uten hale. De har god rund kropp, store runde hengende ører som ligger inntill hodet. Denne artikkelen omtaler avl og drektighet.


Forfatter: Marit Hal

Marsvinet stammer fra det litt ukjente cuy marsvinet (kjempe marsvin) og kommer fra fjellene og gress slettene i Peru, Argentina, Brasil og Uruguay. De slekter også på chinchilla. De kom til Europa for mer en 400 år siden, og siden midten av 1900-tallet har de blitt brukt som kjæledyr og forsøksdyr. De første populære rasene var Peruaner, Abessinier og Self. Nå finnes det mange flere raser. På grunn av populariteten og avlingen, har det dukket opp nye farger, tegninger og raser.

Avl
Avl på marsvin er ikke så innviklet. Det første du må vite om de to dyrene du setter sammen er ubeslektet. Noe som også er meget viktig er at sammensetningen ikke er roan/roan, dalmtiner/dalmatiner eller roan/dalmatiner. Det kan gi alvorlige konsekvenser for mor og barn på grunn av genene demmes. Når du setter sammen en han og en hun kan du la de stå sammen i 5 uker. Så kan du ta ut hannen. Hunnen bør ikke være yngre en 6 mnd eller eldre en 1 år til første parring, hannen bør være mellom 6-7 mnd.

Drektighet
Hunnen går drektig i 68-72dager. Gjennom hele drektigheten skal hunnen ha tredoblet c-vitamin tilskudd. Hvis dyrene er satin bør de også ha kalsiumtilskudd. Når hunnen er nær fødsel vil du se at kjønnsorganet er hovent og hun har noe utflod. Hun kan grave i strøet, veene ser du ved at buken trekker seg sammen raskere og raskere. Under drektigheten skal hunnen bare ha 1/2 dl kraftfor for at ungene ikke skal bli for store som da kan gi fødsels problemer. Ofte kommer ungene på natten men jeg var heldig å se en fødsel midt på dagen. Det var noe av det mest fantastiske jeg har opplevd. Men det kan skje uhell så vær forberedt. Men hvis du passer på at hun har det godt og varmt, ikke noe stress og et godt kosthold så går det oftest ganske bra. Ungene blir født med pels, åpne øyne, melketennene er felt. Og ca 12 timer etter fødsel vil de begynne å die melk, spise mat, høy og grønnsaker og drikke vann slik som mor.

Klikk her for å se oversikten over artikler om gnager.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din gnager. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter