Dyrenett.no
Dyrebutikker Fugl Nettbutikker Fugl Smådyrklinikker Fugl Produkter Fugl Oppdrettere Fugl Pensjonat Fugl
Fugl-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Fugl Artikler

Generelt om finker

Synes du fugler som kjæledyr ser ut til å være en rotete affære? Er du skeptisk fordi du har hørt at det medfører mye uro og bråk? Da bør du vurdere å gå til anskaffelse av finker i stedet for de mer tradisjonelle burfuglene. Ta deg en tur i dyrebutikken og still deg foran buret deres og observér i noen minutter, så vil du raskt oppdage at de fleste av dine fordommer blir gjort til skamme...


Forfatter: Andreas Johnsen

I Norge viser det seg å være undulater og små parakitter som er mest populære. Det er egentlig litt rart, for i de fleste andre land er det finker av forskjellige slag som scorer høyest poengsum. Det er mange faktorer som spiller positivt inn, blant annet at det finnes så mange vakre typer å velge mellom. Dernest setter folk pris på at de roter mindre enn andre større fugler, og dessuten bråker de svært lite. Tvert imot har de en meget behagelig låt som gir deg en følelse av harmoni. Selv assosierer jeg lyden med en frisk sommermorgen; solen er i ferd med å stige opp over åsen, og duggvått gress og løv glitrer i det stadig skarpere lyset. Skogen har ikke våknet fullstendig ennå, det er kun de utallige, små finkene som har startet dagen med en myk sang. Lystig sitter de på hver sin grein og roper til hverandre, mens morgenen gryr mot dag... En herlig følelse som du kan få rett inn i stuen din om du vil!

Det finnes veldig mange arter å velge mellom, og det først du bør ta stilling til er om du vil basere deg på å holde kun én type, eller om du vil sette sammen flere forskjellige. Velger du å konsentrere deg om én art, er det større sjanse for at fuglene vil formere seg enn om du holder mange. Dersom du vil ha flere, er det viktig at du forbereder deg nøye på forhånd og forsikrer deg om at artene vil kunne fungere sammen ut i fra hvordan de opprinnelig lever.

Du bør planlegge godt og sørge for at alle fuglene har omtrent samme størrelse, slik at du ikke risikerer at de største angriper de minste. Du skal alltid gå til anskaffelse av par, det er ikke naturlig for finkene å leve alene. Har du f. eks. en enslig hunn sammen med et par, vil den ofte prøve å angripe eggene til den andre hunnen. Erting, bråk og uro følger også gjerne i kjølvannet hvis du holder fugler i oddetall.
En annen viktig ting å passe på, er at det er nok plass i buret eller volieren til at alle individene kan ha et eget sted å trekke seg tilbake til dersom de skulle bli skremte eller ha behov for å være i fred. Har de ingen mulighet til retrett, kan de bli meget stresset og frustrerte. Det er derfor alltid å anbefale at du kjøper deg eller lager deg et så stort bur som du har plass til.

Du må også finne ut om du vil ha fuglene innendørs, eller om du vil sette opp en stor voliere ute i hagen. Man må selvsagt alltid ta stilling til hvilke temperaturer som er naturlig for de forskjellige artene, og avgjøre om klimaet der du bor kan forenes med det de opprinnelig er vant til. De er ganske tilpasnings-dyktige, men ikke press det for langt. En populær løsning er å sette dem ute i de varmeste sommermåned-ene, gjerne med en varmelampe for å stabilisere temperaturen, for så å ha dem inne resten av året.

Det beste er å lese en bok for nybegynnere først, og å spørre om hjelp fra en velinformert ansatt i dyre-butikken. Det ligger også mye god informasjon på Internett. Og sist, men ikke minst, så finnes det egne tropefuglforeninger rundt om i landet. Tar du kontakt med disse får du bistand fra folk som har god erfar-ing med det meste innen stell, hold og oppdrett av finker.

Hva fóring angår, er det viktig å unngå ensidig kost. De forskjellige finkene kommer fra områder der landskapet kan være både grønt, frodig og rikt på all slags vegetasjon, og fra steder som er slette og golde. Det finnes et utall frøsorter å spise, og det som er viktig for oss er å forsøke å tilby et så mangfoldig kost-hold som mulig slik at vi er sikre på at vi ikke utsetter fuglene for mangelsykdommer. De skal ha en balansert tilgang på både frø som er rikt på karbohydrater og frø med høyt proteininnhold. Karbohydrater gir energi, og proteiner bygger opp muskler og vev, og begge deler er livsviktig. Behovet for ovennevnte varierer ut fra hvor gamle fuglene er, årstiden og hvor aktive de er. Under hekketiden må du f. eks. sørge for tilgang på frø med ekstra proteiner, fordi ungene som klekkes vil ha stort behov for disse etter hvert som de vokser og utvikler muskler.

Finker som holdes utendørs trenger også mer fett for å bygge opp hud og bindevev som beskytter mot kulden. Spesialtilpassede frøblandinger får du kjøpt i dyrebutikken, og disse holder jevnt over en meget god kvalitet. Vær oppmerksom på at vitamininnholdet i pakken kan tape seg hvis det går lang tid fra du åpner den til du har brukt alle frøene, så et multivitamintilskudd som også inneholder ekstra mineraler kan være en god forsikring i tillegg.

Det mest hygieniske er å tilby frøene i en automat, og ikke i en skål. Sistnevnte blir ofte fort tilgriset. Maten skal stå fremme hele døgnet, slik at fuglene selv kan regulere måltidene sine. I tillegg til frø, skal du supplere med frukt og grønt.

Buret skal vaskes og ryddes jevnlig, hyppigheten avhenger litt av hvor mange fugler det er, og hvor stor plass de har. Du må ikke glemme å gjøre innredning som greiner, sittepinner og skåler rene også, i tillegg til gitter og bunn.

Finker som er artsriktig sammensatt, har god plass, får variert mat og bor i rene omgivelser, vil trives svært godt og bli fortrolige med deg og miljøet rundt. Dette vil du se på dem og kunne ha stor glede av hver dag. Den vakre sangen er en ren fornøyelse å høre på ; det er som å få sjansen til å holde en bit av naturen på nært hold inne i sin egen stue!

Klikk her for å se oversikten over artikler om fugl.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din fugl. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Det er 249 linker om fugl.
De siste linkene:
charlottes dyr
Fugledilla
Annki
Fugleforum.com
bm

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter