Dyrenett.no
Dyrebutikker Fugl Nettbutikker Fugl Smådyrklinikker Fugl Produkter Fugl Oppdrettere Fugl Pensjonat Fugl
Fugl-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Fugl Artikler

Generelt om nymfeparakitten

Nymfeparakitten er ettertenksomme fugler. De er ikke temperamentsfulle, men kan til tider lage mye støy. Det er flere årsaker til denne støyen, men en fornøyd fugl anvender svært sjelden sin stemme. Fuglen vil bruke stemmen til alarmering eller varslingssignal.


Forfatter: Karianne Karlsen Nettsted: Kariannes lille hjemmeside

Generelt om nymfeparakitten

Familie: Papegøye
Hjemland: Australia
Biotop: Buskesteppe, halvørken langs de periodisk vannfylte bekkene og flodene på hele kontinentet.
Utseende: Lysgrå til mørkgrå fjærdrakt med hvite vingefjær, gul maske i ansiktet, organge/røde kinnflekker, og topp (som oftest gul).
Kroppslengde: 29 - 34 cm.
Hale: 14 - 16 cm.
Vekt: 80 til 100 gram.
Levetid: 15 - 20 år.
Kjønnsmoden: 8 - 10 mnd.
Antall egg pr. kull: 4-6, iblant flere.
Egglegging: Annenhver dag.
Ruging: Starter etter andre egget har blitt lagt. Ofte etter det første også.
Rugetid: 19 - 21 dager.
Tid i boet: 32 - 35 dager.

Nymfeparakitten er ettertenksomme fugler. De er ikke temperamentsfulle, men kan til tider lage mye støy. Det er flere årsaker til denne støyen, men en fornøyd fugl anvender svært sjelden sin stemme. Fuglen vil bruke stemmen til alarmering eller varslingssignal.

Nymfeparakitten sysselsetter seg selv i stor grad. Den er ikke så leken, men gnager gjerne på pinner eller ser seg selv i et speil. En nymfeparakitt krever dessuten at eieren har mulighet til å slippe den ut slik at den kan fly fritt flere timer pr. dag. Nymfeparakitter er dessuten ikke så smidige, og krever av den grunn store bur for å trives.

Alle fugler medfører store mengder med avfall. Dette avfallet kommer av at fjær faller av og at skolmer etter spiste frø faller ned. Dette fører også til en del søppel på utsiden av buret. Dette fører igjen til økt nødvendig renhold.

Før man kjøper nymfeparakitt
Nymfeparakitter og andre større parakitter, er fugler som svært lett knytter seg til mennesker. Dette fører til at man må ha mye tid til fuglen for at den skal trives og bli et harmonisk dyr. Dette er ting man må vurdere før man anskaffer seg slike fugler. Det beste for fuglen er om den kan få en partner. Dette krever igjen plass, og vil bli dyrere.

Når man skal kjøpe fugl er det noen punkter du bør være klar over. Sjekk at fuglen begynner å bli tam. Da er det lettere å gjøre den til et familiemedlem. Sørg også for at fuglen har bra fjærdrakt, har klare øyne og virker opplagt.

Utstyr du trenger er et stort bur slik at fuglen kan bevege seg fritt. Dette bør være så stort at fuglen kan bevege vingene i alle retninger. Et høyt bur er dessuten å foretrekke da fuglene liker å klatre. Buret skal dessuten inneholde trepinner og eventuelle leker i kraftig materiale.

Hvordan gjøre fuglen tam
Når du har fått fuglen hjem er det viktig å ikke stresse den. Skal fuglen bli tillitsfull og tam må den venne seg til sitt nye hjem sakte men sikkert. La buret stå plassert på et lyst og rolig sted, og nærme deg buret sakte mens du snakker med fuglen. Temmingen kan ta svært langt tid, og det er viktig å ikke gi opp. La fuglen bestemme tempoet!!

Når fuglen har vent seg til sitt nye hjem, starter den fort med å etterape lyder. Dersom du er tålmodig nok kan man også oppleve at fuglen snakker.

To fugler
Nymfeparakitter er flokkdyr..eh..flokkfugler skal det være. Men selv om de lever i flokker, tolerere de også andre fuglearter rundt seg, som for eksempel undulater. Finnes det uønskede arter i nærheten blir disse ignorert og sjeldent fysisk angrepet. Som andre flokkdyr, mennesker for eksempel, så "forlover" også nymfeparakittene seg. Dette skjer ikke med ringer og slikt. Nei da, hannen beveger seg mot hunnen, som sitter i ro, og når de så sitter ved siden av hverandre for første gang så er de som forlovede å regne (bryllupsklokker!!)
Og hvordan imponerer så hannfuglen hunnfuglen? Jo, det skjer ved at han hakker som en hakkespett i buret, og han feller ut vingene.

Formering
Nymfeparakittene stifter familie når de er omkring et år gamle. Selv om de er kjønnsmoden rundt ni måneder gamle, så bør en ikke la dem få fuglebarn ennå. Det er fordi de ikke vil klare å mate ungene riktig og ungene vil da dø. Det som er viktig når det stiftes familie, er at fuglene har en rugekasse å ha ungene i. Denne kan en kjøpe i butikken eller lage selv. Det er uansett viktig at denne er stor nok. Og blant nymfeparakitter er det likestilling, i alle fall når det gjelder ruging. Her må begge kjønn ruge, hunnen om natten og mannen om dagen! Og hvor lang tid ruges det? 21 dager, eller tre uker, må til for å klekke ut nymfeparakittbarna, selvfølgelig under riktige forhold.

Klikk her for å se oversikten over artikler om fugl.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din fugl. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Det er 249 linker om fugl.
De siste linkene:
charlottes dyr
Fugledilla
Annki
Fugleforum.com
bm

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter