Dyrenett.no
Dyrebutikker Fugl Nettbutikker Fugl Smådyrklinikker Fugl Produkter Fugl Oppdrettere Fugl Pensjonat Fugl
Fugl-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Fugl Artikler

Papegøyer og store parakitter

Papegøyer og store parakitter slutter seg, på grunn av deres sosiale adferd, meget lett til mennesker. De har derfor også behov for større kontakt enn andre fugler. Det er viktig at du gjør opp med deg selv før du beslutter å anskaffe en enkelt fugl, om du har nok tid, og plass til den. Ellers er det bedre med et par, som vil underholde hverandre og ikke krever så meget tid til det daglige stell.


Forfatter: Norges Zoohandleres Bransjeforening Nettsted: NZB

Dette bør du vite før du kjøper - Papegøyer og store parakitter

Papegøyer og store parakitter slutter seg, på grunn av deres sosiale adferd, meget lett til mennesker. De har derfor også behov for større kontakt enn andre fugler. Det er viktig at du gjør opp med deg selv før du beslutter å anskaffe en enkelt fugl, om du har nok tid, og plass til den. Ellers er det bedre med et par, som vil underholde hverandre og ikke krever så meget tid til det daglige stell.

Bur og tilbehør
Buret til en papegøye eller stor parakitt skal være rikelig stort. Buret skal være dobbelt så stort som vingespennet på fuglen. Det er også viktig at buret er høyere enn bredt da de fleste slike fugler liker å klatre. Buret skal være laget av solide metalltråder uten lakk er kunstoffbelegg. Pinnene skal være av kraftig tre, både rundstokk og naturgrener kan brukes. Sistnevnte gir fuglene mange timers beskjeftigelse, samtidig er barken på de fleste løvtrær sundt for en papegøyes trivsel. For å slipe nebbet ytterligere er det en god idè å gi fuglen kalk og mineralstein. Mat- og vannkopp skal være solide, og anbrakt forsvarlig så de ikke velter eller faller ned, første gang fuglen sitter på den. en ekstra kopp til frukt er alltid en god idè. Buret skal plasseres på et lyst trekkfritt sted i stuen, hvor fuglen kan stå i fred og ro.

Tilvenning
I de første to ukene skal fuglen sitte mest i fred og ro mens du snakker med den utenfor buret. Den skal da langsomt få venne seg til de nye omgivelsene. Deretter kan du venne den til å ta godsaker (frukt og nøtter), gjennom bursprinklene. Senere gjør du det samme gjennom burdøren. Til slutt skal det være mulig for deg å klø fuglen på ben, bryst og hode med stille og rolige bevegelser, - men husk, nærm deg alltid fuglen forfra, slik at den hele tiden kan følge dine bevegelser. Det kan kanskje ta 5-6 måneder å gjøre fugen helt tam og fortrolig. En enslig papegøye som er nært knyttet til deg, kan lett lære å snakke, ved at man gjentar samme ord eller setning igjen og igjen. Har din papegøye lært det første ord, blir det stadig lettere å lære den nye, hvis du fortsetter å jobbe med den. Senere er det ikke kun eierens stemme den etterligner, men også andre lyder og bevegelser. Dette gjelder alle de store papegøyer, som Jacoer, Amazoner, Araer og Kakaduer.

Fôr og ernæring
En god papegøyeblanding, som består av forskjellige typer solsikkefrø, tyrolernøtter, peanøtter, hamp, hirse, mais og gresskarfrø er grunnfôret til en stor papegøye. Utover dette bør du gi den frukt, som epler, pærer, druer og appelsiner. Er det en liten unge du har fått, kan det være nødvendig med kokt mais, eggefôr eller oppmatingsgrøt; men her kan dyrebutikken gi deg råd. Til store parakitter finnes det også spesielle frøblandinger i handelen. Vær oppmerksom på at frukt og grønnsaker som er sprøytet, kan være farlig for fuglene. Som ytterligere godsaker til papegøyer og parakitter kan du få frøstenger med honning-, nøtter og fruktsmak. Disse gir fuglen beskjeftigelse i buret, merk deg at papegøyefugler fra Sydamerika i naturen spiser ca. 80% frø eller nøtter. Dette er verdt å ta hensyn til når du skal sammensette din fugls kostplan. De fleste papegøyer og parakitter drikker jevnlig og gjerne flere ganger om dagen. Derfor er det viktig at det alltid er friskt vann i koppen. Tilsett jevnlig vitaminer i vannet. Bading foregår ved at man "dusjer" fuglen med en blomstersprøyte. Får dine fugler en god og kjærlig pleie er det sjeldent de blir syke, men skulle uhellet være ute skal du alltid kontakte en dyrlege som har kjennskap til tropiske fugler. Er du mer interessert i å holde et par eller flere fugler, anbefaler vi deg å anskaffe bøker om emnet som du selvfølgelig får kjøpt hos oss.

Hva skal du se etter før du handler?
For å lette tilvenningen, skal du velge en fugl som er eller har begynt å bli tam. Du skal se at den er stram i fjærdrakten og har klare øyne. Sørg for å få godkjent kvittering, som er ditt bevis på at fuglen er kjøpt i Norge. Kjøp også fugler i dyrebutikker med gode, store og skikkelige bur for oppstalling av dyrene.

Klikk her for å se oversikten over artikler om fugl.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din fugl. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Det er 249 linker om fugl.
De siste linkene:
charlottes dyr
Fugledilla
Annki
Fugleforum.com
bm

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter