Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Artikler

Stell av hamster

Alle sanser er ganske godt utviklet hos hamsterne, unntatt synet. Hamstere er nattdyr, derfor sover den mesteparten av dagen. Men utpå kvelden våkner den gjerne til, og starter med å vaske seg. Man bør la de være i fred når de sover, selv om barna selvfølgelig vil kjæle med dem på dagtid.


Forfatter: Mette Nettsted: Hamsterburet

STELL AV HAMSTERE

Generelt om hamstere
Alle sanser er ganske godt utviklet hos hamsterne, unntatt synet. Hamstere er nattdyr, derfor sover den mesteparten av dagen. Men utpå kvelden våkner den gjerne til, og starter med å vaske seg. Man bør la de være i fred når de sover, selv om barna selvfølgelig vil kjæle med dem på dagtid.

Som navnet hamster sier, flytter de maten rundt om kring, og lager seg små lagrer av for og annet. Dukke klærne til jentene mine (Therese og Elisabeth) bruker de til å lage seg soveplasser med. Gjerne under bord, bak skap, eller i sko.

En frisk hamster har glatt glinsende pels, blanke øyner uten utflod, og en ren endetarmsåpning. Med riktig stell blir hamsterne ca 2 til 3 år gamle. Hamstere er individualister, og trenger derfor ikke selskap av en artsfrender for å trives

Stell
Hamsteren trenger litt stell hver dag. Vannet bør skiftes hver dag. Matskålen ca 3. hver dag. Sponen i bunnen skiftes 1 gang i uken og buret vaskes. Hamstere er renslige dyr. De innreder gjerne et eget dohjørne i buret, og pusser seg ofte og grundig. Denne kroken fjerner vi ca 2. hver dag. Har du litt kattesand i kroken, kan det gå litt flere dager for da lukter det ikke så sterkt av buret.

Vattet som de har i huset sitt, ristes ren av og til og skiftes etter behov.Ca 1 gang i måneden. La hamsteren bo i et romslig bur med klatremuligheter og skjulesteder. En eller to dager kan hamsteren din være alene hjemme. Gi den godt med for før du drar, fyll opp drikkeflasken med friskt vann og gi den ett eple eller en frisk gulrot som friskt for.

Mat
Den beste maten hamsteren får er forskjellige frøblandinger som kjøpes ferdig. Hamsterne liker også, agurk ,paprika, salatblad, gulrot, nøtter ,mandler, usaltet peanøtter og løvetannblader. Dette er mat som de kan få litt av, men ikke gi de for mye for da gjemmer de det, og det blir liggende å rotne rundt om kring. Disse små dyrene spiser ikke så mye for dagen, bare ca 20 gram. De må og få vitaminer som du kjøper i en dyreforetning. En til to ganger i uken kan de også få en teskje yoghurt eller kesam ,en liten bit fettfri oksekjøtt eller karbonade deig og en håndfull høy. Høy inneholder fiberstoffer som er bra for fordøyelsen og helsen til hamsteren. Dessuten liker hamsteren å bygge reir av høyet. Se til at høyet er tørt og ikke muggent. Muggent høy er gift for hamsteren.

For at tennene skal holdes sunne, og fortennene skal slites naturlig ned, må man gi hamsteren "gnagefor". Det kan være korn, nøtter eller kvister. Man kan også legge et hundekjeks inn i buret, som den litt etter litt gnager opp. Man får også kjøpt såkalte gnagesteiner i dyrebutikkene.

Bur
Kjøp stort bur med en gang. Det vil si minimum 40x40 cm. Buret bør også ha to avsatser, slik at det blir rikelig lekeplass og plass for et sovehus. Sovehusene er vanligvis 12x12x10cm. I dyrebutikkene får man kjøpt store bur som inneholder alt man trenger. Hamsterne trenger mye trim, så kjøp også hjul til buret.

Har du 2 hamstere så kjøp hver sitt bur eller de vil krangle og slås. Under slike slåsskamper kan de bite hardt, og ender gjerne opp med blødende sår, og avrevne ører. Husk ett rommelig bur, matskål, vannflaske, strø til bunnen ,hjul og vatt til huset. OBS! Ikke bruk vanlig bomull, men kjøp hamstervatt i en dyrebutikk.

De må gjerne få lov til å gå litt fritt på gulvet. Bare husk at de er gnagere, og tar gjerne en smakebit på elektriske ledninger som ligger på gulvet. Hamsterene er også noen fantastiske klatrere. Våre har hvert opp til taket en gang med å klatre i strietapeten. Plasser ikke buret der det kan være utsatt for trekk eller i direkte sollys, for det tåler hamsterne dårlig.

Sykdommer
Hvis en hamster stelles riktig og får variert og godt for, blir den ofte eldre enn de to årene som oppgis. Den blir også mer motstandsdyktig overfor bakterier og virus. Det som ofte kan gjøre hamsteren syk er: dårlig og ensidig for, trekk og raske temperaturendringer, fuktig strø, manglende gnage, grave og klatremuligheter, spisse eller skarpe gjenstander, flere dyr som ikke tåler hverandre som bor sammen (stress), stadige forstyrrelser mens den sover.

Klikk her for å se oversikten over artikler om gnager.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din gnager. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter