Dyrenett.no
Dyrebutikker Akvarie Nettbutikker Akvarie Produkter Akvarie Oppdrettere Akvarie
Fisk-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Fisk Artikler

Tips om kampfisk

Praktiske tips om stell og oppsett av akvarium til kampfisk.


Forfatter: Lars Olaf Simonsen Nettsted: Kampfisk - Betta splendens

Artikkelen inneholder:

Hvor stort bør akvariet være?
Hva bør være i akvariet?
Finnes det andre fisker som kampfiskene trives med?
Hvor mange hunner per hann?
Hvordan bør vannet være?
Hvor ofte bør vannet skiftes?
Hva med fôr?
Er kampfisken frisk eller syk?
Liste over ord og forkortelser


Hvor stort bør akvariet være?


Jo større jo bedre. 80 liter eller større anbefales for nybegynneren. 40 liter er anbefalt minimum for ethvert akvarium. 10 liter er absolutt minimum (min personlige mening). Har du ett akvarium på 30 liter og ett på 300 liter, vil du snart se at det største er det enkleste å vedlikeholde.

Og akvariet skal være firkantet (fortsatt min personlige mening). Gullfiskboller er en antikk og upraktisk oppfinnelse som gjør hverdagen unødvendig mye mer slitsom og stressende for både eier og fisk. For ikke å snakke om at det er nærmest umulig å se fisken skikkelig når den er inni en sånn ting.

Hva bør være i akvariet?


Kunstig oppvarming av akvariet er nesten påkrevd i det klimaet vi har her i Norge. Kampfisker bør ha stabil temperatur. (Se spørsmål om vannverdier.) Dette oppnår du lettest med en termostatstyrt varmekolbe til 2-300 kroner fra din LFS.

Dermed blir det også naturlig å ha et termometer i akvariet.
Akvarietermometre får du trolig for en femtilapp i din lokale fiskebutikk. Du kan selvfølgelig også bruke et digitalt inne-ute-termometer med føler på ledning, men da bør du passe på at det ikke sitter rester av lim eller dobbeltsidig tape på det som skal nedi vannet. Digitale termometre kan forresten være veldig fine for å holde rede på maksimums- og minimumstemperaturer.

Kampfisker liker at flyteplanter eller andre ting ligger og dupper i overflaten. De setter også pris på lav vannstand, myk bunn og tett vegetasjon.

Ethvert (selskaps)akvarium bør ha et filter med pumpe. Uten dette må man skifte vann i ett sett. Her fins det mange løsninger, fra et par hundrelapper til flere tusen. Spør på zoo-handelen.

Finnes det andre fisker som kampfiskene trives med?


Kampfisk sies å trives med "de fleste" andre akvariefisk. Men på den andre side fins det flust av unntak. Her er noen få av dem.
Fisker du bør tenke deg om to ganger før du har sammen med kampfisk:

  • Hannkampfisk. Du kan ikke ha to hannkampfisker i samme akvarium. De kommer til å ta livet av hverandre. Det er derfor de heter kampfisk.
  • Hunnkampfisk. Disse er mye mindre aggressive enn hannene. Man kan likevel oppleve problemer med å få dem til å leve fredelig sammen.
    Kombinasjoner med en hann og en eller flere hunner kan fungere helt fint. Det kan også fungere dårlig, slik at en eller flere hunnfisk blir hakket i hjel. Eller at en hunn er
    så aggressiv at det går ut over hannens helse.
  • Guppy og andre slørhalede fisk. Disse kan minne om kampfisk i utseende, og dermed provosere den ekte kampfisken til å gå til angrep.
  • Praktbotia. Disse liker smaken på slørene til kampfisken. Det sier seg selv at en kampfisk i et akvarium med masse sultne botia i rett størrelse, vil bli ganske pjuskete (og redd) etter hvert.
  • Tigerbarbe. Kan nappe finnene til kampfisken.
  • Sitrontetra. Kan nappe finnene til kampfisken.
  • Øreål. Disse ålene er treige men glupske, og kan fort lage middag av en litt for nysgjerrig kampfisk.
  • Piraya. Overrasket?


Det er nok mange flere arter som ikke går sammen med kampfisk.
Men de fleste fredlige, slørløse arter vil det nok gå bra med.
Hvis du er i tvil, finn noen å spørre. Eller bare la vær.

Hvor mange hunner per hann?


Se punktet over. Hvis du føler at du har såpass kontroll at du våger deg på å ha hunner og hanner sammen, og kanskje et backup-akvarium, bør du helst ha to eller flere hunner sammen med hannen. Da vil hannen fordele villskapen sin på hunnene, slik at ikke en av dem må tåle alt sammen. Det er imidlertid vanlig at hunnene etablerer en slags hakkeorden, og den svakeste hunnen får ofte gjennomgå, både fra hannen og hunnene.

Hvordan bør vannet være?


Temperaturen bør være mellom 23 og 33 grader. Fisken har det best på 25-27 grader. Kampfisk er veldig følsomme ovenfor temperatursvigninger, som ikke bør overstige 1 grad celsius (i døgnet).

pH bør ligge på mellom 6 og 8. I Norge har vi de fleste steder nøytralt vann (pH 7). Det kan likevel være lurt å anskaffe et testsett.

Kampfisk tåler ganske hardt vann, så skjell og lys grus som akvariedekorasjon ødelegger ikke vannet så mye for dem som for andre fisk. Kampfisk tåler angivelig en hardhetsgrad (GH) opp til 25.

Mange anbefaler 1 teskje salt per 10 liter akvarievann for kampfisker. Dette er kanskje for å øke hardheten i vannet litt? Det påvirker i alle fall hvilke salter og avfallsstoffer som tas opp og skilles ut gjennom gjeller og hud, så det har en (positiv) innvirkning på stoffskifte og immunforsvar.

Oksygennivået er generelt viktig for fiskenes helse. Kampfisker har imidlertid, som alle labyrintfisker, evnen til å puste luft, så de klarer seg i et knipetak.

Vannoverflaten bør være ren, og luften over vannet varm og fuktig. Ellers kan kampfisken pådra seg "forkjølelse" når den henter luft.

Kampfisk ser ut til å synes det er gøy å svømme mot litt sterk strøm. Men det er viktigere at de har et område i akvariet med rolig vann, der de kan lene seg mot en plante e.l. og slappe av. Skal de bygge skumrede, er de avhengige av en stille overflate.

Det bør kanskje nevnes at de fleste akvariebøker er skrevet i utlandet og omtaler springvannet ut fra utenlandske forhold. Norsk springvann er generelt meget mykt (GH under 2) og rent (lavt innhold av nitritt/nitrat). Dette kan selvsagt
variere sterkt fra sted til sted. Ikke ta noe for god fisk før du har målinger av springvannet. Kjøp testsett og mål selv, eller ring og spør ditt lokale vannverk.

Hvor ofte bør vannet skiftes?


Jo oftere jo bedre. Og til en viss grad, jo mer jo bedre. En grei tommelfingerregel er at du skifter en tredjedel av vannet hver 14. dag. Da er det selvsagt enda bedre å skifte en sjettedel hver uke. Mens å skifte altfor mye av gangen altfor ofte, vil virke dårlig inn på akvariet.

Hvis du skifter halvparten av vannet annenhver dag vil du trolig forstyrre hele "økosystemet". Både fisk, planter, bakterier og andre mikroorganismer vil kunne ta skade.

Hva med fôr?


Hannkampfisk er mer kresen på maten enn hunnkampfisk. De kan finne på å sultestreike, og ikke ta til seg mat før de får mygglarver, helst levende. Hunnene har oftest god appetitt på det meste.

Til hverdags er flakfôr helt greit for både hanner og hunner.
Granulat passer kanskje enda bedre. Når man skal "feite opp" kampfisken, få ungfisk til å vokse fort eller styrke immunforsvaret midlertidig, kan man gi proteinrikt fôr. Noen bruker okselever eller biffkjøtt. Frosne eller levende mygglarver kan også være bra. Men vær litt forsiktig med "kraft-fôret". For mye protein over for lang tid vil gjøre fisken feit og lat, svekke immunforsvaret og forurense vannet.

Det er oftest lurt å variere litt på kosten. Men vær oppmerksom på at hvis du fôrer lenge med bare én type fôr for så å gå over til en annen sort, kan dette være nok til at fisken får et (heller usunt) sjokk.

Generelt om akvariefisk: Fôr én til to ganger om dagen. Ikke gi mer enn at fisken(e) klarer å spise opp alt på 2-5 minutter. Ikke syns synd på fiskene dine hvis de ser sultne ut; en frisk fisk er alltid sulten.

Er kampfisken frisk eller syk?


Man lærer seg snart å se det intuitivt, selv om det er indivduelle forskjeller fra fisk til fisk. Sitt helt rolig og følg nøye med hva fiskene gjør. Bli kjent med dyrene, så får du snart en magefølelse av om de har det bra eller ikke.

De følgende listene er langt fra komplette eller perfekte, men kan forhåpentligvis gi en pekepinn.

Indikasjoner på god form:

  • Eleganse.
  • God apetitt.
  • Nysgjerrighet.
  • Klare farger.
  • Veksler mellom å være aktiv og å hvile (noen er svært aktive).
  • Viser aggresjon og er territorielle (ta høyde for individueller forskjeller).
  • Reagerer eller skvetter av brå bevegelser og lyder.

Indikasjoner på dårlig form:

  • Rykkvise, anstrengte eller på andre måter rare bevegelser.
  • Balansetap.
  • Passivitet i vannflaten eller ved bunnen.
  • Mangler apetitt eller kaster opp maten.
  • Dårlig hud/finner.
  • Sløvhet; reagerer ikke på brå bevegelser og lyder.

Flere indikasjoner på dårlig trivsel:

  • Gjemmer seg mellom planter eller ved bunnen.
  • Blasse farger.
  • Får panikk eller blir veldig redd av brå bevegelser og lyder.
  • Ekstrem aggresjon.
  • Langsgående striper (indikerer underdanighet).


Hvis du kommer fram til at fisken din er syk, bør du slå opp i en akvariebok eller ta kontakt med dyrebutikken e.l., for å finne ut av hva som feiler den. Ofte kan man redde livet til en fisk hvis man gir den riktig behandling til rett tid.

Sykdommer som er spesielt vanlige blant kampfisk

  • Bakteriell finneråte (slørene faller fra hverandre)
  • Sopp (hvit "mugg", ofte ved munnen eller i sår, som f.eks. etter finneråte)


Liten liste over ord og forkortelser



  • Backup: Reserve.
  • Betta splendens: Det latinske navnet på kampfisk.
  • dH: Vannets hardhetsgrad målt i Deutsche Härtegrade. Se GH og KH.
  • FAQ: Ofte Stilte Spørsmål (OSS), fra engelsk Frequently Asked Questions.
  • Flakfôr: Tørrför for fisk, i form av små flak som flyter på vannoverflaten. Du får kjøpt det hos din LFS. Ikke kjøp for mye av gangen, husk at også tørrfôr har datostempling.
  • GH: Vannets generelle hardhetsgrad, fra engelsk General Hardness. Se KH og dH.
  • Granulat: Tørrför for fisk, i form av små kuler. Du får kjøpt det hos din LFS. Ikke kjøp for mye av gangen, husk at også tørrfôr har datostempling.
  • Guppy: Poecilia reticulata. Populær, aktiv, fredelig og hardfør akvariefisk. God for nybegynner-akvarister. Hannen har slørhale, noe som kan gjøre ham upopulær blant hannkampfisk.
  • Kampfisk: Betta splendens. Fisken som denne siden handler om. Synonymer: Betta, Siamesisk kampfisk, Siamese Fighting Fish.
  • Kar: Akvarium.
  • KH: Vannets karbonhardhet. Se GH og dH.
  • Labyrintfisk: Fire fiskeslekter fra Afrika og Asia, som inkluderer blant annet kampfisk og guramier. 50-60 millioner år gamle. Anabantidae, Belontiidae, Helostomantidae og Osphronemidae.
  • LFS: Lokal zoohandel, (eller Lokal Fiske-Sjappe), fra engelsk Local Fish Store.
  • OSS: Ofte Stilte Spørsmål. Se FAQ.
  • pH: Vannets surhetsgrad. Skalaen går fra 2 (syre) til 14 (base), der 7 er nøytralt vann.
  • Praktbotia: Botia macracantha. Aktiv smerling som hovedsakelig beveger seg på bunnen. Gjemmer seg i huler. Ser ut til å sette pris på smaken av kampfisk-finner.
  • Selskapsakvarium: Normalt "stueakvarium". Man hiver oppi noen mer eller mindre tilfeldige planter, fisk og dekorasjoner uten å prøve å gjenskape noen spesiell biotop. Uventede og spennende ting kan lett skje i et slikt akvarium. Uventede katastrofer likeså.
  • Siamesisk kampfisk: Kampfisk.
  • Sitrontetra: Hyphessobrycon pulchripinnis. Stimfisk fra Amazonas.
  • Slør: Lange finner som henger som nettopp slør. Vanligvis avlet fram, da de ikke er veldig praktiske, og lett kan bli en hindring i naturen. Det fins detaljerte systemer for klassifisering av form og størrelse på kampfisk-finner.
  • Tank: Akvarium. Mest brukt på engelsk. På norsk brukes oftere kar.
  • Tigerbarbe: Barbus tetrazona. Stimfisk som trives i vann og stilleflytende elver med mange planter. Eter smådyr i vannoverflaten.
  • Vannverdier: Vannets målbare egenskaper. Eksempler: Surhetsgrad (pH), hardhetsgrad, temperatur.

Klikk her for å se oversikten over artikler om fisk.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din fisk. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om fisk.
De siste annonsene:
Akvarium med fisk selges

Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter